Consecintele Divortului asupra Copilului

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins:
Introducere 2 Capitolul I: Abordari conceptuale ale fenomenului divortului
1.1 Notiuni generale cu privire la divort 9
1.2 Cadrul legislativ national si international cu privire la divot 15
1.3 Evolutia fenomenului divortului in Republica Moldova 25
Capitolul II : Aspecte phiho-sociale ale fenomenului divortului
2.1 Cauze ale divortului si consecintele acestuia asupra evolutiei psiho-sociale a copiilor 29
2.2 Metode si tehnici utilizate in munca cu persoanele afectate de divort 41
2.3 Interventia asistentului social in ameliorarea efectelor negative ale divortului 54
Concluzii si recomandari 57
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei:
Familia privita ca nucleu social influenteaza intreaga evolutie de viata a omului si-si pune amprenta pe intreaga sa personalitate. Ea se impune ca factor cu cea mai puternica influenta asupra copilului prin continuitate, afectivitate si autoritate.
Cuibul cald al familiei i-a invatat pe oameni sa se bucure de viata, sa iubeasca si sa se daruiasca unul altuia. Este ca si cum oamenii, traind in societate, si-au creat mijloc anume, natural si puternic, de pregatire a copilului familie si pentru societate. Este o realitate indeobste cunoscuta ca familia pune bazele educatiei copilului. Caldura afectiva pe care copilul o gaseste in familie este conditia fundamentala a plamadirii unui fond sanatos al sufletului uman.
Citi dintre cei care divorteaza mai au timp sa se opreasca si sa se gandeasca la copii lor? Uneori intre cei doi parinti se ridica ziduri de netrecut, se nasc adevarate razboaie care atrag in virtejul lor toate persoanele si tot ce au avut in comun pina atunci. Copiii sunt cei care sufera de cele mai multe inainte de producerea definitiva a rupturii, deoarece aproape de fiecare data aceasta este precedata de numeroase conflicte, abuzuri si violente care ii pot afecta direct ,in timpul procesului de divort pentru ca multi dintre parinti incearca sa ii manipuleze pentru a avea ei cistig de cauza dupa incheierea procesului de divort pentru ca deja unul dintre parinti nu mai locuieste cu ei si apare teama de a nu il pierde si uneori chiar sentimentul vinovatiei ca nu au facut tot ce se putea pentru a impiedica separarea parintilor lor,si mai sufera o data deoarece parintii ramasi singuri sa se ocupe de ingrijirea lor nu pot face fata tuturor responsabilitatilor si atunci de obicei copiii sunt cei care sunt neglijati.
Divortul are consecinte importante asupra evolutiei ulterioare a membrilor care constituiau o familie.Divortul in sine ii afecteaza pe oameni, conflictele si tensiunea permanenta existentain familie au avut un efect nefast atat in plan psihologic cat si comportamental asupra persoanelor divortate.
Dezorganizarea familiei prin divort reprezinta unul dintre cele mai dramatice evenimente care intervin in viata unui cuplu, un moment fundamental de criza si de rupture datorat acumularii treptate a unor frustrari si a unor conflicte care nu si-au putut gasi rezolvarea decat prin separarea definitiva a celor doi soti.Divortul afecteaza atat resursele economice, proiectele de viitor, stilul de viata cat mai ales determina schimbari drastice in plan spiritual si afectiv, cu consecinte dramatice atat pentru familia constituita cat si pentru cei apropiati.In ceea ce priveste motivele care determina desfacerea casatoriei acestea pot fi extreme de diferite in raport cu varsta partenerilor, statutul lor economic si socio-profesional, resursele lor spirituale, precum si experienta vietii de cuplu.
Analizind datele statistice din ultimii ani observam ca evolutia numarului de divorturi in 2011, au fost inregistrate 26.800 de casatorii si 11.800 divorturi,iar in anul 2010, Oficiile de Stare Civila din Moldova au inregistrat in jur de 26.483 de casatorii si 11.504 divorturi. Datele nu difera insa foarte mult de anul 2012, cind au fost inregistrate peste 25.900 de casatorii si 11.120 divorturi. 
