Conditia Femeii in Teologia Islamica si in Crestinism

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. FEMEIA IN CORAN SI SUNAH 3
CAPITOLUL II. DREPTURILE FEMEII 8
II.1. Drepturile omului 8
II.l.l. Dreptul la viata, la respect si la justitie 9
II.1.2. Dreptul la libertate 10
II.1.3. Dreptul de a acumula cunostinte 11
II.1.4. Dreptul la sustinere sau sprijin 12
II.1.5. Dreptul la munca 12
II.l.6. Dreptul la intimitate 12
II.2. Drepturi civile 13
II.3. Dreptul la educatie 15
II.4. Drepturi politice 18
II.5. Drepturi economice 19
CAPITOLUL III. FEMEIA IN CADRUL FAMILIEI ISLAMICE 23
III.l. Fiica 23
III.2. Sotia 24
III.2.1. Datoriile sotiei 25
III.2.2. Celibatul si monahismul 29
III.2.3. Divortul 32
III.3. Femeia ca mama 33
III.4. Femeia ca sora 34
CAP. IV. FEMEIA SI INDATORIRILE RELIGIOASE ISLAMICE 35
IV.1. Pelerinajul (Hajj) 35
IV.2. Rugaciunea in viata femeii 38
IV.3. Postul (Sawm) 41
IV.4. Dania (Zakah) 43
CAPITOLUL V. INVATATURA DESPRE FEMEIE IN ISLAM SI IN CRESTINISM 47
CAPITOLUL VI. FEMEIA IN BIBLIE SI CORAN 64
CONCLUZII 72
GLOSAR 81
BIBLIOGRAFIE 85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Statutul femeii in societate nu este o chestiune noua si nici nu este pe deplin clarificata. De-a lungul timpului ea a fost dezbatuta de numerosi oameni mai mult sau mai putin avizati. Ceea ce vreau sa subliniez este ca aceasta problema nu este una statica decat in prima faza, din punct de vedere al invataturilor. Insa in momentul aplicarii ei, aceasta capata diferite forme in functie de numerosi factori externi. Prin comunitatea musulmana nu intelegem doar populatia araba desi multi sunt tentati sa asocieze cuvantul musulman cu arab, nu toti musulmanii sunt arabi asa cum nici arabii nu sunt toti musulmani. Comunitatea islamica are membrii pe toate continentele, in tari diferite, cu clima si aspecte sociale total diferite. Acest lucru nu permite o aplicare statica a invataturilor in privinta conditiei femeii ci una dinamica ce tine cont de factorii externi in care traieste fiecare subiect in parte. Ceea ce trebuie sa recunoastem este ca in ciuda acestor aspecte externe, comunitatea musulmana a reusit destul de bine sa se adapteze dar si sa-si pastreze cat mai exact identitatea si invataturile ei proprii.
Desi s-a scris foarte mult pe aceasta tema, pozitia islamului in aceasta chestiune a fost printre subiectele prezentate cititorului occidental cu minimum de obiectivitate. Insa este greu de reprosat ceva caci acest subiect nu este deloc simplu si este aproape imposibil sa nu fii partinitor. Fiecare autor de astfel de lucrari a fost in primul rand tributar societatii in care se formase, astfel neputand prezenta obiectiv situatia. Nici aceasta lucrare nu poate face exceptie de la aceasta regula, dar fiind constient de existenta ei, voi incerca sa abordez mai mult esenta invataturii islamice evitand pe cat posibil ,,capcana" intinsa de societatile diferite in care traiesc musulmanii astazi.
Aceasta lucrare se doreste a fi o expunere cat mai nepartinitoare a ceea ce sustine islamul in privinta conditiei femeii. Invataturile Islamului sunt bazate in mod esential pe Coran si Hadith. Acestea, intelese corect si nepartinitor, furnizeaza sursa de baza a autentificarii pentru orice pozitie sau punct de vedere care este atribuit islamului.
