Consiliul Europei

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - INTRODUCERE 4
I.1 CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Obiective, Activitati .4
I.2 Delimitari conceptuale 7 I.3 Consiliul Europei, Consiliul European si Consiliul Uniunii Europene.7
I.4 Comisia Europeana si Comisia Europeana a Drepturilor omului.9
I.5 Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.10
CAPITOLUL II: ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CONSILIULUI EUROPEI II.1Comitetul Ministrilor.11
II.2 Adunarea Parlamentara.16
II.3 Congresul autoritatilor locale si regionale in Europa.19
II.4 Secretariatul General .26
? 1. Secretarul general si adjunctii sai 26
? 2. Structura functionala a secretariatului 27
II.5 : Mecanismul institutional de aplicare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.33
? 1. Comisia Europeana a Drepturilor Omului .33
? 2. Curtea Europeana a Drepturilor Omului .37
? 3. Reforma Sistemului Institutional de Control - Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului .41
CAPITOLUL III: ACTIVITATEA CONSILIULUI EUROPEI 44
III.1 : Prezentare de ansamblu a activitatii Consiliului Europei.44
III.2 : Conventia Europeana a Drepturilor Omului .49
III.3: Carta Sociala Europeana si Carta Sociala Europeana Revizuita.51
III.4: Codul Europeana de Securitate Sociala 62
III.5 : Conventia pentru Protectia Sociala a Agricultorilor.63
III.6: Conventia Europeana a Securitatii Sociale si Acordul Complementar.64
III.7: Conventia Europeana Referitoare la Statutul Juridic Lucratorului Migrant.65
CAPITOLUL IV: ROMANIA SI CONSILIUL EUROPEI 66
IV.1: ROMANIA - Membra a Consiliului Europei 66
IV.2: Implicatiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.69
? 1. Aspecte generale privind influienta Conventiei Europene a Drepturilor Omului asupra Dreptului Intern.69
? 2. Conventia Europeana a Drepturilor Omului si influienta acesteia asupra legislatiei Romaniei 72
CAPITOLUL V: CONSIDERATII FINALE .74
BIBLIOGRAFIE .76


