Consideratii Privind Cetatenia din Perspectiva Integrarii Romaniei in Uniune Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL 1 - Notiunea de cetatenie 6
1.1. Consideratii preliminare. Definirea notiunii de cetatenie 6
1.2. Cetatenia statutara si cetatenia identitara 9
1.2.1. Cetatenia - Statut legal si politic 9
1.2.2. Identitate si rol social 10
1.3. Natiune, nationalitate, cetatenie 10
1.4. Sensurile notiunii de cetatenie 12
1.5. Evolutia istorica a termenului de cetatenie 16
1.6. Cetatean al unui stat, strainii, conflictele de cetatenie din perspectiva dreptului international 19
1.6.1. Definitia cetateanului 19
1.6.2. Reglementarile cu privire la dobandirea cetateniei in dreptul international 21
1.6.3. Reglementarile cu privire la pierderea cetateniei in dreptul international 22
1.6.4. Statutul juridic al strainilor 22
1.6.5. Conflicte de cetatenie 23
1.6.6. Protectia diplomatica 24
CAPITOLUL 2 - Cetatenia in dreptul romanesc 26
2.1. Definitia cetateniei romane 26
2.2. Evolutia istorica a notiunii de cetatenie in Romania 26
2.3. Principiile generale ale cetateniei romane 31
2.4. Dobandirea cetateniei romane 33
2.4.1. Dobandirea cetateniei romane prin nastere 33
2.4.2. Dobandirea cetateniei romane prin adoptie 34
2.4.3. Dobandirea cetateniei romane prin repatriere 35
2.4.4. Dobandirea (acordarea) cetateniei romane la cerere 35
2.4.5. Cetatenia copilului gasit pe teritoriul Romaniei 36
2.5. Pierderea cetateniei romane 37
2.5.1. Retragerea cetateniei romane 37
2.5.2. Aprobarea renuntarii la cetatenia romana 37
2.6. Alte reglementari referitoare la cetatenia romana 38
2.6.1. Dovada cetateniei romane 38
2.6.2. Cetatenia de onoare 39
2.6.3. Reglementarea dublei cetatenii in Romania 39
2.7. Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor 40
2.7.1. Drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutia Romaniei 40
2.7.1.1. Natura juridica a drepturilor si libertatilor fundamentale 41
2.7.1.2. Principalele drepturi si libertati garantate de Constitutia Romaniei 41
2.7.2. Indatoririle fundamentale ale cetatenilor 43
CAPITOLUL 3 - Cetatenia  de la national la supranational 45
3.1. Abordari actuale ale cetateniei 45
3.1.1. Cetatenia multiculturala 46
3.1.2. Cetatenia supranationala 49
3.2. Cetatenia europeana 51
3.2.1. Necesitatea cetateniei europene 52
3.2.2. Continutul conceptului de cetatenie europeana 54
3.3. Cetatenii romani  cetateni europeni. Drepturile cetatenilor europeni 56
3.3.1. Romania in relatiile cu Uniunea Europeana 56
3.3.2. Reglementarea cetateniei Uniunii Europene si a drepturilor ce decurg din calitatea de cetatean european 57
3.3.3. Clasificarea drepturilor ce decurg din calitatea de cetatean european 59
3.3.4. Principalele drepturi ale cetatenilor europeni 60
3.4. Concluzii referitoare la cetatenia europeana 64
CAPITOLUL 4 - Studiu de caz privind participarea la guvernare si cetatenia activa in Romania 66
4.1. Conceptele de cetatenie activa si participare la guvernare. Clarificari conceptuale 66
4.2. Implicarea cetatenilor in viata publica din Romania 70
4.2.1. Implicarea cetatenilor in cadrul ONG-urilor 70
4.3. Practica consultarii publice in Romania 72
4.3.1. Evaluarea cantitativa a practicii consultarii publice in Romania 73
4.3.2. Evaluarea calitativa a practicii consultarii publice in Romania 76
4.4. Solutii pentru cresterea calitatii consultarii publice in Romania 78
4.5. Scurta analiza privind participarea publica in parlamentele tarilor europene 82
Concluzii 94
Bibliografie 98


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In doar cateva decenii, cuvantul ,,cetatenie a ajuns sa fie printre cele mai frecvent utilizate in discutiile comunitatilor din cadrul societatii. Acest cuvant ne vine in ajutor cand ne formulam reactia de raspuns la ceea ce uneori numim criza texturii sociale sau a coeziunii sociale. Conceptul de cetatenie este folosit in special pentru a se incerca stabilizarea si redirectionarea anumitor practici in care sunt implicate scolile si, in sens mai general, educatia si formarea. Cu toate acestea, trebuie sa mergem dincolo de consensul confortabil si vag care reiese din utilizarea permanenta a acestor formulari generale si sa ne implicam in dezbaterile incinse care se desfasoara pe marginea problemei cetateniei.
Un termen cu o semnificatie istorica si sociala de o asemenea intensitate nu poate fi folosit in mod indiferent si nu trebuie redus la o serie de vagi rugaminti menite sa calmeze atmosfera din cartierele cu probleme sau sa restabileasca ordinea in scolile scapate de sub control. Respectarea legii si simtul responsabilitatii, conditiile de baza pentru orice societate democratica, nu pot fi reduse la obedienta pasiva in fata unei ordini sociale echitabile si stabile in mod intrinsec. Prabusirea regimurilor comuniste din Europa si aparentul consens cu privire la cetatenie intr-o societate democratica nu au condus la disparitia dezbaterilor, divergentelor si nici a conflictelor intre diferitele state, grupuri si indivizi.
