Contabilitate

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 18785
Mărime: 66.67KB (arhivat)
Publicat de: Sonia Butnaru
Puncte necesare: 9

Extras din licență

INTRODUCERE

Tranzitia Romaniei la economia de piata, profundele reforme economice cu care aceasta perioada se confrunta, solicitau implicit o reforma a sistemului contabil in toate resorturile acestuia: obiective, functii, metode, instrumente de lucru, organizare, caracteristicile normalizarii si reglementarile contabile, statutul profesiei contabile etc.

Prin adoptarea noului sistem contabil s-a ajuns ca pentru realizarea unui management eficient al “actorilor” care participa la economia nationala, contabilitatea sa devina un element indispensabil. Fara o cunoastere buna si in detaliu a situatiei economice in care se afla un asemenea “actor” este imposibil sa se ia o decizie manageriala fundamentata stiintific.

Contabilitatea unei unitati patrimoniale este un proces de anvergura, ce necesita un volum de lucru destul de mare si care se intinde pe toata durata existentei unitatii. Quintesenta acestei munci este reprezentata de intocmirea conturilor anuale denumite sugestiv si “Bilant contabil”. Toata energia consumata in activitatea de contabilitate se canalizeaza spre intocmirea acestor documente de sinteza care reprezinta de fapt o oglinda a acestui efort.

Indiferent de conceptia care sta la baza elaborarii documentelor de sinteza , este de notorietate faptul ca acestea constituie surse de informatii care sunt valorificate de utilizatori in raport cu scopurile si interesele proprii Pentru a putea satisface cerintele informationale ale analizei financiare , contabilitatea a fost confruntata cu necesitatea elaborarii unui procedeu propriu de generalizare si sintetizare a datelor si informatiilor, ceea ce a implicat crearea unui instrument corespunzator, si anume bilantul contabil

Fascinata de importanta si compexitatea subiectului, am incercat prin prezenta lucrare sa abordez si eu aceasta tema a intocmirii documentelor de sinteza ale intreprinderii. Insa, in capitolele ce urmeaza nu ne vom opri doar asupra unor aspecte pur contabile, ci de sinteza a fluxurilor financiare ale intreprinderii. Intr-o economie de piata, “decuparea” si analiza doar a unor elemente ce tin de contabilitate si fara a tine seama de intreaga problematica a activitatii intr-un asemenea mediu, nu numai ca este aproape imposibil de realizat dar ea nici nu isi are rostul. Din acest motiv vom incerca sa abordam bilantul contabil atat din punctul de vedere al contabilului cat si din a celorlalti utilizatori ai informatiei contabile. In lucrarea de fata se incearca o sistematizare a principiilor care guverneaza intocmirea situatiilor financiare, precum si a principalelor procedee de analiza si evaluare economico-financiara pe baza bilantului contabil.

Aprofundand ideea de mai sus am dori sa dezvaluim si un scop ascuns al acestei lucrari: acela de a sublinia importanta valorificarii relatiilor formate in cadrul axei management-finante-contabilitate.

Este timpul ca sa se recunoasca interdependenta unora fata de ceilalti, si sa se realizeze un management contabil dar si o contabilitate manageriala. In plin proces de globalizare a economiei mondiale, neadaptarea economiei nationale la noile conjuncturi pot duce Romania spre situatia trista de tara din lumea a III-a.

Dar, acuma se naste firesc intrebarea “De ce Fabrica de zahar Bod SA” ? La noi in tara agricultura nu poate renaste fara o relansare a industriei prelucratoare de produse agricole, care la randul ei nu se poate dezvolta fara o relansare a agriculturii. Pentru a sparge acest cerc vicios vom incerca sa abordam problema din punctul de vedere al industriei prelucratoare, dar este evident ca probleme se afla si de partea cealalta.

Analizand aceasta societate reprezentativa pentru o mare parte a unui segment al economiei romanesti si fara a ne considera posesorii unor solutii miraculoase, vom incerca sa ne aducem si noi, prin cateva idei, modesta contributie in dificilul proces de redresare a situatiei.

