Consideratii Privind Auditarea Situatiilor Financiare ale SC North Star SRL

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Intr-un mediu de afaceri dinamic aflat intr-o stare de continua cautare, entitatile patrimoniale se confrunta cu probleme deosebite, noi, pentru care managementul trebuie sa gaseasca solutii salvatoare, ce nu de putine ori sunt pline de ingeniozitate. Pietele sunt intr-o continua framantare, firmele devenind peste noapte deosebit de atractive sau fara nici un sprijin din partea propriilor lor investitori, si asta nu de putine ori doar in urma unui ,,zvon".
Intr-o asemenea conjunctura, pentru a pasi pe trepte mai inalte sau doar pentru a supravietui, ,,imaginatia ingineriei financiare moderne reclama, la randul ei, o informatiecontabila in absenta normalizarii si a doctrinei contabile". Contabilitatea, ca joc social, isi defineste in procesul de construire a informatiei financiare propriile reguli. Standardele internationale, ca regului normalizatoare ale contabilitatii, vin sa amelioreze productia de informatii contabile si sa reduca diferentele ce pot aparea in situatiile financiare, astfel incat acestea sa reflecte cu fidelitate realitatea economica.
In afara de faptul ca profesia contabila trebuie sa participe activ la procesul de normalizare a contabilitatii, este absolut necesar ca producatorul de informatii contabile sa manifeste profesionalism, sa fie obiectiv in aprecierile pe care le face, cat si in momentul in care inregistreaza aceste aprecieri.
Din punct de vedere teoretic afirmatiile sunt valabile, dar practic nu este greu de argumentat ca exista o nota de subiectivism, care este de multe ori de neevitat. Aceasta nota de subiectivism a producatorilor de informatii contabile, este generata de doi factori:
- natura umana- care este o subiectivitate naturala;
- atasamentul fata de societate-care duce la o subiectivitate de atasament.
Apare astfel un conflict potential de interese intre producatorii de informatie contabile si intre utilizatorii sai. Utilizatorii de informatii financiar contabile manifesta o lipsa de incredere si de scepticism fata de producatorii de situatii financiare, considerand ca acestia nu sunt independenti fata de operatiunile efectuate si situatiile financiare prezentate, punandu-le la indoiala impartialitatea si obiectivitatea si uneori chiar si calitatile moral profesionale.
A aparut astfel necesitatea ca intre producatorii si utilizatorii de situatii financiare, sa se interpuna o noua categorie profesionala-auditorii financiari, care au menirea sa controleze situatiile financiare si sa formuleze o opinie independenta despre realitatea si corectitudinea datelor prezentate in situatiile anuale de sinteza.
Auditul financiar este un proces sistematic de obtinere si evaluare obiectiva a probelor, privind asertiunile referitoare la tranzactiile si evenimentele derulate intr-o entitate patrimoniala, pentru confirmarea gradului de corespondenta dintre aceste asertiuni, stabilirea criteriilor ce au stat la baza lor si comunicarea rezultatelor utilizatorilor interesati.
Transparenta activitatii firmelor, impusa de mediul economic in care isi desfasoara activitatea, determina ca un numar tot mai mare de societati, chiar inchise sa-si auditeze situatiile financiare, pentru a asigura utilizatorii externi si interni de informatii financiar contabile, ca acestea sunt nepartinitoare, sincere si reflecta realitatea nuda, asa cum este prezentata de contabilitate.
Mediul de afaceri romanesc, privit ca un subsistem al angrenajului de afaceri international, a traversat o perioada de transformari profunde si novatoare. Firmele romanesti au fost angrenate in acest proces de schimbari si transformari, care implica si o serie de riscuri inerente unor astfel de evolutii, necesitand o adaptare rapida la toate aceste schimbari.
Contabilitatea, la randul ei, a introdus proceduri de prelucrare, control si sinteza corespunzatoare cerintelor informatiilor financiar-contabile dematerializate, reflectarii contabile a operatiunilor patrimoniale si extrapatrimoniale in conturile anuale in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.
Un pas important in dezvoltarea activitatii de audit financiar in tara noastra, l-a constituit asimilarea Standardelor Internationale de Audit ale Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), inclusiv a Cadrului General al Standardelor Internationale de Audit, ca baza de efectuare a auditului financiar in Romania, asigurandu-se astfel alinierea acestei activitati la nivel international.
Aparitia ,,Camerei Auditorilor Financiari din Romania" (CAFR), pe scena romaneasca, cu rol de reglementare si supraveghere a activitatii de audit financiar, este benefica tinand cont ca piata serviciilor de audit este o piata in formare in Romania si este necesar ca aceasta sa se dezvolte pe principii sanatoase. Aceasta piata va purta multa vreme amprenta modului in care Camera Auditorilor Financiari, ca organism profesional a inteles sa asigure aplicarea standardelor si a normelor profesionale in domeniu.
Societatea North Star SRL este o persoana juridica romana avand forma de societate cu raspundere limitata si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si Codul Comercial Roman, reflectate in statutul si contractul societatii.
