Consecintele Psiho-Sociale ale Privarii de Libertate

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
ABREVIERI 4
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I 5
REGIMURILE DE EXECUTARE A PEDEPSELOR 6
1.1 Consideratii istorice privind regimul de executare a pedepselor in dreptul romanesc 6
1.2. Regimurile de executare a pedepselor 11
1.2.1. Regimul penitenciar general 11
CAPITOLUL II 46
DREPT COMPARAT PRIVIND REGIMURILE DE DETENTIE IN SISTEMUL PENITENCIAR EUROPEAN SI AMERICAN 46
2.1 Tipul, marimea si numarul institutiilor penale 48
2.2. Administrarea sistemelor penitenciare 50
2.3 Modul de acordare a drepturilor detinutilor 53
2.3.1 Dreptul la corespondenta 53
2.3.2. Dreptul la convorbiri telefonice 53
2.3.3 Dreptul de a primi vizite si dreptul de a primi bunuri 54
2.4 Activitati si programe organizate in institutiile penale 58
2.4.1 Formarea profesionala 59
2.4.2 Munca 61
2.4.3 Asistenta psihologica si sociala 62
2.4.4 Activitatile sociale si culturale 63
2.4.5 Educatia religioasa 64
2.5. Sistemul penitenciar american 64
CAPITOLUL III 67
CONSECINTELE SOCIO- PSIHOLOGICE ALE PRIVARII DE LIBERTATE SI REINTEGRAREA SOCIALA A CONDAMNATILOR 67
3.1. Influenta pedepselor asupra persoanelor condamnate 67
3.2. Fenomene psiho- sociologice ale mediului privativ de libertate 69
3.2.1. Socul depunerii (incarcerarii) 69
3.2.2. Perceptia detinutului asupra pedepsei si a mediului privativ 69
3.2.3. Mediul penitenciar si depresia persoanelor condamnate 70
3.3. Reintegrarea sociala a condamnatilor 75
3.3.1. Munca in penitenciar-mijloc de reintegrare sociala a condamnatilor 76
3.3.2. Contactul persoanelor private de libertate cu lumea exterioara 82
3.3.3. Asistenta religioasa a persoanelor private de libertate 84
CONCLUZII, OPINII SI PROPUNERI DE LEGE FERENDA 85
BIBLIOGRAFIE 89


Extras din licenta Cum descarc?

. TRATATE. CURSURI. MONOGRAFII 89
II. LEGISLATIE SI DOCUMENTE JURIDICE INTERNATIONALE 92
INTRODUCERE
Din punct de vedere psihosocial, libertatea constituie pentru om o necesitate fundamentala. Ca posibilitate de a alege intre mai multe alternative, libertatea umana reprezinta o trebuinta de prim ordin, a carei satisfacere conditioneaza formarea si manifestarea echilibrata a personalitatii.Pe parcursul vietii, la orice persoana pot sa apara imprejurari in care aceasta sa fie privata de libertate pentru anumita perioada. O forma aparte a libertatii o reprezinta reactia sociala fata de persoanele care incalca legea penala si se concretizeaza in pedeapsa cu privare de libertate intr-un loc de detentie, unde este supus efectelor coercitive ale vietii de penitenciar, avand un statut de subordonat fata de lege.
Pentru orice om privarea de libertate in mediul penitenciar constituie o situatie deosebita, cu puternice rezonante in mediul sau de viata, atat pe durata detentiei, cat si dupa aceea, in libertate. Frustrarea afectiva si informationala, lipsa comunicarii, vesnicul interes fata de aspectele personale si materiale nu mai lasa loc intotdeauna solutiilor morale la problemele cotidiene.
Pentru persoana condamnata mediul penitenciar ridica cel putin doua probleme importante, de adaptare la mediul penitenciar si de evolutie ulterioara a personalitatii sale.
Venirea individului in penitenciar reprezinta o forma de sanctionare aplicata de societate individului care s-a abatut de la normele morale si judiciare. Odata cu intrarea in penitenciar, individul resimte intr-o masura mai mare sau mai mica , in functie de varsta, de structura sa psihologica, de maturizarea sociala si de nivelul de cultura, efectul privarii de libertate si reactioneaza intr-un mod personal la aceasta noua situatie. Inca de la intrarea in penitenciar are loc o decadere psihica si morala, are loc o deposedare radicala de vechile roluri, de identitatile sale sociale. Efectele limitarii libertatii perturba in mod special evolutia normala a personalitatii, creaza conditii pentru aparitia si amplificarea unor tulburari psihice si psihosociale. Afectand intreaga personalitate, punandu-si amprenta asupra intregului comportament, privarea de libertate afecteaza profund viata persoanei si relatiile ei sociale, familiale si profesionale. In multe cazuri, impactul privarii de libertate asupra componentelor personalitatii este dramatic, generand si permanetizand conduite diferite fata de cele avute anterior in mediul liber.
Privarea de libertate prin executarea unei pedepse intr-un penitenciar reprezinta o situatie de ampla rezonanta in modul sau de viata, atat pe durata detentiei, cat si dupa aceasta, in libertate. 
CAPITOLUL I
REGIMURILE DE EXECUTARE A PEDEPSELOR
1.1 Consideratii istorice privind regimul de executare a pedepselor in dreptul romanesc
Pentru perioada antica nu exista marturii scrise despre sistemul juridic si aplicarea pedepselor in Dacia. In schimb, exista dovezi referitoare la cultura si civilizatia din Dacia, care permit sa tragem concluzia ca atat sistemul juridic, cat si aplicarea pedepselor au functionat in limitele oranduirii sociale care a dominat lumea geto-daca .
Dupa cucerirea Daciei si chiar dupa retragerea aureliana, in acest spatiu s-a aplicat dreptul roman, care a continuat sa functioneze si dupa retragerea din anul 274.
Ulterior, de-a lungul Evului Mediu, sistemul juridic din Tarile Romane a fost puternic influentat de dreptul bizantin. Timp de secole, legislatia bizantina a functionat in toate cele trei provincii, sub titulatura de Jus Valachicum sau Legea Romaneasca. Aceasta se compunea din elemente geto-dacice, peste care s-au suprapus dreptul romano-bizantin, si carora li s-au alaturat elemente ale dreptului populatiilor migratoare, care au fost asimilate de catre bastinasi, constituite in legea nescrisa a pamantului sau ,,datina norodului".
Pe langa legea nescrisa a pamantului a functionat si o lege scrisa, semnalata de Dimitrie Cantemir in ,,Descrierea Moldovei", in care istoricul aprecia ca aceasta lege se intemeiaza pe ,,legile imparatilor romani si tarigradeni, cat si pe hotararile soboarelor bisericesti" .
Pana in secolul al XV-lea, ,,Legea romaneasca" a functionat identic in cele trei provincii dupa care, in Transilvania, s-a impus dreptul maghiar de judecare si pedepsire a celor vinovati, odata cu intarirea puterii nobililor unguri.
In secolul al XVI-lea, se gasesc primele mentiuni cu privire la pedeapsa amenzii, aplicata pentru cele mai variate vini, chiar si pentru furt si ucidere, caz in care amenda se numea ,,despagubina".


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Psiho-Sociale ale Privarii de Libertate.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!