Conflictele Individuale de Munca

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 6
NOTIUNEA SI CLASIFICAREA CONFLICTELOR DE MUNCA 6
1.SCURT ISTORIC PRIVIND REGLEMENTAREA CONFLICTELOR DE MUNCA 6
1.1 Notiunea conflictelor de munca 6
1.2. Clasificarea conflictelor de munca 10
CAPITOLUL II 14
CONFLICTELE INDIVIDUALE DE MUNCA 14
II.1. Obiectul conflictelor de munca si clasificarea acestora 14
II.2. Procedura de solutionare a conflictelor de drepturi 21
II.3 Studiu de caz-conflictul individual de munca 27
CAPITOLUL III 30
CONFLICTELE COLECTIVE DE MUNCA 30
III.1. Partile conflictelor de interese 30
III.2. Obiectul conflictelor de interese 33
III.3. Declansarea conflictelor de interese 37
III.4. Cai amiabile de solutionare a conflictelor de munca 39
III.5 Exemple de practici de mediere si conciliere in statele membre ale Uniunii Europene 50
CONCLUZII 55
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Conflictele de munca au fost privite dintotdeauna ca o problema dificila, iar majoritatea tarilor o trateaza cu o deosebita responsabilitate.
Aceasta lucrare isi propune sa studieze problema conflictelor individuale de munca pentru ca reprezinta un domeniu de interes permanent si o sursa de dezvoltare a dreptului muncii,avand in vedere si schimbarile de data recenta care au avut loc in ceea ce priveste legislatia muncii. existenta acestui fenomen in fapt si in drept, rolul grevei si necesitatea reglementarii ei.
Codul Muncii,republicat in 2011 a fost conceput pentru armonizarea legislatiei interne cu cea internationala. In acest sens, am urmarit sa subliniem impactul lui in reglementarea conflictelor de munca, dar si contradictiile si criticile deja formulate in legatura cu unele prevederi.
Fata de vechiul cadru normativ, care facea o distintie legala intre notiunile de conflicte de interese si conflicte de drepturi, in prezent, Legea dialogului social nr. 62/2011 utilizeaza notiunile de conflicte colective de munca si conflicte individuale de munca, iar Codul Muncii, se rezuma la a preciza doar ca ,,prin conflicte de munca se intelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca" . 
Pana in 2011, atat Codul muncii prin art. 248 alin. 2 si 3, cat si Legea nr. 168/1999 prin articolele 4 si 5,in prezent abrogata, facea o distinctie clara intre conflictele de interese si conflictele de drepturi. 
Astfel, art. 248 din Codul muncii dispunea prin alin. 3 :,,conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi".
Tot astfel, potrivit art. 4 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca (anterior abrogarii intervenite prin Legea nr. 62/2011), conflictele de munca ce aveau ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca erau considerate conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese.
In continuare se arata, potrivit art. 5 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca (abrogat in prezent prin Legea nr. 62/2011): ,,conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi".
La randul lor, aceste conflicte erau impartite in: conflicte colective de munca si conflicte individuale de munca. In literatura de specialitate s-a aratat ca numai conflictele de drepturi pot fi atat individuale, cat si colective, in timp ce conflictele de interese pot fi numai conflicte colective.
Conflictele de munca colective implica mai multi salariati, o colectivitate care revendica ori sustine aceleasi drepturi sau interese, pe cand conflictele individuale implica un singur salariat, care revendica un drept propriu, individual (sau promovarea unui interes) de la angajatorul sau.
Art. 172 alin. 3 din Codul muncii,inainte de afi repubicat, definea litigiile de munca ca fiind ,,litigiile dintre persoanele incadrate in munca si unitati, in legatura cu incheierea, executarea si incetarea contractului de munca''. Erau astfel avute in vedere, folosind terminologia Legii nr. 168/1999, conflictele de drepturi (individuale).
In prezent dispozitiile care defineau si operau clasificarea conflictele de munca, atat cele din Legea nr. 168/1999, cat si cele din Codul muncii, au fost modificate sau chiar abrogate in cea mai mare parte, de catre Legea dialogului social nr. 62/2011.
In aceste conditii, in conformitate cu art. 1 din Legea dialogului social nr. 62/2011, prin conflict de munca trebuie sa intelegem conflictul dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu. 
Referitor la clasificarea conflictelor de munca, potrivit noului act normativ (Legea nr. 62/2011), conflictele de munca pot fi colective sau individuale.
Conflictul colectiv de munca este conflictul de munca ce intervine intre angajati si angajatori care are ca obiect inceperea, desfasurarea sau incheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de munca.
Conflictul individual de munca este conflictul de munca ce are ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii care decurg din contractele individuale si colective de munca ori din acordurile colective de munca si raporturile de serviciu ale functionarilor publici, precum si din legi sau din alte acte normative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictele Individuale de Munca.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!