Conditii de Validitate ale Contractului de Vanzare-Cumparare

Cuprins licenta Cum descarc?

I Notiuni generale 
1.Contractul de vanzare-cumparare - privire istorica 6
2. Definitii ale contractului de vanzare-cumparare 7
3. Evolutia pactului de rascumparare 8
4. Conditiile contractului 8
5. Reglementari din noul Cod civil privitoare la conditiile de validitate ale 
contractului de vanzare-cumparare 9 
II Conditii de fond
1. Capacitatea partilor
1.1. Consideratii generale 11
1.2. Capacitatea de folosinta 11
1.3. Capacitatea de exercitiu 11
1.4. Principiul capacitatii de a incheia contracte 12
1.4. Incapacitati speciale in materia vanzarii-cumpararii 12
2. Consimtamantul
2.1. Consideratii generale 15
2.2. Corelatia consimtamant - vointa juridica 17
2.3. Principiile vointei juridice 18
2.3.1. Principiul autonomiei de vointa 18
2.3.2. Principiul vointei reale 19
2.4. Momentul incheierii contractului 20
2.5. Consimtamantul - conditii 22
2.6. Libertatea contractuala 28
2.6.1. Promisiunea unilaterala de vanzare/cumparare 30
2.6.2. Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare 32
2.6.3. Pactul de preferinta 34
2.6.4. Dreptul de preemptiune 35
3. Obiectul
3.1. Consideratii generale 43
3.2. Lucrul vandut - conditii 44
3.3. Pretul - conditii 56
4. Cauza contractului
4.1. Consideratii generale 60
4.2. Cauza contractului de vanzare-cumparare - conditii 61
III Conditii de forma
1.Forma autentica
1.1. Consideratii generale 65
1.2. Evolutie istorica 65
1.3. Sanctiunea nerespectarii formei autentice 67
2. Autorizarea prealabila a instrainarii unor bunuri
2.1. Consideratii generale 67
2.2. Cazuri in care legea impune autorizarea prealabila 68
2.3. Sanctiunea nerespectarii conditiei autorizarii prealabile 68
IV Consideratii CEDO asupra dreptului de preemptiune 
reglementat de Legea nr.10/2001 69
V Concluzii 72
Bibliografie 73


Extras din licenta Cum descarc?

I Notiuni generale
1. Privire istorica
Alaturi de contractul de schimb, contractul de vanzare-cumparare pretinde a fi unul din cele mai vechi contracte cunoscute civilizatiei umane. Reglementarea raporturilor de vanzare-cumparare cuprinde o perioada de dezvoltare de aproximativ patru mii de ani. Initial, o data cu aparitia proprietatii private, apare, capatand o amploare deosebita, contractul chemat sa asigure trecerea prin schimb a bunurilor dintr-o gospodarie in alta (permutatio). 
Acest contract, pe care il numim astazi contract de schimb, si-a capatat autoritatea cuvenita cu mult inainte de aparitia monedei ca unitate de schimb, deoarece satisfacea necesitatile societatii romane timpurii, care se afla in faza trecerii de la gospodaria naturala la gospodaria bazata pe relatiile de schimb. Anume contractul de schimb este temelia aparitiei si dezvoltarii contractului de vanzare-cumparare.
Din punct de vedere juridic, vanzarea se prezinta ca o varianta mai evoluata a schimbului, din care isi trage radacinile. Intr-adevar, vanzarea-cumpararea in sens economic, initial, pare a fi preluat forma schimbului dintre doua lucruri, unul din ele avand valoarea echivalentului general. Mai tarziu, o data cu aparitia monedei in sensul apropiat celui actual, vanzarea-cumpararea capata sensul schimbului unui lucru (res) contra unei valori monetare - pret (pretium).
Dreptul roman clasic atribuia vanzarea-cumpararea contractelor consensuale. In baza contractului de vanzare-cumparare (emptio et venditio) o parte, numita vanzator (venditor), se obliga sa transmita altei parti, numita cumparator (emptor), un bun (merx), iar cumparatorul se obliga sa plateasca pentru acest bun o cantitate de metal numita pret (pretium). Potrivit lui Gaius, contractul de vanzare-cumparare se formeaza prin acordul de vointa al partilor asupra obiectului contractului si pretului acestuia, clauzele referitoare la bun si la pret fiind conditii esentiale ale contractului.
Dreptul roman privat reglementa si vanzarea viitoarelor bunuri (mei futurae sivi speratae), cum bunaoara era considerata recolta asteptata. In acest caz contractul de vanzare-cumparare se considera a fi incheiat sub conditie suspensiva.
2. Definitii ale contractului de vanzare-cumparare
Fernand Braudel remarca faptul ca ,,Economia incepe in pragul valorii de schimb", existand un spatiu vast si complex de la trocul elementar pana la capitalismul cel mai sofisticat. Desi vanzarea a devenit cel mai uzual contract, ea nu neaga existenta contractului de schimb, care nu mai joaca insa un rol atat de important. Codul civil consacra vanzarii un intreg titlu , iar modalitati ale vanzarii sunt intalnite in numeroase acte normative. 
Art. 1294 C.civ. defineste vanzarea ca fiind ,,o conventie prin care doua parti se obliga intre sine, una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul lui". Modul in care legiuitorul a definit vanzarea nu este exact, in primul rand pentru ca vanzatorul nu se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea bunului, ci el transforma insasi proprietatea lucrului vandut, iar pe de alta parte, proprietatea se transforma doar prin singurul efect al consimtamantului.
Obiectul vanzarii il poate constitui nu numai dreptul de proprietate, dar si alte drepturi reale. In practica judiciara s-a decis ca obiectul vanzarii-cumpararii il poate forma si numai nuda proprietate, vanzatorul putand sa-si pastreze uzufructul viager. De asemenea, pot fi vandute si drepturi de creanta (prin cesiunea de creanta), drepturi din domeniul proprietatii intelectuale (dreptul la brevet, dreptul la acordarea brevetului, drepturile ce decurg din brevet, certificatul de inregistrare a unui desen sau model industrial, drepturile asupra marcii etc.), chiar si o universalitate ce cuprinde nu doar drepturi, ci si obligatii, asa cum este cazul vanzarii unei mosteniri.
In schimb, nu pot forma obiectul contractului de vanzare-cumparare drepturile personale nepatrimoniale si patrimoniale care au un caracter strict personal (dreptul real de uz, dreptul de abitatie al sotului supravietuitor) sau care sunt prevazute de lege sau care sunt contractate intuitu personae (dreptul de intretinere, dreptul de pensie) 
Intr-o formulare sintetica, unii autori au sustinut ca vanzarea consta in ,,stramutarea proprietatii unui lucru sau a unui drept, pentru o suma de bani numita pret", altii au afirmat ca vanzarea ar fi ,,acel contract prin care una din parti (vanzatorul) stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti (cumparatorul), care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut", air alti autori, insistand asupra naturii dreptului transmis, au aratat ca vanzarea este ,,acel contract in temeiul caruia opereaza transmiterea dreptului de proprietate sau a altui drept - real ori de creanta- de la vanzator la cumparator, cu obligatia pentru cel din urma de a plati primului o suma de bani drept pret."


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii de Validitate ale Contractului de Vanzare-Cumparare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!