In aceasta lucrare vom incerca sa facem o analiza a problemelor cu care sa confrunta cetatenia din punct de vedere juridic, dar si din perspectiva stiintelor politice si sociale, atat sub raport teoretic, cat si in concretizarea ei romaneasca, dar si europeana. 
Vorbind despre cetatenie, ne aflam in fata primei probleme a raportului dintre individ si societate, in fata unei institutii prin excelenta necesara, complexa, interdisciplinara si continua, a carei cunoastere se cere la nivelul popularitatii pe care o impune.
Referitor la importanta studierii cetateniei si a consecintelor pe care le genereaza, gasesc relevant un citat dintr-o lucrare aparuta la Institutul de drept comparat din Paris, intitulata La nationalite dans la Science sociale et dans le Droit contemporain, citat care are urmatorul continut: Dintre toate problemele juridice, niciuna nu este mai importanta ca aceea a cetateniei: pentru stat, deoarece de numarul si atasamentul cetatenilor sai depind forta si puterea sa; pentru individ, deoarece de legaturile lui cu statul depind conditiile, private si publice, ale existentei sale [&] intreaga viata se afla implicata in aceasta legatura. (Institut de Droit Compare de LUniversite de Paris, La nationalite dans la Science sociale et dans le Droit contemporain, 1939, p. 209).
1.1. Consideratii preliminare. Definirea notiunii de cetatenie
Pentru a putea fi exercitata, puterea de stat necesita doua elemente indispensabile: o populatie, care sa ii fixeze limitele personale (subiective) si un teritoriu, care sa ii fixeze limitele spatiale (obiective). Conceptul de populatie este analizat in cadrul dreptului constitutional prin prisma notiunii de cetatenie si a celei de drepturi si libertati fundamentale .
Intrucat unul din elementele constitutive ale statului este populatia, apare justificata analiza raporturilor existente intre aceasta si stat, mai precis intre fiecare individ, ca membru component al populatiei si al statului respectiv.
Populatia unui stat se prezinta ca o entitate eteroclita sub aspectul specificului raporturilor politice si juridice pe care le are fiecare membru al ei cu statul pe teritoriul caruia traieste populatia respectiva. Din acest punct de vedere, populatia unui stat este formata din cetatenii acestuia, la care se adauga strainii si, dupa caz, apatrizii .
Este un adevar evident ca intre stat si populatie se incheaga o multitudine de raporturi de natura diversa. Dintre acestea, ne intereseaza in special acele raporturi care definesc legatura intima, obiectiv necesara intre stat si populatia acestuia.
Legatura intima intre stat si intreaga populatie care vietuieste pe teritoriul sau  indiferent de nationalitate  sta la baza drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, dar si la baza indatoririlor fata de stat .
Precizam ca, in opinia noastra, cetatenia nu are doar un continut juridic, sinteza, constituita prin integrarea caracteristicilor pe care i le imprima, dupa caz, dreptul international, dreptul constitutional, dreptul administrativ sau dreptul familiei, ci si un puternic continut politic si social, dat de insusirile si caracteristicile care ii sunt atribuite de stiintele politice si sociale. 
Cetatenia este un raport juridic indisolubil legat de persoana titularului ei; el apare odata cu omul si dispare in principiu, odata cu disparitia lui; este permanent in timp si nelimitat in spatiu. Chiar atunci cand se afla in afara granitelor statului, cetatenii isi mentin drepturi si obligatii fata de acesta; la randul sau statul are obligatii, dar si drepturi fata de cetatenii sai . Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in articolul 15, consacra dreptul la cetatenie in termenii urmatori: Orice om are dreptul la o cetatenie. Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.
Cetatenia (citizenship) este unul din acele concepte care sufera de pe urma propriei popularitati. Cercetatori din diferite domenii ale stiintelor umane si juridice au formulat o serie de definitii ale cetateniei . 
O definitie pe care o consider satisfacatoare si pragmatica ar fi urmatoarea: Cetatenia este o legatura juridica intre o persoana si statul ei, pe baza unui fapt social de atasare, de solidaritate efectiva de interese si sentimente care presupun drepturi si obligatii reciproce . Din definitia de mai sus rezulta ca cetatenia este in acelasi timp un statut politic si juridic, un tip de cultura organizationala, o identitate si un set de practici sociale.
Majoritatea definitiilor date cetateniei oscileaza in jurul a doua ipostaze ale cetateniei. Astfel, pe de o parte, cetatenia reprezinta un statut legal si politic, sens in care cetatenia consta in ansamblul drepturilor si responsabilitatilor conferite de stat cetatenilor sai, iar pe de alta parte cetatenia este o identitate si un rol social, o latura informala a cetateniei, o forma de apartenenta culturala si psihologica pe care individul si-o asuma si prin care prefera sa fie recunoscut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Privind Cetatenia din Perspectiva Integrarii Romaniei in Uniune Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!