Consideratii Generale Privind Cultura si Ameliorarea Fasolei Pentru Pastai

Cuprins licenta Cum descarc?

Partea I - Consideratii generale privind cultura si ameliorarea fasolei pentru pastai 8
Introducere 8
Cap. 1. Importanta si situatia culturii fasolei pentru pastai in lume 9
1.1. Importanta culturii fasolei pentru pastai 9
1.1.1 Importanta alimentara 9
1.1.2 Importanta medicinala 9
1.1.3 Importanta economica 10
1.1.4 Importanta agrotehnica 10
1.2. Situatia culturii fasolei pentru pastai pe plan national si mondial 11
Cap.2. Stadiul actual al cunoasterii pe plan national si international in domeniul cultivarii si ameliorarii fasolei pentru pastai 15
2.1. Sistematica si biologia speciei 15
2.1.1. Particularitatile botanice ale speciei 15
2.1.2. Particularitatile biologice ale speciei 16
2.1.3. Cerintele fata de clima si sol 17
2.2. Aspecte de genetica implicate in ameliorarea fasolei pentru pastai 17
2.2.1. Citogenetica genului Phaseolus 17
2.2.2. Ereditatea principalelor caractere si insusiri 18
2.2.3. Variabilitatea principalelor caractere si insusiri 20
2.2.4. Corelatiile fenotipice existente intre caractere si insusiri 24
2.3. Ameliorarea fasolei pentru pastai 24
2.3.1. Obiectivele de ameliorare la fasolea pentru pastai 24
2.3.1.1. Ameliorarea capacitatii de productie 24
2.3.1.2. Ameliorarea calitatii pastailor 26
2.3.1.3. Ameliorarea precocitatii 27
2.3.1.4. Ameliorarea rezistentei la boli 28
2.3.1.5. Ameliorarea rezistentei si daunatori 29
2.3.1.6. Ameliorarea rezistentei la seceta 29
2.3.1.7. Ameliorarea rezistentei la temperaturi scazute 29
2.3.2. Sursele de germoplasma la fasole 30
2.3.3. Metode utilizate in ameliorarea fasolei pentru pastai 32
2.3.3.1. Metode de inducere a variabilitatii 32
2.3.3.2. Metode de exploatare a variabilitatii 33
Cap. 3. Cadrul institutional si natural in care s-au desfasurat experimentarile
3.1. Prezentarea fermei Ezareni din cadrul S.D. Iasi 35
3.2. Aspecte generale privind conditiile pedoclimatice din cadrul fermei Ezareni 35
3.2.1 Geomorfologia si hidrologia zonei 35
3.2.2 Principalele caracteristici ale climei 36
3.2.3 Caracterizarea solului 38
3.2.4 Flora spontana din zona 40
PARTEA A II-a. CONTRIBUTII PROPRII 41
Cap. 4. Obiectivele studiului, conditiile de experimentare, materialul si metodologia cercetarii 41
4.1. Obiectivele studiului 41
4.2. Conditiile naturale de clima in campul experimental, in anul 2010 42
4.3. Materialul biologic studiat 46
4.4. Metodologia cercetarii 46
Cap. 5. Rezultatele obtinute si interpretarea lor 48
5.1. Studiul variabilitatii principalelor caractere cantitative 48
5.1.1. Variabilitatea inaltimii plantelor 48
5.1.2. Variabilitatea numarului de ramificatii pe planta 49
5.1.3. Variabilitatea numarului de pastai pe planta 50
5.1.4. Variabilitatea lungimii pastailor 51
5.1.5. Variabilitatea latimii pastailor 52
5.1.6. Variabilitatea numarului mediu de boabe pe planta 53
5.1.7. Variabilitatea numarului de boabe pe pastaie 54
5.1.8. Variabilitatea greutatii boabelor pe planta 55
5.1.9. Variabilitatea greutatii boabelor pe pastaie 56
5.1.10. Variabilitatea masei a 1000 boabe 57
Concluzii si recomandari 60
Bibliografie 61


Extras din licenta Cum descarc?

Rezultatele prezentate in lucrarea de fata reprezinta o sinteza partiala a unor date dintr-un experiment mai amplu desfasurat in cadrul disciplinei de Ameliorarea plantelor, ce vizeaza cunoasterea cat mai completa a caracterelor si insusirilor unui numar de 35 de cultivare de fasole.
Dintre aceste cultivare, majoritatea sunt populatii locale provenite de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava, doar patru cultivare fiind soiuri ameliorate de fasole pentru pastai.
Cele 31 de populatii locale s-au remarcat prin manifestari diferite ale tipului de crestere, cele mai multe dintre ele avand o crestere determinata (port erect si o inaltime a plantelor de circa 45-60 cm).
Unul dintre scopurile initiale ale experimentarii s-a referit la stabilirea directiei de utilizare a acestor populatii locale, respectiv pentru boabe sau pentru pastai, pentru realizarea acestui obiectiv impunandu-se efectuarea unor analize de calitate asupra pastailor.
Un alt scop, ce se doreste a fi atins si cu ajutorul studiilor din prezenta lucrare, consta in identificarea celor mai valoroase caractere si insusiri ale acestor surse de germoplasma de fasole, astfel incat sa poata fi folosite in alte viitoare programe de ameliorare ale acestei specii.
Tema abordata se aliniaza in curentul tot mai generalizat atat in lume cat si in Romania, referitor la reconsiderarea valorii surselor de germoplasma autohtone in programele de ameliorare, precum si la importanta colectarii, studierii si mai ales conservarii acestor populatii locale. 
CAPITOLUL 1
IMPORTANTA SI SITUATIA CULTURII FASOLEI
PENTRU PASTAI IN LUME
1.1. Importanta culturii fasolei pentru pastai
1.1.1. Importanta alimentara
Fasolea se utilizeaza in alimentatia oamenilor ca boabe verzi si uscate sau pastai verzi, sub forma a numeroase preparate culinare. Dupa modul de utilizare, este cunoscuta in popor ca "fasole de camp", cand se folosesc semintele uscate, "fasole de gradina", cand se cultiva pentru pastai si fasole "bobi", cand se utilizeaza semintele nemature, respectiv cand plantele sunt in faza de "maturitate in verde a pastailor sau maturitate tehnologica" (MUNTEANU, 1994).
In cazul in care se cultiva pentru legume, de la fasole se folosesc pastaile verzi, imature, care sunt foarte apreciate si se pot prepara fie in stare proaspata, fie conservate (prin congelare sau uscare), in componenta diferitor preparate culinare (SILBERNAGEL, 1986; MYERS si colab., 1999). In secolul al XVIII-lea, In Toscana - Italia, fasolea devenise atat de populara, incat porecla locuitorilor era "fagiolari sau mangia fagioli" - mancatorii de fasole (http://www.toscanaoggi.it/), existand si o cantoneta populara in care se regaseste versul "fiorentin mangia fagioli, lecca piatti e ramaioli" (http://www.ribollita.net/).
Pastaile de fasole se utilizeaza pe scara larga si ca materie prima in industria conservelor de legume.
In bucataria chinezeasca si japoneza, se utilizeaza si lastarii tineri, preparati sub forma de salata, iar in unele tari asiatice (India, Birmania, Pakistan, Afganistan, China, Japonia), oamenii folosesc in alimentatie si radacinile de la specia Phaseolus aconitifolius (OLARU, 1982).


Fisiere in arhiva (2):

  • Consideratii Generale Privind Cultura si Ameliorarea Fasolei Pentru Pastai
    • Anexe.doc
    • Licenta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!