Consideratii Prinvind Rolul Familiei in Societate

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema deoarece ne intereseaza pe absolut toti , fie ca suntem copii, parinti, bunici . In general, cand este certat de tata, e rasfatat de mama si bunici sau invers ,in asa fel incat copilul unic e de obicei un copil rasfatat, constiinta de sine pe care o dezvoltam este eminamente egoista -egocentrica. Pentru copil, parintii si cei din jur sunt niste instrumente si tentacole de care el se serveste pentru satisfacerea trebuintelor. Astfel copilul ajunge sa fie un mic tiran,care stapaneste pe toti ceilalti,aservindu-l printr-o metoda sau alta printre care plansul.
S-a constatat ca inadaptarea scolara este una de comportamente, atat sub aspectul pedagogic instructional al insusirii sarcinilor de invatare si realizare a indicatorilor, cat si sub aspectul relational, respectiv dificultatile si nivelul scazut de relationare a elevilor in cauza, cu parintii, profesorii, colegii si nerespectarea regulamentelor, a normelor si valorilor care asigura normalitatea vietii, colectivitatii scolare si extrascolare.
Familia este grupul cel mai important dintre toate grupurile sociale deoarece ea influienteaza si modeleaza persoana umana.Unii merg chiar mai departe si sustin ca actiunea ei asupra persoanei e atat de mare ,incat ea egaleaza actiunea celorlalte grupuri sociale.Aceasta este cu deosebire cazul cercetarilor care vin dinspre psihanaliza,psihologia sociala si sociologie sustinand ca familia este :adevaratul laborator de formare a persoanei.
Alaturi de scoala si organizatiile de tineret, familia este unul din factorii care se preocupa de educatia omului. De educatia oamenilor se ocupa si alte persoane, institutii si organizatii sociale, dar influentele educative exercitate de acestea sunt mai putin organizate decat cele ale familiei, scolii si organizatiilor de tineret.
Din perspectiva sociologica, familia este institutia fundamentala in toate societatile. Familia este un "grup social relativ permanent de indivizi legati intre ei prin origine, casatorie sau adoptiune". In societatea romaneasca, suntem familiarizati cu anumite versiuni ale familiei: familia nucleu si familia extinsa. Mai exista si un al trei-lea tip de familie, familia poligama.
Familia nucleu (nucleara) - "consta in doi adulti de sex opus care intretin o relatie sexuala aprobata de societate, impreuna cu proprii lor copii sau adoptati". Familia nucleu poate fi de doua feluri: de orientare si de procreare. Familia nucleara de orientare este familia in care ne nastem si in care ocupam statutul de copil.
Relatia dintre copii si parinti este cea mai importanta din lume. Parintii sunt cei care ne-au dat viata, ne-au crescut si ne-au ocrotit de-a lungul vietii noastre. Asa cum orice parinte isi iubeste copiii si copiii trebuie sa-si iubeasca parintii. Intre orice copil si parintii lui ar trebui sa existe mai multe feluri de relatii: de afectiune, respect, ocrotire, incredere, ajutor. Copii trebuie sa asculte sfaturile si indemnurile parintilor, pentru ca parintii sunt adultii care au grija de noi si pentru ca in ei putem avea incredere deplina. Deoarece parintii sunt alaturi de noi in toate etapele vietii si ne vor binele, noi trebuie sa-i ascultam si sa-i respectam. Copii sunt datori sa aiba cu parintii lor o relatie de sinceritate, fara certuri si minciuni. Intre parinti si copii nu ar trebui sa existe o relatie bazata pe o autoritate excesiva.
Relatiile dintre frati trebuie sa fie cat mai puternice. Fratii fac parte din familie, ei ar trebui sa fie si cei mai apropiati prieteni ai nostri, pe care trebuie sa-i iubim si sa-i ajutam. Daca fratii sunt mai mari decat noi, trebuie sa ascultam sfaturile lor. Iar daca noi suntem mai mari decat fratii nostri, trebuie sa-i ajutam si sa-i aparam de toate pericolele. De multe ori intre frati apar si relatii de competitie sau chiar de conflict, dar acestea sunt in general trecatoare. Este bine sa trecem peste orice suparare pe care am avea-o cu un frate si trebuie sa ne intelegem si sa ne comportam ca o familie unita.
Intre copii si rudele lor trebuie sa existe relatii de respect, incredere, sustinere si ajutor. Rudele precum bunicii, unchii, matusele, verii trebuie respectati. Ei sunt persoanele apropiate noua, care sunt alaturi de noi in diferite momente importante din viata noastra, de exemplu: zile de nastere, excursii, sarbatori. Un tip special de relatie care trebuie sa existe intre copii si bunici este acela de ajutorare. Bunicii sunt persoanele in varsta pe care trebuie sa-i ajutam la treburile casei, daca au nevoie sa le ducem medicamente, sa-i ajutam la cumparaturi.
CAPITOLUL I : PRIVIRE GENERALA ASUPRA CONCEPTULUI DE FAMILIE 
Familia, ca institut social fundamental, interactioneaza cu multiple domenii ale vietii sociale. Lucrarea surprinde problematica familiei dintr-o perspectiva pregatitoare, utilizand, pe langa abordarea clasica a sociologiei familiei, si aspecte teoretice legate de calitatea vietii si stilurile de viata, sociologia valorilor, demografie sau politici sociale. Sunt integrate analize comparative la nivel european asupra mai multor aspecte: modelul familial romanesc, orientarile valorice cu privire la familie, politicile de suport pentru familie si copil. Analize specifice sunt destinate uniunilor consensuale din Romania, fenomen relativ nou si putin explorat in literatura de specialitate, si fertiliatii scazute, probleme cu implicatii dramatice asupra intregii societati romanesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Prinvind Rolul Familiei in Societate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!