Consideratii privind Disputa Romano-Ucrainiana pentru Insula Serpilor

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Insula Serpilor este situata in fata gurilor Dunarii, mai exact a Bratului Sulina, la o distanta de circa 45 km de orasul Sulina pe coordonatele de 45 15' 53'' latitudine nordica si 30 14' 41'' latitudine estica. Privita in asamblu, insula apare ca o stanca uriasa, asezata in bataia necontenita a valurilor, avand forma unui patrulater cu laturile neregulate. Pe langa pasari, pe insula se mai gasesc crustacee, insecte, apoi reptile, ordinul orphidieni, sau sarpele de apa de la care provine si numele insulei . 
Scopul aceastei lucrari, este acela de a evidentia ilegalitatile produse de regimul stalinist atat in perioada de pana la delansarea celui de-al doilea Razboi Mondial, cat si dupa terminarea conflagratiei, in ceea ce priveste integritatea teritoriala a Romaniei si al regimului comunist instalat dupa 1948.
Analiza va fi focalizata asupra politicii externe a U.R.S.S.-ului, fata de Romania din perioada imediat urmatoare post razboi. Strategia militara si politica a acesteia fata de teritoriul romanesc si in special interesul vadit spre iesirea la Marea Neagra. Perioada avuta in calcul, va fi cea cuprinsa intre februarie 1948- februarie 2009, cand Insula Serpilor a fost ,,daruita" printr-un proces verbal, U.R.S.S.-ului, cu motivatia ca aceasta a apartinut din totdeauna Fratelui ce mare de la Rasarit, apoi pretentiile ucrainene la marea teritoriala respectiv platoul continental care considerau ei ca ar trebui sa-i revina insulei care a intrat in teritoriul ucrainean dupa destramarea U.R.S.S.-ului in 1990, si disputa in privinta delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive din Marea Neagra de la granita comuna a Romaniei cu Ucraina, disputata fiind la Curtea Internationala de la Haga, in perioada 2007-2009.
Lucrarea este impartita in patru capitole: primul descrie ilegalitatile savarsite de oamenii subordonati lui Stalin in special de Ana Pauker si acolitii sai; al doilea capitol trateaza legislatia internationala, in ceea ce priveste dreptul marii aflat in vigoare la momentul 1948, cat si dupa stabilirea tuturor regulilor in materie de drept maritim de dupa conventiile Natiunilor Unite in ceea ce priveste dreptul marii; al treilea capitol este dedicat negocierilor romano-ucrainene din perioada 1996-2007 cu privire la statutul frontierei comune si la delimitarea marii teritoriale din Marea Neagra din apropierea Insulei Serpilor; al patrulea capitol este rezervat procesului de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, intentat de Romania impotriva Ucrainei, in urma neintelegerilor de la masa tratativelor cu privire la delimitarea fronierei de stat maritime.
In scrierea acestei lucrari am fost motivata din trei aspecte. In primul rand prin intelegrea temeinica a situatiei Romaniei in relatie cu Uniunea Sovietica, in intregul sau, politic si militar. O astfel de intelegere nu poate fi atinsa decat analizand obiectiv politica externa a Romaniei si subordonarea ei regimului stalinist. Al doilea motiv priveste Conventiile internationale ale O.N.U. in legatura cu delimitarile marii teritoriale si implicatiile acestora in relatiile dintre statele care au frontierele maritime alaturate sau fata in fata si care au fost scopurile acestor Conventii. Al treilea motiv, care sta la baza acestei lucrari, este acela de a demonstra neputinta autoritatilor romane in prima faza, in fata problemei Insulei Serpilor, insula la care ucrainenii doreau sa-i atribuie un platou continetal si zona economica exclusiva. Aceasta neputinta fiind evidentiata in timpul negocierilor purtate cu oficialitatile ucrainene incepand cu anul 1996 si terminand cu 2009, in urma solicitarii arbitrajului Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in 2007.
Pentru elaborarea acestei lucrari am folosit ca suport informational carti de specialitate ca: Atanasiu, Traian, Zemba, Anatolie, Mihai, Cornel, Grad, Vasile, Marin, Gheorghe, Puterea Maritima si Diplomatia Navala , Aurescu, Bogdan, Avanscena si culisele procesului de la Haga. Memoriile unui tanar diplomat , Bolintineanu, Alexandru, Nastase Adrian, Drept international contemporan , etc, precum si articole din ziare si reviste de speciaitate, precum si ste-uri de internet.
Capitolul referitor la ilegalitatile comise de catre U.R.S.S., cu ajutorul liderilor comunisti romani instaurati la putere in 1945, sta la baza formularii teoretice a argumentului lucrarii de fata. Insula Serpilor constituie un elocvent exemplu de incalcare a dreptului international de cei ce au stapanit sau stapanesc pe nedrept acest teritoriu romanesc. Atat timp cat, juridic, Insula Serpilor s-a aflat intre granitele Romaniei, tinand seama ca ea a fost din totdeauna, un teritoriu romanesc, a functionat forta dreptului, iar atunci cand ea s-a aflat sub turci, rusi, sau, ca in prezent, sub stapanire ucraineana, a functionat dreptul fortei .
Cel de-al doilea capitol al acestei lucrari se va ocupa de reglementarile internationale aparunte in legatura cu dreptul marii. Indelungile razboaie pe mare atesta ca factorul maritim a avut un rol de maxima importanta in desfasurarea procesului istoric, fiind hotarator, nu in putine cazuri, in evolutia raporturilor de forte, in ascensiunea sau declinul imperiilor care s-au succedat in decursul istoriei . Daca in 1948, stabilirea marii teritoriale intre Romania si U.R.S.S. s-ar fi facut pe baza dreptului marii, linia respectiva de delimitare ar fi fost o linie dreapta, care putea fi continuata. In aceasa situatie, tinand cont de faptul ca Insula Serpilor, conform principiilor dreptului marii, nu putea sa aiba spatiu maritim mai mare decat cel al tarii noatre (atunci aparand si institutia platoului continental), spatiul maritim al Insulei Serpilor nu tebuie sa se intinda in fata platoului continental al tarmului romanesc .


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii privind Disputa Romano-Ucrainiana pentru Insula Serpilor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!