Conditii de Fond si de Forma pentru Incheierea Casatoriei

Extras din licenta Cum descarc?

I. NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CASATORIEI
Intr-o societate aflata in permanenta transformare, institutia casatoriei a dainuit de-a lungul timpului pastrandu-si menirea de a fi piatra de temelie a societatii civile.
Constituind unitatea grupala fundamentala a societatii, familia a reprezentat si reprezinta o tema predilecta de reflectie si analiza a spiritualitatii umane, a politicii sociale, dar si a mai multor discipline stiintifice: sociologia, medicina, psihologia, stiintele juridice etc, fiecare propunandu-si sa surprinda, dintr-o perspectiva specifica si specializata dimensiunile, dinamica si functiile grupului familial.
Complexitatea acestei forme de comunitate umana, determinata de multitudinea si varietatea de relatii care se stabilesc intre cei care o compun, precum si intre familie, ca entitate distincta si societate, la care se adauga evolutia in timp a trasaturilor sale caracteristice, face dificila incercarea de a defini familia intr-o formula cuprinzatoare. Familia este o realitate biologica, prin uniunea ce se realizeaza intre barbat si femeie si prin procreare; este o realitate sociala, fiindca prin ea se realizeaza o comunitate de viata intre cei care o compun; este o realitate juridica, fiindca societatea reglementeaza prin norme juridice cele mai importante relatii din cadrul ei 
In sens sociologic, familia ca forma specifica de comunitate umana - desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese si intrajutorare. in acest inteles se poate spune ca familia este o realitate sociala prin comunitatea de viata dintre soti, dintre parinti si copii, precum si dintre alte rude. in cadrul relatiilor de familie apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre cei care formeaza comunitatea de viata si interese. Relatiile de familie au un caracter de complexitate pe care nu-l gasim la alte categorii sociale. Avandu-se in vedere un anumit aspect al relatiilor de familie, am mai spus ca familia este o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreatie. Luand nastere prin casatorie, familia incepe prin a fi formata din soti. 
Familia tipica este aceea care este formata din parinti si copii. in mod obisnuit familia da nastere urmatoarelor raporturi:
- de casatorie, care constituie baza familiei;
- cele dintre soti, care constituie efectele casatoriei;
- cele dintre parinti si copii, care sunt rezultatul raporturilor dintre soti;
- dintre alte persoane care mai fac parte din familie 
Sociologii disting familia simpla sau nucleara, formata din parinti si copiii lor necasatoriti, si familia extinsa sau larga, formata si din alte persoane decat in primul caz. in sens restrans, familia, ca nucleu social elementar, cuprinde pe soti si pe descendentii necasatoriti ai acestora. Aceasta familie structurata pe doua generatii a luat locul familiei traditionale, structurata pe mai multe generatii, extinsa in societatile cu o economie nedezvoltata, rurala. 
Din perspectiva juridica, familia a fost definita ca forma de organizare a vietii in comun a grupului de persoane intre care exista drepturi si obligatii izvorate din casatorie, rudenie (inclusiv adoptie) precum si alte raporturi asimilate sub unele aspecte relatiilor de familie. Familia ne apare astfel, ca forma juridica recunoscuta de convietuire a unor persoane intre care s-au stabilit relatii de ordin personal, nepatrimonial, cat si relatii de ordin patrimonial.
Aflata la temelia familiei, casatoria genereaza raporturi multiple si complexe intre membrii ei: intre soti iau nastere relatii personale si patrimoniale, de asemenea intre soti si copiii rezultati din casatorie, parintii fiind datori sa creasca copiii, ingrijind de sanatatea, dezvoltarea lor fizica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestora , dintre aceste raporturi, numai unele fac obiectul reglementarii juridice, raporturile de natura morala, etic si rituala sunt lasate la aprecierea sotilor, care-si vor pune asupra lor amprenta propriei personalitati. Articolul 2 din Codul Familiei, sintetizand principiile care stau la baza familiei, prevede ca, relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca "intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material", creand astfel cadrul pentru o minima organizare juridica a raporturilor personale dintre membrii familiei. Majoritatea reglementarilor cuprinse in Codul Familiei sunt dedicate raporturilor patrimoniale, in special celor dintre soti, acestea prin natura lor fiind mai susceptibile de a fi cuprinse in norme juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii de Fond si de Forma pentru Incheierea Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!