Contabilitate

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Tranzitia Romaniei la economia de piata, profundele reforme economice cu care aceasta perioada se confrunta, solicitau implicit o reforma a sistemului contabil in toate resorturile acestuia: obiective, functii, metode, instrumente de lucru, organizare, caracteristicile normalizarii si reglementarile contabile, statutul profesiei contabile etc.
Prin adoptarea noului sistem contabil s-a ajuns ca pentru realizarea unui management eficient al “actorilor” care participa la economia nationala, contabilitatea sa devina un element indispensabil. Fara o cunoastere buna si in detaliu a situatiei economice in care se afla un asemenea “actor” este imposibil sa se ia o decizie manageriala fundamentata stiintific. 
Contabilitatea unei unitati patrimoniale este un proces de anvergura, ce necesita un volum de lucru destul de mare si care se intinde pe toata durata existentei unitatii. Quintesenta acestei munci este reprezentata de intocmirea conturilor anuale denumite sugestiv si “Bilant contabil”. Toata energia consumata in activitatea de contabilitate se canalizeaza spre intocmirea acestor documente de sinteza care reprezinta de fapt o oglinda a acestui efort. 
Indiferent de conceptia care sta la baza elaborarii documentelor de sinteza , este de notorietate faptul ca acestea constituie surse de informatii care sunt valorificate de utilizatori in raport cu scopurile si interesele proprii Pentru a putea satisface cerintele informationale ale analizei financiare , contabilitatea a fost confruntata cu necesitatea elaborarii unui procedeu propriu de generalizare si sintetizare a datelor si informatiilor, ceea ce a implicat crearea unui instrument corespunzator, si anume bilantul contabil 
Fascinata de importanta si compexitatea subiectului, am incercat prin prezenta lucrare sa abordez si eu aceasta tema a intocmirii documentelor de sinteza ale intreprinderii. Insa, in capitolele ce urmeaza nu ne vom opri doar asupra unor aspecte pur contabile, ci de sinteza a fluxurilor financiare ale intreprinderii. Intr-o economie de piata, “decuparea” si analiza doar a unor elemente ce tin de contabilitate si fara a tine seama de intreaga problematica a activitatii intr-un asemenea mediu, nu numai ca este aproape imposibil de realizat dar ea nici nu isi are rostul. Din acest motiv vom incerca sa abordam bilantul contabil atat din punctul de vedere al contabilului cat si din a celorlalti utilizatori ai informatiei contabile. In lucrarea de fata se incearca o sistematizare a principiilor care guverneaza intocmirea situatiilor financiare, precum si a principalelor procedee de analiza si evaluare economico-financiara pe baza bilantului contabil.
Aprofundand ideea de mai sus am dori sa dezvaluim si un scop ascuns al acestei lucrari: acela de a sublinia importanta valorificarii relatiilor formate in cadrul axei management-finante-contabilitate. 
Este timpul ca sa se recunoasca interdependenta unora fata de ceilalti, si sa se realizeze un management contabil dar si o contabilitate manageriala. In plin proces de globalizare a economiei mondiale, neadaptarea economiei nationale la noile conjuncturi pot duce Romania spre situatia trista de tara din lumea a III-a.
Dar, acuma se naste firesc intrebarea “De ce Fabrica de zahar Bod SA” ? La noi in tara agricultura nu poate renaste fara o relansare a industriei prelucratoare de produse agricole, care la randul ei nu se poate dezvolta fara o relansare a agriculturii. Pentru a sparge acest cerc vicios vom incerca sa abordam problema din punctul de vedere al industriei prelucratoare, dar este evident ca probleme se afla si de partea cealalta. 
Analizand aceasta societate reprezentativa pentru o mare parte a unui segment al economiei romanesti si fara a ne considera posesorii unor solutii miraculoase, vom incerca sa ne aducem si noi, prin cateva idei, modesta contributie in dificilul proces de redresare a situatiei.
La finalul acestei scurte introduceri, nutrind speranta ca rezultatul eforturilor depuse se va ridica la nivelul asteptarilor, gasesc prilejul de a multumi pe aceasta cale tuturor celor care m-au ajutat si m-au indrumat pe tot parcursul pregatirii acestui incitant subiect pentru lucrarea de diploma. 
Capitolul 1
BILANTUL CONTABIL
COMPONENTA ESENTIALA A SITUATIILOR FINANCIARE
1.1. Ciclul contabil si locul situatiilor financiare.
1.1.1. Continutul informatiilor publicate si prezentate in conturile anuale.
Prin situatiile financiare se inteleg de regula situatiile de inchidere a exercitiului financiar. Cum acesta se inchide anual, in marea lor majoritate tarile europene intocmesc situatiile financiar contabile pe aceasta perioada de timp. Romania face parte din randul tarilor care fac exceptie de la aceasta regula deoarece se intocmesc situatii financiar contabiea si semestrial. Desi au existat multe pareri pro si contra pe aceasta tema s-a ajuns la acesta concluzie datorita organismelor fiscale care doresc sa cunoasca la intervale cat mai scurte de timp obligatiile unitatilor patrimoniale fata de stat. Totusi la presiunea practicienilor s-a ajuns la aceste raportari semestriale deoarece pana acum cativa ani acestea se faceau trimestrial.
In acest sens N.Feleaga si I.Ionascu remarca ”Astazi, din motive (mai putin fundamentate) legate de impozitarea profitului si repartizarea acestuia se sustine inca ideea unor exercitii inferioare ca durata unui an. Se pierde din vedere faptul ca un rezultat lunar si/sau trimestrial este expresia unor riscuri evidente de a fi un rezultat necredibil ce poate sa reprezinte un rezultat intermediar care nu a luat in calcul cheltuielile si veniturile generate de aplicarea principiului prudentei si al independentei exercitiilor, principii care oricum nu pot fi aplicate la intervale scurte de timp.”
Bilantul este oglinda economica perfecta a implicatiilor financiare ale activitatii defasurate si a nu o finaliza corect insemna o pierdere a unei mari sanse cu atat mai mult cu cat agentii implicati in economia de piata au interesul ca intregul proces economic sa se desfasoare in limitele concurentei loiale, si mai ales sa nu se depaseasca frontierele fiscalitatii, ca o cerinta a statului de drept.
Dupa cum se stie, sistemul conturilor contabile este instrumentul ideal pentru urmarirea, consemnarea si autocontrolul existentei, miscarii si transformarii patrimoniului unitatilor precum si pentru cuantificarea rezultatului financiar final al activitatii desfasurate. Periodic, datele din conturi sunt grupate si sistematizate dupa anumite criterii si redate sub forma unor complexe informationale pe baza carora se intemeiaza cele mai importante acte de decizie ale administratorilor si organelor de conducere, in legatura cu angajarea tehnico - economica si financiara a societatii in perioadele de gestiune.
Pentru a putea supravietui, oricare intreprindere are nevoie de informatii, fara de care procesul decizional prin care se conduce intreprinderea nu ar avea loc. Dar, cum sistemele se caracterizeaza prin dinamism , inseamana ca si conexiunile sale cu mediul ambiant variaza in timp. De aceea pentru a-si dovedi viabilitatea, sistemul intreprindere trebuie sa-si sporeasca capacitatea de adaptare si stabilitate, iar in activitatea pe care o desfasoara trebuie sa actioneze in directia perfectionarii propriilor sai parametri, a structurii si a comportamentului. Afirmatia este cu atat mai valabila, cu cat in economiile de piata, cele mai multe intreprinderi isi desfasoara activitatea in conditii de risc si incertitudine.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilitate.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!