Conceptul de Capital si de Mentinere a Capitalului in Viziunea Standardelor Internationale de Contabilitate

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I CADRUL CONTABIL GENERAL IASC. DEFINIRE SI REFERINTE 7
1.1 Normarea (normalizarea) si armonizarea contabilitatii 7
1.2 Preliminarii privind cadrul contabil general IASC 15
1.3 Sfera de aplicare 16
1.4 Utilizatorii de situatii financiare 17
1.5 Obiectivul situatiilor financiare 18
1.6 Elementele modelate prin situatiile financiare. Delimitari si definitii 21
1.7 Recunoasterea structurilor calitative in situatiile financiare 29
CAPITOLUL II CONCEPTUL DE CAPITAL 34
2.1 Delimitari si pozitionari privind capitalurile 34
2.2 Componentele si caracteristicile capitalurilor 34
2.2.1 Capitalul propriu 34
2.2.1.1 Aportul de capital (capitalul social) 36
2.2.1.2 Prime de capital 45
2.2.1.3 Rezerve din reevaluare 46
2.2.1.4 Rezervele 48
2.2.1.5 Rezultatul reportat 52
2.2.1.6 Rezultatul exercitiului 54
2.2.2 Capitalul imprumutat 54
2.2.3 Capitalul atras 58
2.2.3.1 Datorii fata de furnizorii 59
2.2.3.2 Datoriile fata de salariati 60
2.2.3.3 Datoriile intreprinderii fata de asigurarile sociale si protectia sociala 66
2.2.3.4 Datoriile fata de bugetul statului, bugetul local si fondurile speciale 69
2.2.3.5 Datoriile fata de grup si asociati 75
2.2.3.4 Datoriile fata de creditori diversi 77
2.3 Clasificarea capitalurilor 78
2.3.1 Dupa modul in care participa la procesele economice, se consuma si se inlocuiesc 78
2.3.2 Dupa continut 79
CAPITOLUL III CONCEPTELE DE CAPITAL FINANCIAR , CAPITAL FIZIC SI DE MENTINERE A CAPITALULUI 81
3.1 Capitalul financiar si capitalul fizic 81
3.2 Conceptul de mentinere a capitalului 82
CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ ( Raportul administratorilor S.C. SIRETUL S.A. - prezentarea situatiei modificarilor capitalului propriu ) 87
CONCLUZII 117
BIBLIOGRAFIE 120
ANEXE 123


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Nevoia de armonizare si uniformitate in contabilitate impune normalizarea sa. Pe aceasta cale se formalizeaza obiective, concepte, metode, reguli si proceduri privind obtinerea si utilizarea informatiilor contabile.
La baza normalizarii se afla elaborarea de norme contabile care poarta denumirea in contabilitatea anglo-saxona de standarde contabile.
Datorita accelerarii procesului de privatizare, accentuarii pietei de capital precum si accentuarii fenomenului globalizarii economice se impune dezvoltarea continua a sistemului contabil romanesc, avand ca obiective o cat mai buna armonizare cu prevederile Directivelor Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate.
Intreprinderile mari aplica prevederile O.M.F.P. nr. 94/2001 care emite reguli de armonizare a contabilitatii romanesti cu Directiva a V-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, iar intreprinderile mici si mijlocii, care formeaza majoritatea entitatilor economice din Romania aplica, incepand cu anul 2003, prevederile O.M.F.P. nr. 306/2002 prin care se introduc reglementari contabile simplificate, armonizate cu directivele europene.
Prin aceasta lucrare imi propun sa aduc in atentia dumneavoastra cateva abordari conceptuale privind capitalul si mentinerea capitalului societatilor comerciale in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate.
Astfel, in capitolul I voi incerca sa va familiarizez cu cadrul general contabil IASC ca mai apoi, in urmatoarele capitole, sa tratez cat mai amplu conceptul de capital, in special cele doua concepte de baza ale capitalului - capitalul financiar si capitalul fizic - precum si conceptul de mentinere a capitalului asa cum sunt ele prezentate in paragrafele 102 - 110 din O.M.F.P. 94/2001. 
Pe parcursul ultimului capitol va voi prezenta, ca studiu de caz, raportul administratorilor unei societati pe actiuni si anume S.C. SIRETUL S.A. Pascani.
Apreciez ca lucrarea de fata poate constitui un suport teoretic celor care vor sa inteleaga importanta capitalului si a bunei gestionari a acestuia pentru orice societate comerciala in conformitate cu Standardelor Internationale de Contabilitate. 
CAPITOLUL I
CADRUL CONTABIL GENERAL IASC. 
DEFINIRE SI REFERINTE
1.1 Normarea (normalizarea) si armonizarea contabilitatii
In fiecare tara, contabilitatea s-a constituit sub influenta si pe baza metodei fundamentate de lucrarea lui Luca Paciolo si a dezvoltarilor ulterioare realizate prin dezbaterile ample din diferite tari, indeosebi din Europa. 
In plus, anumite tari, in momentul stabilirii cerintelor nationale, au avut in vedere necesitatile diversilor utilizatori ai informatiilor contabile continute in situatiile financiare.
In acest cadru s-au constituit si diverse conceptii si teorii contabile, s-au formulat definitii diverse ale structurilor situatiilor financiare, cum sunt activele, datoriile, capitalul propriu, cheltuielile, veniturile etc. Au fost influentate, de asemenea, aria de aplicabilitate si informatiile prezentate in situatiile financiare care erau disponibile pentru diversi utilizatori. Chiar si in interiorul tarilor, mult timp puteau exista deosebiri de interpretare la agentii economici.
Din punct de vedere conceptual se admite existenta a trei mari categorii de teorii contabile: descriptive, normative si explicative. 
Teoriile descriptive au drept trasatura de baza analiza si explicarea principiilor si procedeelor fundamentale ale contabilitatii.
Teoriile explicative au ca obiectiv indeosebi disciplinarea si interpretarea prac!ticilor si comportamentelor contabile.
Teoriile normative sunt cele care au drept obiectiv orientarea, realizarea si per!fectionarea practicilor contabile prin reglementarea, normarea si armonizarea aces!tora cu mediul. Din punct de vedere practic, in cursul ultimului secol s-au constituit, in esenta, doua sisteme de contabilitate:
a) sistemul Europei continentale si indeosebi cel comunitar;
b) sistemul anglo-saxon.
De asemenea, se vorbeste si de un sistem intermediar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Capital si de Mentinere a Capitalului in Viziunea Standardelor Internationale de Contabilitate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!