Conditii de Fond la Casatorie

Cuprins licenta Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE
CAPITOLUL I. CASATORIA - ACT JURIDIC PE CARE SE INTEMEIAZA FAMILIA 5
I.1. Definitia casatoriei 6
I.2. Natura juridica a casatoriei 7
I.3. Caracterele casatoriei 8
I.4. Reglementarea interna si internationala a casatoriei 9
I.5. Aspecte din practica judiciara in materie 10
CAPITOLUL II. CONDITII DE FOND POZITIVE LA INCHEIEREA CASATORIEI 10
II.1. Notiuni introductive 11
II.2. Clasificarea conditiilor de fond pozitive la incheierea casatoriei 12
II.2.1. Consimtamantul la casatorie al viitorilor soti 12
II.2.2. Varsta matrimoniala (varsta legala pentru casatorie) 15
II.2.3. Comunicarea reciproca de catre viitorii soti a starii sanatatii 18
II.2.4. Diferenta de sex 19
II.3. Practica judiciara 20
CAPITOLUL III. CONDITII DE FOND NEGATIVE (IMPEDIMENTE) LA CASATORIE 22
III.1. Clasificarea impedimentelor la casatorie 22
III.2. Existenta unei casatorii anterioare nedesfacute (bigamia) 23
III.3. Rudenia fireasca 24
III.4. Relatiile de rudenie adoptiva 26
III.5. Tutela 26
III.6. Starea de alienatie sau debilitate mintala sau lipsa vremelnica a facultatilor mintale 27
III.7. Practica judiciara 28
CAPITOLUL IV. CONDITII DE FORMA LA INCHEIEREA CASATORIEI 29
IV.1. Generalitati 29
IV.2. Formalitati premergatoare incheierii casatoriei 29
IV.2.1. Declaratia de casatorie si inregistrarea ei 29
IV.2.2. Actele anexa declaratiei de casatorie 31
IV.2.3. Atributiile ofiterului de stare civila in legatura cu declaratia de casatorie 32
IV.2.4. Opozitia la incheierea casatoriei 33
IV.3. Procedura incheierii casatoriei 36
IV.3.1. Localitatea si locul incheierii casatoriei 36
IV.3.2. Competenta ofiterului de stare civila 38
IV.3.3. Solemnitatea si publicitatea incheierii casatoriei 38
IV.3.4. Momentul incheierii casatoriei 39
IV.3.5. Proba casatoriei 39
IV.3.6. Incheierea casatoriei in strainatate 40
IV.4. Practica judiciara 40
CAPITOLUL V. NULITATEA CASATORIEI - SANCTIUNE APLICATA ACESTUI ACT PENTRU NERESPECTARII CONDITIILOR CERUTE LA INCHEIEREA CASATORIEI 42
V.1. Generalitati privind nulitatea casatoriei 42
V.2. Clasificarea nulitatilor casatoriei 43
V.3. Nulitatea absoluta 44
V.4. Nulitatea relativa 49
V.5. Regimul juridic al nulitatii casatoriei 51
V.6. Efectele nulitatilor 51
V.7. Casatoria putativa 52
V.7.1. Notiunea de casatorie putativa 52
V.7.2. Efectele casatoriei putative 52
V.8. Practica judiciara 54
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE
Casatoria reprezinta unul dintre pilonii centrali ai societatii moderne, piatra de temelie in fundamentarea unei familii, devenind un element asociat cu repere precum stabilitate sociala, echilibru, armonie. Dintre toate actele juridice care marcheaza existenta unei fiinte umane, niciunul nu e mai important decat cel al casatoriei, aceasta reprezentand insasi orginea familiei.
Familia este intemeiata pe casatoria liber consimtita la baza careia se afla increderea si dragostea reciproca dintre soti, deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie si unitatea dintre interesele personale si cele sociale. Constituind o uniune liber consimtita intre un barbat si o femeie, casatoria are ca scop intemeierea unei familii. De aceea, nasterea, dezvoltarea si con!solidarea raporturilor de familie reprezinta continutul casatoriei, motivul determinant si necesar al incheierii acesteia.
In cadrul acestei lucrari am analizat institutia casatoriei, din perspectiva conditiilor impuse de lege pentru incheierea acesteia incercand totodata sa evidentiez, printr-un studiu al practicii judiciare, care sunt sanctiunile aplicate pentru nerespectarea acestor conditii. Am considerat acest subiect foarte important si demn de interes deoarece de el depinde intemeierea unor familii trainice, sanatoase, atat din punct de vedere fizic cat si moral, care sa-si poata indeplini functiile ce-i revin in cadrul societatii noastre. In acest sens autoritatile administrative sunt cele care trebuie sa asigure integritatea acestei institutii, deoarece serviciile de stare civila din fiecare localitate sunt primele care verifica indeplinirea tuturor conditiilor legale de casatorie.