Datele statistice mai arata ca numarul casatoriilor din Moldova il depaseste de doua ori pe cel al divorturilor. Cea mai mare pondere a barbatilor necasatoriti si divortati s-a inregistrat in mediul urban, constituind 5,6%, indice de 2 ori mai mare decit in mediul rural (2,5%). Este mai mare in mediul urban si ponderea femeilor necasatorite si a celor divortate, care constituie 9,3% si, respectiv, 6,2%. Cele mai multe divorturi s-au inregistrat la persoanele cu virsta cuprinsa intre 25-30 ani,mentionind ca acesta se considera perioada de instabilitate,de criza si de ispite in viata unui cuplu. 
Tocmai din aceste motive este necesar de evidentiat faptul ca odata ce avem un numar mare de divorturi si un numar mult mai mare de copii care provin din aceasta familie, avem nevoie si de un sir de servicii pentru acesti copii, pentru ai putea reintegra si integra in propria familie sau intr-o alta familie pentru o perioada de timp, pana cand problema cu care se confrunta revine la albia ei normala si familia in cauza e pregatita pentru a relua cresterea si ingrijirea copiilor.
Asigurarea stabilitatii familiilor, scaderea ratelor divortialitatii, evitarea consecintelor sociale ale instabilitatii cuplurilor nu se pot realiza decit actionind 
Gradul de investigare al temei:
Divortul este o problema frecvent intilnita in lumea contemporana, el este punctul final al unui proces de disolutie maritala. El nu poate fi surpris prin date oficiale statistice, asa cum se intimpla cu divortialitatea. Studiile pe aceasta tema fac apel la intervievarea subiectilor implicati, adica la perceptia lor asupra fenomenului, de studierea caruia s-au preocupat mai multi cercetatori, in mod special sociologii si psihologii.
Psihologii din cadrul CPAP (Centru de Psihologie de Actiune si Psihoterapie) analizeaza rezultatele unui stadiu cu privire la cuplurile care divortiaza. In lucrarea ,,Separare, divortul si familia" L.Parkison, a cercetat procesul divortului de la originea lui pina la problemele familiale dupa acest ,,eveniment" traumatizant, a descris diferite modalitati de lucru cu copii si familiile in cazul divortului. O alta lucarea de este ce a M. Voinea in lucrarea ,,Sociologie Generala si Juridica" ananalzeaza principalele tipuri de divort. J.Huber si G.Spitze au consatat ca impartirea sarcinilor casnice afecteaza gindul la divort al femeii, dar nu si la barbati. Antropologul P.Bohannan crede ca este util sa se ia in calcul mai multe feluri de divort: divortul emotional, divortul legal, divortul coparetal.
Au cercetat acest fenomen si autori din Republica Moldova cum sunt M. Bulgaru (coordonator) in lucrarea ,,Metode si tehnici in asistenta sociala" descrie metodele si tehnicile de lucru a asistentului social in lucru cu benificiarii, C. Calarasani este o alta autoare care se opreste asupra divortului si asupra modului in care copii parcurg experienta de separare, C. Ciuperca in lucrarea ,,Cuplu modern - intr-e emancipare si disolutie" evidentiaza principalele cauze de dezorganizare familiala, la fel si in lucrarea ,,Asistenta sociala in contextul transformarilor din Republica Moldova" sunt descrise serviciile sociale care pot fi destinate beneficiarilor in dependeta de problema cu care se confruta. M.Spinu analizeaza etapele prin care trec cei implicati in acest proces, evidentiind consecintele divortului asupra copilului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Divortului asupra Copilului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Asistenta sociala a persoanelor in dificultate, Chisinau, 2002
Asistenta sociala in contextul transformarilor din Republica Moldova, Chisinau, 2008
Asistenta sociala. Studii si aplicatii, Iasi, 2005
Bulgaru M., (coord.). Metode si tehnici in asistenta sociala, Chisinau, 2002
Bulgaru M., Asistenta sociala. Fundamente teoretice si practice, USM, Chisinau, 2009
Bulgaru M., Aspecte teoretice si practice ale asistentei sociale, USM, Chisinau, 2003
Bulgaru M., Dilion M. Concepte fundamentale ale asistentei sociale, Chisinau, 2000
Buzducea D., Aspecte contemporane in asistenta sociala, Iasi, Polirom, 2005
Chelcea S., Metodologia cercetarii sociologice. Metode cantitative si calitative, Bucuresti, 2004
Cojocaru St., Metode apreciative in asistenta sociala, Iasi, 2005
Cojocaru St., Proiectul de interventie in asistenta sociala, Iasi, 2006
Gerald Matthews, Ian J. Deary, Psihologia personalitatii, Polirom, Iasi, 2005
Howe D., Introducere in teoria asistentei sociale, Bucuresti, UNICEF Romania, 2001.