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Introducere
CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati
Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea razboi mondial, atat in plan social cat si economic , precum si distrugerea oraselor au determinat liderii europeni sa ia masuri pentru a impiedica repetarea acestor drame.
Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, a luat nastere la 4 Mai 1949 si reuneste toate statele Uniunii Europene si alte state din Centrul si Estul Europei.
Consiliul Europei are doua dimensiuni: una federalista, reprezentata de Adunarea Parlamentara, alcatuita din parlamentari proveniti din parlamentele nationale, si cealalta, interguvernamentala, intruchipata de Comitetul Ministrilor, alcatuit din ministrii de externe ai statelor membre.
Ca raspuns la un proiect anterior apartinand lui Winston Churchill, guvernele a 10 tari europene s-au intrunit, pe data de 5 mai 1949, pentru a infiinta Consiliul Europei, al carui scop era acelea de a actiona pentru o mai mare unitate intre membrii sai prin intermediul unor acorduri si actiuni comune in domeniul economic, social, cultural, stiintific, legislativ si administrativ si pentru mentinerea si evolutia ulterioara a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Pornind de la o organizatie ce cuprindea 10 tari1, Consiliul Europei s-a transformat intr-o organizatie interguvernamentala, pan-europeana, numarand, in prezent, 43 de state membre2, si alte cateva tari candidate la aderare3.
1 Cele 10 state au fost: Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda, Marea Britanic, Danemarca, Norvegia, Irlanda, Italia si Suedia.
2 Cele 43 state membre in prezent sunt; Albania, Andora, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Federatia Rusa, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria.
3 Spre exemplu, Monaco. De asemenea, dupa schimbarile radicale din Republica Federativa Iugoslavia, aceasta a cerut sa devina membru al Consiliului.
Obiectivele Consiliului Europei sunt, si astazi, tot atat de relevante si importante cum erau cu peste 50 de ani in urma, in momentul infiintarii Organizatiei. In urma schimbarilor spectaculoase, ce au avut loc la sfarsitul anilor '80 in Europa Centrala si de Est, Consiliul Europei a sprijinit eforturile acestor tari aflate pe calea adaptarii la viata democratica si a respectarii drepturilor omului.
Calea spre o democratie autentica si deplina respectare a drepturilor omului este indelungata, si plina de obstacole. Situatia exista in Europa in ultimii 10 ani este o ilustrare a dificultatii acestui proces.
Conflictele din fosta Iugoslavie, amplificarea intolerantei, a rasismului, a antisemitismului si a xenofobiei, nivelul crescut al somajului si al numarului de persoane lipsite de adapost, sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta Europa astazi.
Consiliul Europei continua se actioneze in sprijinul idealurilor democratice, asigurand universalitatea drepturilor omului prin promovarea de standarde comune in toate statele membre, in beneficiul tuturor cetatenilor indiferent de originea acestora. Europenii sunt indreptatiti sa se bucure de drepturile lor ; civile, politice, economice, sociale si culturale ; Consiliul Europei cauta sa promoveze fiecare dintre aceste drepturi, ca parte a unui intreg indivizibil.
Asadar, Drepturile omului sunt o tema predilecta in activitatea Consiliului Europei. Acest lucru se reflecta in activitatile acestei organizatii, in structurile si alegerea partenerilor sai.
Dintre activitatile Consiliului Europei, un loc important il ocupa, pe de o parte, elaborarea a numeroase si variate programe in domeniul drepturilor omului, iar pe de alta parte, contributia majora din domeniul social, juridic, al educatiei sau cultural.
Consiliul Europei realizeaza aceste activitati diverse printr-o serie de structuri ce beneficiaza de diferite mecanisme si mijloace. Unele dintre acestea sunt structuri politice: Comitetul Ministrilor - organul executiv, ce orienteaza eforturile organizatiei, comisiile guvernamentale de experti - ce urmaresc activitatile incredintate de catre Comitetul Ministrilor ( respectiv elaborarea de recomandari, rezolutii, conventii si alte acte cu sau fara caracter juridic) , Adunarea Parlamentara - reprezinta instanta deliberativa a Consiliului Europei, reunind reprezentanti ai parlamentelor nationale si Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa care sprijina progresul democratiei, la nivel local si regional.
Alte instrumente juridice cu sau fara structuri juridisdictionale, functioneaza in baza conventiilor sau acordurilor incheiate in cadrul Consiliului Europei. Printre cele mai importante astfel de instrumente se numara: Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau a Pedepselor Inumane sau Degradante, Carta Sociala Europeana, Conventia-cadra pentru Protectia Minoritatilor Nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Europei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Bolintineanu, Adrian Nastase, ,,Drept International Contemporan", R.A. ,,Monitorul Oficial", Bucuresti, 1995.
2. Ionel Closca, Ion Suceava, ,,Tratat de drepturile omului", Editura Europa Nova, 1995.
3. Florian Coman, Nicolae Purda, ,,Protectia juridica a drepturilor omului", Editura Era, 1999.
4. Ion Diaconu, ,,Drepturile omului in dreptul international contemporan -Manual", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001.
5. Tudor Draganu, ,,Declaratiile de drepturi ale omului si repercursiunile lor in dreptul international public", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.
6. Victor Duculescu, ,,Protectia juridica a drepturilor omului -mijloace interne si internationale", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.
7. Nicolae Ecobescu (coord.), ,,Manualul Consi iiu lui Europei", Centrul de Informare si documentare al Consiliului Europei la Bucuresti, Bucuresti, 1999.
8. Ion F. Filipescu, Augustin Fnerea, ,,Drept Institutional Comunitar European", Editura Actami, Bucuresti, 1999.
9. Augustin Fuerea, ,,Introducere in problematica dreptului international al drepturilor omului", Editura Era, Bucuresti, 2000.
10. Grigore Geamanu, ,,Drept International Contemporan", Voi. I, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1975.
13. loan Hurdubaie, ,,Spatiul penal paneuropean din perspectiva Consiliului Europei", Editura Universal Pan, Bucuresti, 1999.
14. Ion Jinga, Andrei Popescul, ,,Integrarea Europeana - Dictionar de termeni comunitari", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
15. Dumitra Mazilii, ,,Drepturile Omului - Concept, exigente si realitati contemporane", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
16. Rahica Miga-Besteiiu, ,,Drept International. Introducere in Dreptul International Public", Editura ALL, Bucuresti, 1998.
17. Irina Moroianu Zlatescu, Rodica Serhanescu (coord.), ,,Drepturile femeii - egalitate si parteneriat", Institutul Roman pentru Drepturile Omului, Bucuresti, 1997.
18. I. Moroianu Zlatescu, I. Stoica, ,,Carta Sociala Europeana19, IRDO, Bucuresti, 1998.
19. Adrian Nastase, ,,Drepturile omului, religie a sfarsitului de secol", Institutul Roman pentru Drepturile Omului, Bucuresti, 1992.
20. Adrian Nastase, ,,Romania si Noua Arhitectura Mondiala", Regia Autonoma ,,Monitorul Oficial", Bucuresti, 1996.
...


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!