CAPITOLUL I. FEMEIA IN CORAN SI SUNAH
In invatatura islamica nu exista absolut nici o diferenta intre barbat si femeie din punct de vedere al situarii lor in fata lui Allah, caci ambii au fagaduita aceeasi rasplata sau pedeapsa pentru faptele lor. Coranul spune: ,,Si pentru femeie exista drepturi asupra barbatului similare cu acelea ale barbatului asupra femeii." 
Coranul, se adreseaza credinciosilor, adesea folosind expresia: ,,credinciosii atat barbati cat si femei trebuie sa accepte egalitatea femeii cu barbatul in perspectiva drepturilor, indatoririlor, virtutilor si meritelor". Tot in Coran gasim un alt argument al egalitatii in fata lui Allah a barbatului si a femeii: ,,Cei credinciosi si cele credincioase, cei ascultatori si cele ascultatoare, cei iubitori de adevar si cele iubitoare de adevar, cei statornici si cele statornice, cei umiliti si cele umilite, cei ce dau milostenii si cele ce dau milostenii, cei ce postesc si cele ce postesc, cei ce pazesc rusinea lor si cele ce o pazesc, cei ce-L pomenesc adesea pe Dumnezeu si cele ce-L pomenesc - lor le-a pregatit Dumnezeu iertare si rasplata mare." (Sura XXXIII, 35)
Femeia are suflet identic cu al barbatului si nu poate fi vorba de o diferenta intre ei, atat femeia cat si barbatul vor intra in Paradis daca vor savarsi binele: ,,Intrati in Rai, voi si sotiile voastre, bucurandu-va!"(Sura XLIII, 70); ,,Cel ce face ce e drept, fie barbat sau femeie, pe acela il vom invia la o viata buna si-i vom da rasplata pentru faptele sale cele mai bune." (Sura XVI, 97)
Barbatii care prigonesc sau maltrateaza femeile sunt condamnati de invatatura Coranului: ,,O, voi, ce credeti, nu va este iertat sa mosteniti femei impotriva vointei lor , nici nu le opriti sa se casatoreasca cu altii doar ca sa le luati o parte din ceea ce le-ati dat , doar daca au preacurvit dovedit: ci purtati-va cu ele dupa cuviinta." (Sura IV-23).


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditia Femeii in Teologia Islamica si in Crestinism.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

I. Texte sacre
1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1988.
2. Coranul cel Sfant, traducerea sensurilor si comentarii, traducere de Asociatia Studentilor Musulmani din Romania, Editura Islam, Timisoara, 1998.
3. Coranul, traducere din araba de Dr. Silvestru Octavian Isopescu, Editura Eta, Cluj, 1995.
II. Dictionare si enciclopedii
4. Eliade, Mircea si Culianu. Ioan P., Dictionar al religiilor, trad. de Cezar Baltag, Editura Humanitas, Bucuresti, 1993.
5. Encyclopedie de l'Islam, tome IV (Iran-kha), Comite de redaction: E. van Donzel, B. Lewis et Ch. Pellat. Leiden, Brill, 1978.
6. Thoraval, Yves, Dictionar de civilizatie musulmana, Larousse, traducere, adaptare si completari de Nadia Anghelescu, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1997.
III. Tratate, studii si articole de specialitate
7. Al-Timimi, Shaikh Ali, Elevation of women's status, vezi site-ul: http://www.islamic-world.net/sister/elevation_of_women.html.
8. Anghelescu, Prof. Dr. Nadia, Introducere in Islam, colectia "Orizonturi spirituale", Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993.
9. Anghelescu, Prof. Dr. Nadia, Limbaj si cultura in civilizatia araba, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986.