Materia lucrarii este structurata pe cinci capitole si debuteaza cu prezentarea notiunii de casatorie. Partea a doua a lucrarii cuprinde conditiile de fond pozitive ale incheierii casatoriei si anume: varsta matrimoniala, consimtamantul, comunicarea reciproca a starii de sanatate si diferentierea sexuala, urmata de partea a treia a lucrarii care cuprinde impedimentele incheierii unei casatorii: starea de persoana casatorita, rudenia, adoptia, tutela, alienatia si debilitatea mintala. Capitolul patru al lucrarii prezinta care sunt conditiile de forma ale incheierii casatoriei, atat formalitatile premergatoare cat si cele cu privire la incheierea casatoriei, iar capitolul cinci prezinta sanctiunile aplicabile pentru nerespectarea conditiilor necesare incheierii casatoriei.
Pentru elaborarea lucrarii am avut in vedere legislatia existenta, care se modifica ori se adapteaza transformarilor sociale din tara noastra si practica judiciara (jurisprudenta) din care am consultat sentinte civile cu privire la casatorie si conditiile cerute pentru incheierea acesteia.
CAPITOLUL I. CASATORIA - ACT JURIDIC PE CARE SE INTEMEIAZA FAMILIA
I.1. Definitia casatoriei
Casatoria este unirea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, in scopul intemeierii unei familii si reglementata de normele imperative ale legii. 
Casatoria raspunde anumitor scopuri si prezinta, din punct de vedere al necesitatilor sociale si al menirii sale, caractere extrem de variate. Din acest motiv, este dificil sa se dea o definitie a casatoriei, care sa satisfaca toate conceptiile, atat cele juridice, cat si cele religioase, sociale sau de alta natura, cu atat mai mult cu cat nu exista o definitie legala in acest sens.
In terminologia juridica casatoria are mai multe intelesuri: este actul juridic care viitorii soti il incheie in conformitate cu cerintele legii; intr-un alt inteles, celebrarea casatoriei semnifica oficierea ce are loc cu prilejul incheierii actului juridic al casatoriei; casatoria mai are intelesul de stare juridica de casatorie, adica statutul legal al sotilor, care este reglementat de C. fam.; totodata, casatoria este o institutie juridica, adica totalitatea normelor legale ce reglementeaza casatoria.
Casatoria este definita ca fiind ,,uniunea dintre barbat si femeie, incheiata potrivit legii, in scopul de a intemeia o familie". Aceasta definitie invoca actul juridic al casatoriei si celebrarea casatoriei prin expresia ,,incheiata potrivit legii", starea juridica a casatoriei prin expresia ,,uniunea dintre un barbat si o femeie", precum si scopul juridic al casatoriei prin expresia "in scopul de a intemeia o familie". 
Termenul de ,,casatorie"este folosit de lege in doua sensuri si anume:
o Casatoria inseamna actul juridic pe care il incheie cei ce vor sa se casatoreasca. La incheierea casatoriei este necesar ca viitorii soti sa isi exprime acordul de vointa, insa, odata incheiata, ea devine independenta de acest acord de vointa, pentru a fi condusa in intregime de normele legale. Prin incheierea casatoriei, viitorii soti consimt sa li se aplice regimul legal al casatoriei, fara a avea posibiliatea de a-l modifica.
Casatoria este considerata ca apartine acestei categorii, deoarece partile pot decide numai in acord cu posibilitatile legale care stabilesc daca statutul legal al casatoriei sa se aplice sau nu, fara posibilitatea de a-l modifica. C. fam. foloseste termenul de casatorie in sensul de act juridic, in art. 1 (,,casatoria liber consimtita"), in art. 16(,,casatoria se incheie prin consimtamantul viitorilor soti"), in art. 19 care dispune ca: ,,este nula casatoria incheiata cu incalcarea dispozitiilor ...".
o Casatoria inseamna situatia juridica, in principiu permanenta, a celor casatoriti, adica statutul legal al sotilor. Aceasta situatie juridica este determinata de reglementarea legala privind casatorie care devine aplicabila prin incheierea actului juridic al casatoriei si exista pe tot timpul cat dureaza raportul de casatorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii de Fond la Casatorie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!