Confiscarea Speciala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE - 3 -
CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND MASURILE DE SIGURANTA - 5 -
1.1.REFERINTE ISTORICE, NOTIUNEA SI NECESITATEA MASURILOR DE SIGURANTA - 5 -
1.2.SISTEMUL MASURILOR DE SIGURANTA SI TRASATURILE CARACTERISTICE ACESTORA - 12 -
1.3.CONDITII GENERALE SI SCOPUL MASURILOR DE SIGURANTA - 13 -
CAPITOLUL II CONFISCAREA SPECIALA - CARACTERIZARE GENERALA - 15 -
2.1.NOTIUNE SI CONTINUT - 15 -
2.2.CADRUL DE REGLEMENTARE SI CARACTERISTICILE CONFISCARII SPECIALE - 19 -
2.3.CONDITII DE LUARE A MASURII CONFISCARII SPECIALE - 21 -
2.4.ASPECTE PROCESUALE PRIVIND CONFISCAREA SPECIALA - 25 -
CAPITOLUL III OBIECTUL CONFISCARII SPECIALE CATEGORII DE BUNURI SUPUSE CONFISCARII - 29 -
3.1.BUNURILE PRODUSE PRIN SAVARSIREA FAPTEI PREVAZUTE DE LEGEA PENALA - 29 -
3.2.BUNURILE CARE AU FOST FOLOSITE IN ORICE MOD LA SAVARSIREA UNEI INFRACTIUNI, DACA SUNT ALE INFRACTORULUI SAU DACA APARTINAND ALTEI PERSOANE, ACEASTA A CUNOSCUT SCOPUL FOLOSIRII LOR - 30 -
3.3.BUNURILE PRODUSE, MODIFICATE SAU ADAPTATE IN SCOPUL SAVARSIRII UNEI INFRACTIUNI, DACA AU FOST UTILIZATE LA COMITEREA ACESTEIA SI DACA SUNT ALE INFRACTORULUI - 39 -
3.4.BUNURILE CARE AU FOST DATE PENTRU A DETERMINA SAVARSIREA UNEI FAPTE SAU PENTRU A RASPLATI PE FAPTUITOR - 40 -
3.5.BUNURILE DOBANDITE PRIN SAVARSIREA FAPTEI PREVAZUTE DE LEGEA PENALA DACA NU SUNT RESTITUITE PERSOANEI VATAMATE SI IN MASURA IN CARE NU SERVESC LA DESPAGUBIREA ACESTEIA - 42 -
3.6.BUNURI A CAROR DETINERE ESTE INTERZISA DE LEGE - 51 -
CONCLUZII - 57 -
BIBLIOGRAFIE - 59 -


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Masurile de siguranta ca sanctiuni de drept penal au aparut mai tarziu in istoria dreptului penal, fiind incluse in legislatiile penale abia in secolul XX. Elaborarea lor ca masuri de aparare sociala specifice a fost consecinta progreselor realizate in domeniul criminologiei, ca stiinta pluridisciplinara si al penologiei, care au evidentiat existenta unor stari umane si sociale periculoase fata de care pedepsele se dovedesc ineficace si deci inutile.
Au aparut astfel, alaturi de pedepse, masurile de siguranta. Au existat insa si inainte de acestea unele pedepse care indeplineau in realitate functia de masuri de siguranta, desi nu erau denumite ca atare (de exmplu: deportarea sau relegarea in colonii existente in unele legislatii). Treptat insa masurile de siguranta s-au impus in sistemul masurilor de aparare sociala.
Masurile de siguranta sunt sanctiuni de drept penal care se dispun in raport cu persoanele care au comis fapte prevazute de legea penala in scopul inlaturarii unor stari de pericol si al preintampinarii savarsirii altor fapte prevazute de legea penala. 
Este evident ca masurile de siguranta ocupa un loc important in sistemul mijloacelor legale de lupta impotriva infractiunilor, mijloace reprezentate in principal sub forma sanctiunilor penale. 
Aparitia lor ca masuri de aparare sociala, specifice, este consecinta unor progrese inregistrate in sfera cautarilor, a demersurilor intreprinse in planul identificarii unor cai si mijloace noi pe care sa le urmeze, respectiv sa le foloseasca societatea in contextul reactiei necesare pentru stavilirea fenomenului infractional, cautari si demersuri desfasurate pe terenul unor cercetari criminologice.
Confiscarea speciala ca masura de siguranta se deosebeste de masura administrativa a confiscarii anumitor lucruri ce se poate lua in cazul savarsirii anumitor contraventii prin aceea ca masura confiscarii speciale (ca masura de siguranta) nu se poate lua decat ca urmare a savarsirii de catre faptuitor a unei fapte prevazute de legea penala si numai de catre instanta de judecata prin insasi hotararea pronuntata in instanta.
Confiscarea administrativa se ia numai pentru savarsirea anumitor contraventii ca sanctiune cu caracter administrativ, chiar daca este confirmata de organele judiciare in anumite situatii.
Confiscarea speciala este o sanctiune de drept penal, intrucat, pe de o parte, in pofida finalitatii sale pur preventive, implica totusi o anumita constrangere, iar pe de alta parte este statornicita si disciplinata de normele dreptului penal.
Confiscarea speciala se deosebeste de toate celelalte masuri de siguranta prin specificul incidentei sale materiale. Daca toate masurile de siguranta prevazute de Codul Penal sunt destinate ,,persoanelor" pentru ca existenta starii de pericol este legata de o anumita conditie a persoanei (periculozitatea subiectiva), confiscarea speciala priveste deopotriva ,,lucruri" asa incat luarea ei este conditionata de starea de pericol pe care o pot prezenta anumite lucruri (periculozitate obiectiva). 
CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE PRIVIND MASURILE DE SIGURANTA
1.1.Referinte istorice, notiunea si necesitatea masurilor de siguranta
La sfarsitul secolului al XIX-lea, in urma aparitiei unor lucrari semnate de reprezentanti ai scolii pozitiviste, s-a impus din ce in ce mai mult teza ca lupta impotriva criminalitatii, duse in limitele pedepselor fixate in codurile penale, s-a dovedit de multe ori ineficienta.
S-a constatat astfel prezenta unor categorii de delicventi, situati in afara limitelor represiunii penale, intre care toxicomani, iresponsabili, delicventi de obicei, persoane care s-au dovedit periculoase in exercitarea profesiei lor.
Fata de acesti delicventi, represiunea penala clasica s-a dovedit insuficienta, in sensul ca odata exercitata, riscul savarsirii unei noi fapte penale este la fel de ridicat. 
S-a impus astfel necesitatea introducerii unor mijloace sau masuri, de principiu postdelictuale, cu ajutorul carora lupta contra criminalitatii sa fie continuata si dupa executarea pedepsei sau chiar in absenta unei pedepse.
Aceste masuri au fost denumite, in doctrina si in proiectele legislative de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, masuri de siguranta.
Originea denumirii este atribuita de unii autori elvetianului Carl Stoos, care a folosit-o in lucrarea ,,Der Geist der modernen Strafgesetzgbnung - Spiritul Legislatiilor Penale Moderne - Viena 1906".
Raspandirea acestei notiuni se datoreaza in principal Uniunii Internationale de Drept Penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Confiscarea Speciala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!