La finalul acestei scurte introduceri, nutrind speranta ca rezultatul eforturilor depuse se va ridica la nivelul asteptarilor, gasesc prilejul de a multumi pe aceasta cale tuturor celor care m-au ajutat si m-au indrumat pe tot parcursul pregatirii acestui incitant subiect pentru lucrarea de diploma.

Capitolul 1

BILANTUL CONTABIL

COMPONENTA ESENTIALA A SITUATIILOR FINANCIARE

1.1. Ciclul contabil si locul situatiilor financiare.

1.1.1. Continutul informatiilor publicate si prezentate in conturile anuale.

Prin situatiile financiare se inteleg de regula situatiile de inchidere a exercitiului financiar. Cum acesta se inchide anual, in marea lor majoritate tarile europene intocmesc situatiile financiar contabile pe aceasta perioada de timp. Romania face parte din randul tarilor care fac exceptie de la aceasta regula deoarece se intocmesc situatii financiar contabiea si semestrial. Desi au existat multe pareri pro si contra pe aceasta tema s-a ajuns la acesta concluzie datorita organismelor fiscale care doresc sa cunoasca la intervale cat mai scurte de timp obligatiile unitatilor patrimoniale fata de stat. Totusi la presiunea practicienilor s-a ajuns la aceste raportari semestriale deoarece pana acum cativa ani acestea se faceau trimestrial.

In acest sens N.Feleaga si I.Ionascu remarca ”Astazi, din motive (mai putin fundamentate) legate de impozitarea profitului si repartizarea acestuia se sustine inca ideea unor exercitii inferioare ca durata unui an. Se pierde din vedere faptul ca un rezultat lunar si/sau trimestrial este expresia unor riscuri evidente de a fi un rezultat necredibil ce poate sa reprezinte un rezultat intermediar care nu a luat in calcul cheltuielile si veniturile generate de aplicarea principiului prudentei si al independentei exercitiilor, principii care oricum nu pot fi aplicate la intervale scurte de timp.”

Bilantul este oglinda economica perfecta a implicatiilor financiare ale activitatii defasurate si a nu o finaliza corect insemna o pierdere a unei mari sanse cu atat mai mult cu cat agentii implicati in economia de piata au interesul ca intregul proces economic sa se desfasoare in limitele concurentei loiale, si mai ales sa nu se depaseasca frontierele fiscalitatii, ca o cerinta a statului de drept.

Dupa cum se stie, sistemul conturilor contabile este instrumentul ideal pentru urmarirea, consemnarea si autocontrolul existentei, miscarii si transformarii patrimoniului unitatilor precum si pentru cuantificarea rezultatului financiar final al activitatii desfasurate. Periodic, datele din conturi sunt grupate si sistematizate dupa anumite criterii si redate sub forma unor complexe informationale pe baza carora se intemeiaza cele mai importante acte de decizie ale administratorilor si organelor de conducere, in legatura cu angajarea tehnico - economica si financiara a societatii in perioadele de gestiune.

Pentru a putea supravietui, oricare intreprindere are nevoie de informatii, fara de care procesul decizional prin care se conduce intreprinderea nu ar avea loc. Dar, cum sistemele se caracterizeaza prin dinamism , inseamana ca si conexiunile sale cu mediul ambiant variaza in timp. De aceea pentru a-si dovedi viabilitatea, sistemul intreprindere trebuie sa-si sporeasca capacitatea de adaptare si stabilitate, iar in activitatea pe care o desfasoara trebuie sa actioneze in directia perfectionarii propriilor sai parametri, a structurii si a comportamentului. Afirmatia este cu atat mai valabila, cu cat in economiile de piata, cele mai multe intreprinderi isi desfasoara activitatea in conditii de risc si incertitudine.