Potrivit statutului sau, obiectul de activitate initial al SC North Star SRL era de prestari servicii in domeniul maritim, ulterior extinzandu-si sfera de cuprindere, astfel ca in momentul de fata domeniul principal de activitate este : "Alte activitati anexe transporturilor" - cod CAEN 5229.
Societatea auditata a aplicat din anul 2004 Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, conform Ordinului nr.94/2001 elaborat de Ministerul Finantelor Publice, iar din anul 2006 aplica prevederile O.M.F.P. nr. 1752/2005. 
Auditarea situatiilor financiare se va efectua de catre societatea S.C. Minea Audit Consulting S.R.L., Membru la CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI din ROMANIA - autorizatie nr 911.
CAPITOLUL I
1.1. Consideratii privind planificarea unui audit al situatiilor financiare si evaluarea riscurilor
Obiectivul unui audit al situatiilor financiare
Auditul financiar este un proces sistematic de obtinere si evaluare obiectiva a probelor, privind asertiunile referitoare la tranzactiile si evenimentele derulate intr-o entitate patrimoniala, pentru confirmarea gradului de corespondenta dintre aceste asertiuni, stabilirea criteriilor ce au stat la baza lor si comunicarea rezultatelor utilizatorilor interesati.
Obiectivul primordial al auditului financiar, este exprimarea de catre un auditor financiar independent, a unei opinii, potrivit careia situatiile financiare au fost intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru general de raportare identificat (Standardele Internationale de Contabilitate).
Un audit al situatiilor financiare reprezinta o misiune de asigurare, asa cum este definit in "Cadrul general international pentru o misiune de asigurare". Cadrul defineste si descrie elementele si obiectivele unei misiuni de asigurare. Standardele Internationale de Audit aplica acest Cadru in contextul unui audit al situatiilor financiare si contin principiile de baza si procededurile esentiale, insotite de recomandari, pentru a fi aplicate intr-un astfel de audit. Asa cum este prezentat in Cadru , o conditie pentru acceptarea unei misiuni de asigurare este aceea ca criteriile mentionate in definitie sunt "criterii adecvate" si sunt disponibile utilizatorilor vizati.
Cerinte de etica cu privire la un audit al situatiilor financiare 
Codul privind conduita etica si profesionala reprezinta ,,biblia" auditorului financiar.
Acesta constituie baza pe care au fost fundamentate normele de etica, reguli detaliate, indrumari, standarde de desfasurare a activitatii pentru auditorii financiari. Camera Auditorilor Financiari din Romania, recunoscand responsabilitatile profesiunii de auditor financiar, a elaborat codul national in consonanta cu codul international elaborat de IFAC. Profesiunea de auditor financiar la nivel mondial, se desfasoara intr-un mediu caracterizat de culturi si reglementari diferite. Cu toate acestea, scopul de baza al codului trebuie respectat intotdeauna. Este convenit ca, in situatiile in care o norma nationala intra in conflict cu o prevedere a codului, norma nationala va prevala. Elaborarea codului a avut la baza faptul ca obiectivele si principiile fundamentale sunt egal valabile pentru toti auditorii financiari, indiferent de sectoarele de activitate unde desfasoara misiuni de audit. Este clar ca identitatea profesiei de auditor financiar este caracterizata la nivel mondial prin incercarea de atingere a unui numar de obiective comune si prin respectarea unor principii fundamentale in acest scop. 
Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar recunoaste ca obiectivele profesiei de auditor financiar le reprezinta desfasurarea activitatii la cele mai inalte standarde de profesionalism, pentru a atinge cel mai inalt nivel de performanta. Codul furnizeaza indrumari si norme profesionale referitoare la aplicarea in practica a obiectivelor si principiilor fundamentale in ceea ce priveste un numar de situatii specifice ce apar in profesia de auditor financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Privind Auditarea Situatiilor Financiare ale SC North Star SRL.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Federatia Internationala a Contabililor, Audit Financiar 2006. STARDARDE. CODUL DE ETICA; Editura Irecson, Bucuresti, 2006
2. Federatia Internationala a Contabililor. Manualul Pentru Standarde Internattionale De Audit, Certificare Si Etica; Corpul Expertilor Contabili Autorizati, editia 2007
3. Ministerul Finantelor Publice, Reglementari Contabile Conforme Cu Directivele Europene . Editura Irecson, Bucuresti, 2006.
4. Camera Auditorulor din Romania . Norme minimale de audit. Editura ECONOMICA, Bucuresti, 2001.
5. Nicolae Traian, Contabilitate Internationala.. Editura Ex Ponto, Constanta , 2007.
6. Epstein, B.J.; Mirza, A.A. - Wiley IFRS 2005 - Interpretarea si Aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate si Raporatare Financiara, BMT Publishing House, 2005.
7. Boulescu M., Barnea C., Audit Financiar Editia a III-a , Editura Fundatiei Romania de Maine, 2007.
8. International Accounting Standards Board (I.A.S.B.) , Standarde Internationale De Raportare Financiara (IFRSs) 2005, Editura CECCAR,2006


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!