Consideratii si Contributii Privind Analiza Ergonomica a Sistemului de Munca

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .8
Capitolul 1 Notiuni generale .8
1.1. Ergonomia .8
1.2. Sisteme de munca .10
Capitolul 2. Analiza ergonomica.12
2.1 Metoda R.N.U.R de analiza a sistemelor de munca.12
2.2 Metoda Herve de analiza a sistemelor de munca .17
Capitolul 3. Analiza mediului vizual.21
3.1. Notiuni generale .21
3.2. Considerente legate de proiectarea mediului vizual .23
3.3. Metodologia practica pentru masurarea mediului vizual.25
Capitolul 4. Analiza iluminatului in sistemele de invatare.27
4.1. Iluminatul mediu din incapere .28
4.2. Iluminatul mesei de lucru .35
Concluzi .37
BIBLIOGRAFIE.38


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Stiinta a muncii", ergonomia contribuie la proiectarea sistemului de munca pentru obtinerea performantei, cresterea randamentului, reducerea erorilor, a timpului de intretinere, a costurilor cu personalul si reducerea absenteismului. Aceasta se realizeaza prin proiectarea ergonomica a spatiului de munca, proiectarea echipamentelor, programelor soft si sistemului de munca.
1. Notiuni generale 
1.1 Ergonomia
Conform dictionarului etimologic, denumirea ,,ergonomie" provine din limba greaca, ,,ergos" avand ca inteles ,,munca", iar ,,nomos" insemnand ,,lege". Ergonomia este cu adevarat o stiinta care se ocupa cu proiectarea sistemelor in care oamenii si masinile lucreaza impreuna pentru realizarea unui obiectiv, este important sa cunoastem caracteristicile oamenilor implicati si sa fim capabili sa aplicam cunostintele in conceptia si utilizarea sistemului.
Pentru sistemele de munca existente ergonomia se ocupa de evaluare si reproiectare, iar pentru sistemele noi se realizeaza proiectarea cu scopul de a inlatura deficientele si de a asigura buna functionare, punand accent pe elementul uman.
In ergonomie elementul central este omul, el va fi tratat ca parte a sistemului. Orice modificare adusa unui component al sistemului nu este valabila daca nu aduce o imbunatatire in functionarea intregului sistem.
Dintre cei care au definit ergonomia putem aminti pe : K.F.M. Murrell, F. Daniellou, R.S. Bridger, P. Burloiu si cel mai important fiind Sociatatea Ergonomica de Limba Franceza.
In conceptul lui K.F.M. Murrell ergonomia este ,, studiul stiintific al relatiei dintre om si mediul sau de munca", unde mediul de munca are sens mai larg incluzand in analiza mediul inconjurator, sculele, materialele, metodele de munca si organizarea activitatii.
F. Daniellou afirma ca ,, ergonomia studiaza activitatea de munca, pentru a contribui la conceptia mijloacelor de munca adaptate la caracteristicile psihologice si fiziologice ale fiintei umane, cu criterii de sanatate si eficienta economica".
Logica dubla, una centrata pe productie si alta pe social este reflectata si in definitia data de Societatea Ergonomica de Limba Franceza: ,, Ergonomia . utilizeaza cunostinte relative la om necesare pentru conceperea sculelor, masinilor si dispozitivelor care pot fi utilizate cu maxim de confort, de securitate si eficacitate".
R.S. Bridger enunta ca ,,ergonomia ne asigura ca nevoile umane de siguranta si munca eficienta sunt luate in considerare la proiectarea sistemului de munca".
P. Burloiu evidentiaza necesitatea de a realiza creatii tehnice in functie de posibilitatile fiziologice si psihologice ale oamenilor, cu scopul final de a asiguar reproductia fortei de munca de la o zi la alta: ,,Ergonomia este o stiinta cu carater federativ, care, pe baza interdisciplinaritatii, integreaza aportul tehnicii, fiziologiei, psihologiei,sociologiei, economiei etc., avand ca obiect corelarea dintre crearea tehnica contemporana si posibilitatile psihofiziologice normale ale omului si utilizarea rationala a acestor posibilitati in conditiile de mediu, sociale, culturale cele mai favorabile ce pot fi asigurate, in vederea realizarii reproductiei fortei de munca de la o zi la alta".
