Concursul de Infractiuni

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Consideratii generale privind pluralitatea de infractiuni
Sectiunea 1 - Notiunea de pluralitate de infractiuni ;
Sectiunea a 2 - a - Formele pluralitatii de infractiuni ;
Sectiunea a 3 - a - Istorie si elemente de drept comparat privind institutia concursului de infractiuni
Capitolul I - Definitia si conditiile concursului de infractiuni
1. Savarsirea a doua sau mai multe infractiuni;
2. Savarsirea infractiunilor de aceeasi persoana;
3. Savarsirea infractiunilor inainte de condamnarea definitiva a infractorului pentru vreuna din ele;
4. Cel putin doua dintre infractiuni sa fie susceptibile de condamnare.
Capitolul II - Formele concursului de infractiuni
Sectiunea 1 - Concursul real (material) de infractiuni:
1. Concursul real simplu;
2. Concursul real caracterizat sau cu conexitate.
Sectiunea a 2-a - Concursul ideal (formal) de infractiuni:
1. Notiune si caracterizare;
2. Concursul ideal si concursul de calificari.
Capitolul III - Sanctionarea concursului de infractiuni
Sectiunea 1 - Sisteme de sanctionare a concursului de infractiuni;
1. Sistemul cumulului aritmetic;
2. Sistemul absorbtiei;
3. Sistemul cumulului juridic.
Sectiunea a 2-a - Pedeapsa principala in caz de concurs real de infractiuni;
Sectiunea a 3-a - Pedeapsa complementara in caz de concurs de infractiuni;
Sectiunea a 4-a - Aplicarea masurilor educative;
Sectiunea a 5-a - Contopirea si computarea pedepselor;
Sectiunea a 6-a - Pedeapsa in caz de concurs de infractiuni savarsite de persoana juridica.
Capitolul IV - Implicatiile procesual - penale ale institutiei concursului de infractiuni.
Concluzii.
Bibliografie selectiva.


Extras din licenta Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PLURALITATEA DE INFRACTIUNI
SECTIUNEA 1
NOTIUNEA DE PLURALITATE DE INFRACTIUNI
In teoria, legislatia si practica judiciara penala, exista o problema mult dezbatuta, aceea a pluralitatii de infractiuni. Aceasta este o problema importanta deoarece ea pune intrebari multiple, unele cu privire la natura juridica si altele la raspunderea penala a individului.
In intelesul sau cel mai larg, termenul ,,pluralitate de infractiuni" desemneaza un grup de doua sau mai multe infractiuni. Pluralitatea nu este insa juridic relevanta decat daca intre cele doua sau mai multe infractiuni care o formeaza exista o anumita legatura din care decurg anumite consecinte juridice. Aceasta legatura poate fi personala ,,in personam" in sensul ca toate infractiunile au fost savarsite de aceeasi persoana, sau reala ,,in rem" atunci cand intre infractiuni care alcatuiesc pluralitatea exista o legatura obiectiva de loc, de timp, de cauzalitate.
Pluralitatea de infractiuni constituie expresia care pe plan juridic penal denumeste situatia cand o persoana a savarsit mai multe infractiuni, inainte de a fi fost trasa la raspundere si sanctionata pentru vreuna din acestea, sau a savarsit din nou o infractiune dupa ce a intervenit o hotarare de condamnare definitiva.
Pluralitatea de infractiuni nu este deci o creatie legislativa artificiala, desprinsa de realitatea obiectiva.
Pluralitatea de infractiuni este o situatie de fapt ce priveste pe infractor, iar nu o circumstanta a infractiunilor concrete, savarsite de acesta. Tocmai de aceea, pluralitatea de infractiuni, sub raportul caracterului sau juridic desi dovedeste, de regula, un grad de pericol social marit pe care il prezinta faptuitorul, nu trebuie confundata cu vreuna din circumstantele agravante de infractiuni.
Pericolul social este un criteriu de baza nu numai in a analiza aprecierea faptelor ce constituie o infractiune unica, ci el functioneaza cu toata plenitudinea si fata de ansamblul faptelor ce alcatuiesc pluralitatea de fapte penale. Fiecare fapta in parte prezinta un anumit grad de pericol social care se rasfrange asupra pericolului social pe care il prezinta infractorul, pericol care capata o intensitate specifica.
Nu trebuie insa confundata importanta pe care pluralitatea de infractiuni o poate avea in individualizarea pedepsei cu rasfrangerea pe care ar putea-o avea asupra gradului de pericol social pe care il prezinta fiecare infractiune in parte. Legea penala nu admite aceasta rasfrangere decat in cazul recidivei, la concurs fiecare infractiune pastrandu-si gradul sau de pericol social si deci plusul ,,sporul de pedeapsa" care se adauga in caz de contopire a pedepselor nu reprezinta o agravare, ci un minim de echivalent pentru pedepsele ce nu se executa din cauza contopirii.
Atat din punct de vedere teoretic cat si practic exista o diferenta nu numai cantitativa cat si calitativa intre gradul de pericol pe care il reprezinta faptuitorul unei singure infractiuni si gradul de pericol social a celui care a savarsit doua sau mai multe infractiuni.
Aceasta deosebire in intensitatea gradului de pericol social pe care il reprezinta faptuitorul rezulta din faptul ca in primul caz, cand s-a savarsit o singura infractiune s-a avut in vedere gravitatea acelei singure infractiuni, pe cand in cazul al doilea, al pluralitatii de infractiuni gradul penal este stabilit in raport cu aceasta pluralitate care implica o perseverenta infractionala. Sub raportul locului pe care pluralitatea de infractiuni pe care il ocupa in sistemul noului cod penal trebuie relevat ca aceasta institutie este reglementata in cadrul mai larg al institutiei infractiunii, ca o amplificare a activitatii infractionale, respectiv ca un aspect important al institutiei infractionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concursul de Infractiuni.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!