Preview document

Contabilitate - Pagina 1
Contabilitate - Pagina 2
Contabilitate - Pagina 3
Contabilitate - Pagina 4
Contabilitate - Pagina 5
Contabilitate - Pagina 6
Contabilitate - Pagina 7
Contabilitate - Pagina 8
Contabilitate - Pagina 9
Contabilitate - Pagina 10
Contabilitate - Pagina 11
Contabilitate - Pagina 12
Contabilitate - Pagina 13
Contabilitate - Pagina 14
Contabilitate - Pagina 15
Contabilitate - Pagina 16
Contabilitate - Pagina 17
Contabilitate - Pagina 18
Contabilitate - Pagina 19
Contabilitate - Pagina 20
Contabilitate - Pagina 21
Contabilitate - Pagina 22
Contabilitate - Pagina 23
Contabilitate - Pagina 24
Contabilitate - Pagina 25
Contabilitate - Pagina 26
Contabilitate - Pagina 27
Contabilitate - Pagina 28
Contabilitate - Pagina 29
Contabilitate - Pagina 30
Contabilitate - Pagina 31
Contabilitate - Pagina 32
Contabilitate - Pagina 33
Contabilitate - Pagina 34
Contabilitate - Pagina 35
Contabilitate - Pagina 36
Contabilitate - Pagina 37
Contabilitate - Pagina 38
Contabilitate - Pagina 39
Contabilitate - Pagina 40
Contabilitate - Pagina 41
Contabilitate - Pagina 42
Contabilitate - Pagina 43
Contabilitate - Pagina 44
Contabilitate - Pagina 45
Contabilitate - Pagina 46
Contabilitate - Pagina 47
Contabilitate - Pagina 48
Contabilitate - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea și analiza bilanțului contabil la SC ICERP SA

INTRODUCERE In zilele noastre, o mai buna cunoastere a situatiei patrimoniului este strict necesara pentru a participa cu succes la viata...

Bilanțul și poziția financiară a întreprinderii - abordarea comparativă a diferitelor modele de bilanț

REZUMAT Lucrarea, „Bilanţul şi poziţia financiară a întreprinderii. Abordarea comparativă a diferitelor modele de bilanţ”, este structurată pe...

Studiu comparativ contabilitate. România - Marea Britanie

Introducere Spre deosebire de multe alte profesii moderne, contabilitatea are o istorie care este, de obicei, discutată în termenii unui eveniment...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Principii contabile și imaginea fidelă prin intermediul situațiilor financiare

Unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii universale, Goethe, definea contabilitatea ca fiind „una din cele mai ingenioase creaţii ale...

Monografia contabilă - contabilitatea cheltuielilor și veniturilor în unitățile de învățământ

I STRUCTURA ORGANIZATORICĂ I.1 Educaţia, cercetarea şi cultura; Sunt factori strategici ai dezvoltării oricărui stat. Investiţia în educaţie şi...

Analiza financiar contabilă privind poziția financiară a entității economice studiu de caz la SC San Plant SRL

INTRODUCERE Motto: ,,Analiza este bună ca unealtă a progresului, a civilizaţiei ,bună în măsura în care zdruncină convingerile stupide, risipeşte...

Contabilitatea Veniturilor și Cheltuielilor la SC Martens SA

Introducere Performanțele obținute de cǎtre o întreprindere sunt informații prețioase, esențiale în economiile bazate pe investiții private și...

Implicațiile monedei euro asupra sistemelor informatice contabile

INTRODUCERE În această lucrare vă voi prezenta întregul proces de trecere la moneda euro. Am ales această temă cu scopul de a cunoaşte avantajele,...

Organizarea Contabilității Stocurilor la SC Hutton SA

INTRODUCERE Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor necesare şi...

Contabilitatea fluxurilor de imobilizări corporale și necorporale

INTRODUCERE Sistemul contabil românesc aplicabil de la 1 ianuarie 1994 s-a inspirit din planurile contabile generale ale ţărilor vest-europene, în...

Organizarea Contabilității Privind Taxa pe Valoarea Adăugată la SC New Style SRL

INTRODUCERE Pentru a-şi desfăşura activităţile, statul are nevoie de venituri pe care şi le asigură din impozite prelevate atât de la persoanele...

Ai nevoie de altceva?