Institutul de Igiena si Sanatate Publica din Bucuresti defineste ergonomia astfel: ,, Ergonomia sintetizeaza cunostintele biologice, medicale, psihologice, antropometrice si sociale, in corelatie cu cele tehnice, urmarind adaptarea reciproca a complexului om-masina-mediu pentru realizarea unei productivitati ridicate, cu mentinerea si promovarea capacitatii de munca".
Organizatia Internationala a Muncii explica conceptul astfe: ,,Ergonomia este aplicarea stiintelor biologice, umane, in corelatie cu stiintele tehnice, pentru a ajunge la o adaptare reciproca optima intre om si munca sa, rezultatele fiind masurate in indici de eficienta si buna stare de sanatate a omului".
Conceptele enumerate scot in evidenta ca demersul ergonomic se bazeaza pe cunoastintele puse la indemana de mai multe stiinte aflate in raport interdisciplinar.
Ergonomistul trebuie sa fie capabil sa aplice cunostintele din diverse domenii stiintifice pentru analizarea problemelor, avand mereu o vedere de ansamblu asupra sistemului de munca pe care vrea sa-l proiecteze sau reproiecteze.
Ergonomia este o stiinta care contribuie la proiectarea sistemelor de munca, astfel incat sa fie respectate cerintele umane de siguranta, confort, sanatate si eficienta in munca.
Mai multe conceptii genereaza caracterul empiric al ergonomiei, datorita unor cercetatori care minimizeaza caracterul complex si interdisciplinar al ergonomiei, ceea ce limiteaza dezvoltarea acesteia.
Desi interdisciplinaritatea ergonomiei este recunoscuta, importanta se pune diferit in diverse tari:
- Tendinta americana insista asupra consecintelor psihologice
- Tendinta scandinava si germana acorda importanta matematico - stiintifice de masurare
- Tendinta italiana si franceza - in care se infrunta specialisti traditionalisti ( in special medicii) cu specialistii tineri
- In tarile anglo-saxone accentul cade asupra laturii tehnologice si a adaptarii reciproce a omului si tehnicii
- Autorii suedezi si elvetieni sunt preocupati de problema locului de munca
- In Japonia, preocuparile sunt orientate spre probleme tehnice, psihologice, fiziologice si de medicina a muncii
Dintre ramurile ergonomiei putem aminti: Ergonomia productiei, ergonomia produsului, ergonomia activitatilor, ergonomia informational, topoergonomia, bioergonomia si ergonomia mediului de lucru. 
Ergonomia poate fi aplicata intr-un sistem: in faza de proiectare a produsului sau al sistemului de munca; in faza de realizare a produsului sau sistemului de munca; pentru reproiectarea produselor sau sistemelor in utilizarea carora apar accidente, erori umane, eficienta scazuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii si Contributii Privind Analiza Ergonomica a Sistemului de Munca.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Mariana Carean, Alexandru Carean ,,Principii si metode ergonomice de proiectare si analiza"; Ed. Dacia, Cluj Napoca, 2001
2. Mariana Carean ,,Ergonomie indrumator pentru lucrari de laborator si diploma", Cluj Napoca1999
3. ,,Ergonomie pentru uzul studentilor" 2014
4. Mariana Carean ,,Elemente de ergonomie si studiul muncii", Editura Casa cartilor de stiinta, Cluj Napoca, 2000 
5. http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/DICTIONAR-EXPLICATIV-DE-TERMEN15835.php
6. Lector dr. ing. Violeta Firescu Suport de curs Ergonomie 2012-2013 
7. http://iea.cc/ ( International Ergonomics Association)
8. http://www.ergonomie.ro/
9. BURLOIU, Petre."Managementul resurselor umane."Bucuresti: Lumina Lex, 1997.
10. GRANDJEAN, E."Principiile ergonomiei". Bucuresti: Editura Stiintifica, 1979
11. MOLDOVAN, Maria."Ergonomie"Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, 1993.
12. TOMESCU, Florin."Ergonomia in comert". Bucuresti: ASE, 1998.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!