Hurubean Alina, Asistentul social - agent al schimbarii. Strategii active de asistenta sociala, vol. V, Editura Cabes, Iasi, 1997
Ilut P. Sociologia familiei, Cluj-Napoca, 1994.
Ilut Petru, Psihologie sociala si sociologie, Polirom, Iasi, 2009
Ilut Petru, Sociopsihologia si antrolpologia familiei, Polirom, Iasi, 2005
Irimescu G., Asistenta sociala a familiei si copilului, Iasi, 2003
Lisa Parkinson, Separarea. Divort si familia, Bucuresti, 1993
Macovei E. Familia si casa de copii, Bucuresti, 1998
Miftode V., Fundamente ale asistentei sociale, Bucuresti, 1999
Mihaliescu I. De la familie la familii, in: Un deceniu de tranzitie. Situatia copilului si a familiei in Romania. UNICEF, Bucuresti, 2000
Morosan C. Protectia copilului si practicianul social, Iasi, 1998
Neamtu G. (coord.)., Tratat de asistenta sociala, Iasi, Polirom, 2003
Paladi G., Rosca A., Familia - elementul natural si fundamental al societatii, Chisinau, 1995
Parteneriate in dezvoltarea serviciilor de alternativa pentru copii si familii in situatii de risc: Materialele Conferintei Internationale EveryChild, Chisinau, 2003
Racu A., Popovici D.V., Asistenta sociala a persoanelor cu disabilitati, Chisinau, 2007
Rolul judecatorilor si al procurorilor in protectia si promovarea drepturilor copilului. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bucuresti, 2006.
Roth-Szamoskozi M. Protectia copilului: dileme, conceptii ti metode, Cluj-Napoca, 2000
Roth-Szamoskozi M., Perspective teoretice si practice ale asistentei sociale,Cluj-Napoca, 2003.
Sergiu Moscovici, Psihologia sociala, Iasi, Polirom, 1991
Smith Carole R. Adoptie si plasament familial, Bucuresti, 1993
Spanu M. Introducere in asistenta sociala a familiei si protectiei copilului, Chisinau, 1998
Stanciulescu, E., Sociologia educatiei familiale, vol. I, Iasi, Editura Polirom, 1997
Stanciulescu, E., Sociologia educatiei familiale, vol. II, Iasi, Editura Polirom, 2002
Turluc M.N., Psihologia cuplului si a familiei, Iasi, Performantica, 2004
Vrasmas, E. A., Consilierea si educatia parintilor, Bucuresti, Editura Aramis, 2002.
Yin R.K., Studiul de caz. Designul, colectarea si analiza datelor, Iasi, Polirom, 2005
Zamfir C., Zamfir E. (coord.), Politici sociale. Romania in context european, Bucuresti, 1995
Zamfir E., Zamfir C. (coord), Pentru o societate centrata pe copii, Bucuresti, Alternative, 1997
Zamfir C., Vlasceanu L. (coord.), Dictionar de sociologie, Bucuresti, 1998
Zamfir C., Stanescu S. (coord.), Enciclopedia dezvoltarii sociale, Iasi, Polirom, 2007


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!