Conditiile de Valabilitate ale Actelor Juridice Civile

Cuprins licenta Cum descarc?

Caracteristica generala a tezei. 2
Capitolul I
Aspecte preliminare privind conditiile de valabilitate ale actului juridic civil
1.1 Notiunea de act juridic civil si felurile acestuia.8
1.2 Plenitudinea conditiilor de valabilitate.11
1.3 Clasificarea conditiilor de valabilitate.13
Capitolul II
Conditiile de fond de valabilitate ale actului juridic civil
2.1Consimtamantul - conditia esentiala a valabilitatii actelor juridice civile
2.1.1 Notiunea de consimtamant.17
2.1.2 Conditiile de valabilitate a consimtamantului.21
2.1.3 Caracteristica viciilor de consimtamant.23 
2.1.4 Acordul de vointa.31
2.2 Capacitatea partilor implicate 
2.2.1 Reguli generale aplicabile capacitatii persoanei.36
2.2.2 Incapacitatile partilor.39
2.3 Obiectul actului juridic civil
2.3.1 Notiunea si necesitatea obiectului ca element de valabilitate.41
2.3.2 Cerintele impuse fata de obiect.46
2.4 Cauza actului juridic civil
2.4.1 Notiunea de cauza.50
2.4.2 Conditiile de valabilitate ale cauzei.52
Capitolul III
Conditiile extrinseci ale valabilitatii actului juridic civil
3.1 Notiunea de forma si clasificarea acesteia.56
3.2 Forma ceruta ad validatem.57
3.3 Forma ceruta ad probationem.61
3.4 Forma ceruta pentru opozabilitatea fata de terti.65
Concluzii si recomandari.69
Bibliografie.75


Extras din licenta Cum descarc?

Caracteristica generala a tezei 
"Intreaga viata a omului, de la nastere ori in legatura cu acest moment, si pana la moarte, dar si in privinta acestui eveniment legat de lasamantul succesoral, este reglementata in aspectele sale esentiale de normele dreptului civil.
Institutiile juridice apartinatoare acestei ramuri a dreptului contribuie intr-o masura importanta la reglementarea vietii persoanei juridice, de la infiintare, ori in legatura cu acest proces si pana la incetarea ei prin reorganizare si dizolvare, ba chiar si in privinta consecintelor ce decurg din aceste masuri."
Mihail Eliescu, Traian Ionascu, Tutor R. Popescu, Ilie Stoenescu 
Toata viata omului este reglementata de normele juridice, astfel realizandu-si diferite aspiratii, diferite necesitati el intra in contact cu alte persoane, savarseste anumite actiuni cu sau fara intentia de a produce efecte juridice. 
Anume pornind de aici, putem usor releva esenta si necesitate actului juridic civil, acel institut necesar pentru dezvoltarea societatii in plan social, juridic, economic.
Actul juridic fiind manifestarea de vointa in scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau stinge un raport juridic, in temeiul si in limitele stabilite de lege. 
Ca orice operatie juridica, actul juridic civil nu se confunda cu inscrisul probator, care in vorbirea curenta este denumit tot ,,act". Inca din dreptul roman se face distinctia intre ,,negotium", ca operatiune juridica, manifestare de vointa si ,,instrumentum", mijlocul probator. Astfel, cand este vorba de un contract de vanzare, se distinge intre operatia insasi de vanzare (negotium) si inscrisul care constata aceasta vanzare.
Actul juridic constituie principalul izvor al vietii reglementate de norma de drept. El reprezinta in sfera in care se inscrie activitatea umana constienta, proiectarea vointei omului in vederea realizarii anumitor aspiratii, scopuri sau dorinte.
Asa deci, altfel zis prin actul juridic oamenii se orienteaza catre un scop bine definit, concordant cu legea si ocrotit de ea, de natura sa satisfaca nevoile materiale si spirituale ale fiintei umane.
Sistemul juridic al dreptului civil constituie un ansamblu compus din elemente variate, dar care prin specificul si esenta lor formeaza o unitate inchegata unele fiind, de natura normativa, altele de natura ideologica si nu in ultimul rand de natura psihologica si institutionala.
In lumina celor aratate, orice relatie juridica de ordin civil apare ca un studiu obligatoriu in procesul de realizare a prerogativelor de ordin social sau economic in cadrul societatii contemporane.
Problema care s-a pus in literatura juridica de specialitate este aceea de a sti daca un anumit act juridic civil poate exista fara a intruni acele conditii de valabilitate cerute de lege. 
Astfel, fiecare act juridic in parte trebuie sa intruneasca in mod obligatoriu acele patru conditii esentiale (consimtamantul, obiectul, cauza si capacitatea) si doar dupa caz unor categorii de acte juridice civile sunt inaintate si cerinte facultative, fara de care acestea nu pot fi socotite valabile si nu pot produce efecte juridice.
Aparitia actului juridic civil este intr-un anumit sens, determinata de existenta normelor juridice si de necesitatile umane, scopurile urmarite de societate. Dar, concomitent cu atingerea scopurilor generale ale societatii, fiecare om individual isi atinge propriul scop, astfel satisfacandu-si cerintele inaintate. 
Incheierea anumitor acte juridice civile, persoanele intra in raporturi juridice cu alte persoane, supunandu-se in ce priveste comportamentul, unor norme cuprinse in act sau lege si in mod invers.
Aprecierea pozitiva cu privire la oportunitatea si utilitatea temei este evidentiata de faptul ca actele juridice civile devenind din ce in ce mai raspandite si mai variate, se simte nevoia de a le invata tot mai aprofundat si mai amanuntit, pentru o usoara folosire. 
Consider chiar ca studierea acestei institutii de drept civil reprezinta o necesitate nu doar juridica ci si sociala si economica. As putea astfel numi actul juridic drept inceputul relatiilor social-economice, totusi aceasta afirmatie avand un aspect restrans.
Institutiile ce urmeaza a fi tratate in aceasta lucrare sunt cercetate si infatisate in raport cu legislatia in vigoare.
Pornind de la conditiile propuse de Codul Civil, vom incerca de a desfasura in mod avantajos fiecare conditie in parte, pentru a putea mult mai usor a intelege locul si importanta fiecarei conditii de valabilitate in cadrul actului juridic civil.
Prin forta lucrurilor, avand la dispozitie ca ghid o serie de lucrari atat autohtone cat si straine si nu in ultimul rand legislatia Republicii Moldova in vigoare, voi incerca sa expun acele coditii necesare valabilitatii actelor juridice civile.
Punand in mare masura accentul pe aceste conditii este usor de evidentiat ca orice act juridic civil pentru a fi socotit valabil individual necesita intrunirea cumulului de conditii pentru a fi socotit valabil si in mod continuu de a produce efectele juridice necesare pentru care a fost intocmit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile de Valabilitate ale Actelor Juridice Civile.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!