Constituirea, Utilizare, Regularizarea si Contabilizarea Provizioanelor Specifice de Risc de Credit

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Domeniul financiar bancar reprezinta unul din cele mai importante domenii ale activitatii economice. Activitatea de creditare bancara prezinta importanta atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile aflate in tranzitie la economia de piata, cum este cazul Romaniei. Slaba dezvoltare a pietei de capital a determinat utilizarea creditului bancar ca principala sursa de finantare a economiei romanesti si de stimulare a cresterii economice.
Sectorul bancar colecteaza resursele disponibile in economia romaneasca redistribuind fondurile in sectoarele economice productive care inregistreaza deficit de resurse punand in legatura pe cei care economisesc cu investitorii.
Activitatea de creditare bancara reprezinta operatiunea activa a bancilor comerciale de realizare a echilibrului la nivel macroeconomic. Banca urmareste in permanenta modul de derulare a activitatii de creditare, incepand cu activitatea de acordare urmata de rambursarea creditelor, verificarea existentei garantiei creditului, radierea ipotecilor pana in momentul in care nu mai exista raporturi juridice intre beneficiarul de credite si banca.
Situatia financiara a agentului economic impune limite in activitatea de creditare bancara care este influentata de dobanda si de alti factori interni si externi. Activitatea de creditare bancara este supusa unui complex de riscuri. Acest fapt impune o analiza si o gestiune atenta a tuturor riscurilor care influenteaza activitatea unei banci, respectiv a vulnerabilitatii bancii.
Gestiunea riscurilor activitatii bancare de creditare presupune atat identificarea si analiza riscurilor si a factorilor de influenta, cat si un studiu statistic de masurare a riscurilor care afecteaza activitatea bancara de creditare. Studiul statistic ofera o imagine completa si riguroasa a probabilitatii ca neprevazutul sa se produca, iar activitatea de creditare bancara sa devina riscanta.
Analizele moderne interdisciplinare se bazeaza pe gasirea unor dependente functionale, neexplicite sau care nu pot fi explicate de principiile comportamentului economic. Ele presupun modelari econometrice conventionale, tehnici performante de optimizare numerica, de modelare prin metode de inteligenta artificiala sau cuantificari ale comportamentului investitional specific tranzactiilor bancare.
Lucrarea este structurata pe capitole, concluzii si propuneri, bibliografie si anexe.
In primul capitol al lucrarii ,,Continutul activitatii bancare de creditare'' sunt prezentate obiectul de activitate principal al unei banci comerciale intr-o economie de piata si rolul creditului ca metoda de finantare a activitatii economice.
In capitolul al doilea ,,Probleme conceptuale si metodologice cu privire la riscul activitatii bancare de creditare'' este prezentat cadrul teoretic si metodologic al riscului activitatii bancare de creditare. Pe baza literaturii de specialitate s-au desprins acceptiunile conceptului de risc, in general, si al riscului bancar, in special. Riscul bancar exprima probabilitatea ca beneficiarii de credite sa nu-si onoreze obligatiile la scadenta. 
In al treilea capitol "Constituirea, utilizarea si regularizarea provizioanelor specifice de risc bancar" este prezentat modul de determinare, constituire,utilizare si regularizare a provizioanelor specifice de risc de credit si reflectarea in contabilitatea societatilor bancare a creantelor scoase inafara bilantului precum si contabilitatea inregistrarii in conturi in afara bilantului a creditelor acordate in lei si in valuta investite cu formula executorie.
In al patrulea capitol ,,Posibilitati de perfectionare a contabilitatii provizioanelor prin informatizarea acestora" sunt prezentate delimitarile conceptuale privind sistemul informational, componentele acestuia, tipurile de fluxuri si circuite informationale si o aplicatie informatica privind constituirea, utilizarea si regularizarea provizioanelor de risc bancar.
Cap.1. Probleme conceptuale si metodologice privind
riscul activitatii bancare de creditare
1.1. Acceptiuni ale conceptului de risc
1.1.1. Incertitudinea - potentiala sursa de risc
Incertitudinea exprima o stare de nesiguranta cu privire la viitor, la rezultatele scontate a se obtine in urma unei actiuni economice. O actiune este incerta atunci cand exista posibilitatea obtinerii mai multor rezultate, fara sa se cunoasca probabilitatea de aparitie a unuia sau a altuia dintre ele. In realitate incertitudinea nu poate fi eliminata. Orice proces decizional bazat pe analiza datelor statistice raportate la o stare anterioara si pe incercarea de validare a unei eventuale distributii de probabilitati aplicabile viitorului implica un anumit grad de incertitudine. 
Incertitudinea devine o potentiala sursa de risc atunci cand curge dintr-o informare incompleta sau din apelarea la surse incompatibile. Insuficienta cunoastere a conditiilor de realizare a oricarei actiuni genereaza incertitudine, iar luarea unei decizii presupune asumarea riscului. Caracteristica deciziei o reprezinta incertitudinea alegerii din mai multe variante a solutiei optime datorata fenomenelor complexe nerepetitive.
Parasirea completa a domeniului incertitudinii nu se poate realiza, iar prin trecerea de la incertitudine la certitudinea subiectiva (incertitudinea restransa) nesiguranta continua sa persiste si riscul poate aparea, dar in conditiile unei probabilitati micsorate .
Strategiile si tacticile adoptate iau in considerare in procesul decizional anumite tipuri sau forme de incertitudine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea, Utilizare, Regularizarea si Contabilizarea Provizioanelor Specifice de Risc de Credit.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!