10. Arion, Drd. Alexandru, Situatia femeii dupa Cartea legii lui Manu, in "B.O.R.", an CXVI, Nr. 7-12, 1998.
11. Assadullah, Mir Mohamed, Wedding in Islam, vezi site-ul: http://www.jannah.org/sisters/weddinginislam.html.
12. Badawi, Jamal A., The status of women in Islam, vezi site-ul: http://www.iad.org/books/S-women.html.
13. Blaga, Lucian, Curs de filosofia religiei, Editura Fronde, Alba-Iulia, 1994.
14. Corbin, Henry, Histoire de la philosophie islamique, Editura Gallimard, Paris, 1999; Vezi si traducerea romaneasca: Istoria filosofiei islamice, trad. din franceza de Marius I. Lazar, Editura Herald, 2005.
15. Delcambre, Anne-Marie, Islamul, Editura Coresi, Bucuresti, 1999.
16. Eliade, Prof. Mircea, Istoria credintelor si ideilor religioase, trad. de Cezar Baltag, Editura Universul Enciclopedic, Bucuresti, 2000.
17. Faruqi, Dr. Lois Lamya'al, Islamic traditions and the feminist movement, vezi site-ul: http://www. jannah.org/sisters/feminism.html.
18. Hammuda, Abdul-Ati Ph. D, The status of women in Islam, vezi site-ul: http://www.islamic-world.net/sister/status_of_women2.html.
19. Ionescu, Serban, Morala ortodoxa fata cu celelalte morale confesionale, Bucuresti, 1941.
20. Ivan, Iorgu, Biserica si institutia casatoriei, in ,,Studii teologice", anul VIII, vol. II, 1940.
21. Martin, C. Richard, Approaches to Islam in religious studies, Editura Oneworld, Oxford, 2001.
22. Meududi, Seyyid Ebul A'la, Introducere in Islam, Editura S.C. Chrater S.R.L., Bucuresti, 1991.
23. Naik, Dr. Zakir, Women in islam. Vezi adresa de internet: http://www.aswatalislam.net.
24. Rahman, Abdur I. Doi, The Mosque, vezi site-ul: http://www.islamic-world.net/sister/women_in_society.html.
25. Rahman, Abdur I. Doi, Women in Shari'ah, vezi site-ul: http://www.islamic-world.net/sister/women_in_shariah.html.
26. Rahman, Abdur I. Doi, Women in the Quran and the Sunna. Vezi: http://www.usc.edu/dept/MSA/humanrelations/womeninislam/womenquransunnah.html.
27. Riffat, Hassan Ph. D, Are human rights compatible with islam?, vezi site-ul: http://www.sacredchoices.org/hassan2.html.
28. Rus, Dr. Remus, Conceptia despre om in marile religii (teza de doctorat), in ,,Glasul Bisericii", nr. 7-8, 1978.
29. Schuon, Frithjof, Sa intelegem Islamul. Introducere in spiritualitatea lumii musulmane, traducere de Anca Manolescu, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994.
30. Sherif, Dr. Mohammad, Women in Islam, adresa de internet: http://www.ais.org/~islam/subject/sisorgs.html.
31. Sherif, Dr. Mohammad, Women in Islam economics. Vezi site-ul: http://www.albany.edu/~ha4934/index.html.
32. Soare, Pr. Magistr. Dumitru, Situatia femeii in islam si crestinism, art. in ,,Studii Teologice", vol. al II-lea, nr. 3-4, martie-aprilie, 1957.
33. Sourdel, Prof. Dominique, Civilizatia islamului clasic, Editura Meridiane, Bucuresti, 1975.
34. Staniloae, Pr. Dr. Dumitru, Iisus Hristos sau restaurarea omului, ed. a II-a, Editura Omniscop, Craiova, 1993.
35. Tokarev, S.A., Religia in istoria popoarelor lumii, Editura Politica, Bucuresti, 1976.
36. Vasilescu, Diac. Prof. Dr. Emilian, Istoria religiilor, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 1975.
37. Idem, Starea actuala a islamismului, art. in ,,Studii Teologice", seria a II-a, an VIII, nr. 3-4, martie-aprilie, 1956.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!