Conditiile de fond si de forma ale contractului de vanzare

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. CONTRACTUL DE VANZARE. NOTIUNE SI CARACTERE JURIDICE 3
1.1 Notiune 3
1.2 Caracterele juridice ale contractului de vanzare 4
CAPITOLUL II. CONDITIILE DE FOND ALE CONTRACTULUI DE VANZARE 8
2.1 Capacitatea de a contracta 9
2.2 Consimtamantul 18
2.3 Obiectul contractului 28
2.4 Cauza contractului de vanzare 35
CAPITOLUL III. CONDITIILE DE FORMA ALE CONTRACTULUI DE VANZARE 39
CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 46


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Vanzarea, ca si contract civil, a aparut relativ tarziu in evolutia omenirii. Inaintea sa a fost schimbul, trocul, care era practicat la scara larga, desi nu corespundea in integralitate cerintelor economice si sociale, valoarea bunurilor fiind de cele mai multe ori inegala, de natura a crea inechitati in circuitul civil.
Contractele au aparut ca necesitate intr-un anumit stadiu de dezvoltare a societatii spre a inlocui formele arhaice si greoaie de schimb. Nevoia de a asigura posibilitatea transferului unui bun primind in schimb valoarea reala a acestuia a determinat aparitia monedei, a banului, care a devenit rapid cea mai utila si folosita metoda de echivalare a valorii bunurilor aflate in circuitul economic si social. Formele de schimb care au precedat contractele, ce se efectuau cu ritual si publicitate intre clanuri si triburi, au fost indeosebi: darurile reciproce, donatiile si contradonatiile insotite de servicii reciproce, iar mai tarziu a aparut trocul. Pe cale de consecinta, trocul a fost inlocuit rapid cu vanzarea prin care transferul proprietatii unui bun se facea in schimbul primirii unui pret stabilit de parti, prin acordul de comun acord.
De-a lungul timpului, contractele s-au dovedit a fi pe cat de simple in ceea ce priveste formarea lor, pe atat de cuprinzatoare de activitati si fenomene diferite, de aceea de la aparitia lor, schimburile de bunuri si de servicii si in general operatiunile prin care oamenii isi satisfac trebuintele materiale si cerintele spirituale nu au necesitat alte instrumente juridice, ci numai adaptarea contractelor. In acest sens, odata cu diversificarea si dezvoltarea productiei, si pe cale de consecinta a cresterii volumului schimburilor si a varietatii lui, s-a impus necesitatea unui obiect unic ca masura a valorii si obiectului de schimb.
Odata cu aparitia banului a aparut si vanzarea, care consta in schimbul unui obiect contra unui pret stabilit in bani. 
La romani, vanzarea nu avea drept scop sa transfere proprietatea, ca in prezent, ci era un contract creator de obligatii. Pentru a se transmite proprietatea, pe langa consimtamantul partilor era necesara indeplinirea unor forme solemne precum traditiunea sau mancipatiunea.
CAPITOLUL I. CONTRACTUL DE VANZARE. NOTIUNE SI CARACTERE JURIDICE
1.1 Notiune
Potrivit art. 1650 CC: ,,Vanzarea este contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun, in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca. Poate fi deasemenea, transmis prin vanzare un dezmembramant al dreptului de proprietate sau orice alt drept "
Contractul de vanzare este un contract definit de lege si reprezinta un acord intre vanzator si cumparator prin care se transmite, de principiu, dreptul de proprietate asupra unui bun in schimbul unui pret in bani.
Din textul de mai sus rezulta doua trasaturi cumulative care sunt definitorii pentru contractul de vanzare. Intai, contractul trebuie sa aiba ca efect transferul unui drept din patrimoniul unei parti in patrimoniul celeilalte parti, fie ca acest transfer se produce chiar prin incheierea contractului, fie ca acest transfer face obiectul unei obligatii. Apoi, dobanditorul dreptului trebuie sa se oblige in schimb la plata unui pret.
In principiu, dreptul subiectiv este disponibil, ceea ce presupune, de regula, intre altele, ca titularul sau il poate instraina catre o alta persoana, adica dreptul este alienabil.
In consecinta, pot face obiectul unei vanzari drepturi reale, cum ar fi dreptul de superficie, dreptul de uzufruct, dreptul de ipoteca, drepturile de creanta (in conditiile art. 2427 CC), drepturile de proprietate intelectuala, cotele+parti din diverse drepturi patrimoniale precum si universalitati de fapt.
In cazul dezmembramintelor dreptului de proprietate, reprezinta o vanzare nu numai transferul acestor drepturi, ci si constituirea lor in schimbul unei sume de bani. Aceasta constituire se incadreaza in sfera efectului translativ presupus de orice vanzare intrucat se realizeaza tot printr-un transfer, si anume transferul unor prerogative ale proprietarului din patrimoniul acestuia in patrimoniul celui ce va deveni titularul dezmembramantului. In ceea ce priveste dreptul de servitut, dat fiind caracterul sau esentialmente accesoriu, el nu poate face obiectul unei vanzari decat impreuna cu fondul dominant.
De la regula alienabilitatii drepturilor subiective fac exceptie drepturile strans legate de persoana titularului cum sunt drepturile nepatrimoniale (spre exemplu drepturile morale de autor, dreptul la nume, drepturile corelative indatoririlor de familie) si prin exceptie unele drepturi patrimoniale (spre exemplu dreptul la pensie, dreptul legal sau contractual de intretinere, dreptul de uz si dreptul de abitatie). Din acest motiv un contract de vanzare nu poate avea ca obiect transferul unor asemenea drepturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile de fond si de forma ale contractului de vanzare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. A.Ionescu - Antecontractul de vanzare cumparare, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2012.
2. D. Chirica - Tratat de drept civil. Contracte speciale, Vol. I. Vanzarea si schimbul, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008.
3. Fl. A. Baias, E. Chelaru, R. Constantinovici - Codul civil. Comentariu pe articole, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2012.
4. Fr. Deak - Tratat de drept civil. Contracte speciale, vol. II, ed. A IV-a, (actualizata de L. Mihai si R. Popescu), Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2006.
5. Fr. Terre, Ph. Simler, Y. Lequette - Droit civil. Les obligations, Dalloz, 1999.
6. Gh. Beleiu - Drept civil roman, Introducere in dreptul civil. Subiectele dreptului civil, ed. A XI-a revazuta si adaugita de M. Nicolae, P. Trusca, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2007.
7. G. Boroi - Drept civil. Partea generala, Ed. Hamangiu, 2012
8. L. Pop - Tratat de drept civil. Obligatiile, vol. II. Contractul, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009.
9. Monna-Lisa Belu Magdo - Contractul de vanzare-cumparare in Noul Cod Civil, Ed. Hamangiu, 2014.
10. Nicolae Gradinaru, Olaru Silvia Elena -  DREPT CIVIL Contractele Civile, Editura Universitara Danubius, 2016
11. Razvan Dinca - Contracte civile speciale in Codul civil, Universul Juridic, 2013.
12. Serban Mircioiu - Transferul dreptului de proprietate prin vanzare, Universul Juridic, 2014.
13. V. Stoica - Rezolutiunea si rezilierea contractelor civile, Ed. All Beck, Bucuresti, 1997


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!