Contabilitatea Calculatiei Costului Efectiv al Produselor Finite

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Cap. I Definitia, importanta si rolul produselor finite 6
1.1 Definitia, importanta si rolul produselor finite 8
1.2 Reguli privind evaluarea stocurilor de produse finite 9
1.3 Metode utilizate in contabilitatea stocurilor 13
Cap. II Cheltuieli si costuri aferente productiei 17
2.1 Organizarea contabilitatii de gestiune 17
2.2 Delimitari intre cheltuieli si costuri 19
2.3 Contabilitatea financiara si de gestiune furnizoare de informatii
privind costurile utilizate in conducerea firmei 20
2.4 Clasificarea cheltuielilor de productie 22
2.5 Legatura cost-pret 33
Cap. III Documente financiar-contabile privind inregistrarea obtinerii
produselor finite si calculatia costurilor 34
Cap. IV Metode de calculatie a costurilor utilizate in economia
romaneasca 41
4.1 Criterii de clasificare 41
4.2 Scurta prezentare teoretica a metodei pe comenzi 43
Cap. V Contabilitatea sintetica si analitica a produselor finite 45
5.1 Organizarea contabilitatii sintetice a stocurilor 45
5.2 Organizarea contabilitatii analitice a stocurilor 45
5.3 Conturi sintetice utilizate pentru contabilitatea financiara a
produselor finite 46
5.4 Conturi extrabilantiere utilizate in contabilitatea de gestiune 49
Cap. VI Studiu de caz privind calculatia costurilor pentru produse 
finite la S.C. UAMT S.A 52
6.1 Etape in evolutia S.C. UAMT S.A. Oradea 52
6.2 Capitalul social si actiunile societatii 53
6.3 Obiectul de activitate 54
6.4 Produsele societatii 54
6.5 Piata societatii 55
6.6 Organizarea societatii 57
6.7 Conducerea si controlul societatii 58
6.8 Colectarea cheltuielilor directe si indirecte 60
6.9 Calculul si decontarea costului productiei auxiliare 66
6.10 Calculul costului efectiv de productie 72
Concluzii si propuneri 80
Bibliografie 83


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
"Contabilitatea este una dintre cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc pe care fiecare gospodar ar trebui sa o foloseasca in gospodaria sa." GOETHE
In zilele noastre, o mai buna cunoastere a situatiei patrimoniului este strict necesara pentru a participa cu succes la viata economica si chiar (sau mai ales) sociala a unei societati. In tara noastra contabilitatea reprezinta o provocare datorita deselor schimbari si ambiguitati prezente in mediul legislativ, precum si a tendintei de armonizare cu sistemul contabil european; contabilitatea trebuie sa se adapteze mediului de afaceri tot mai dinamic, sa raspunda unor provocari din ce in ce mai incitante cum ar fi: pietele financiare in dezvoltare, instrumente financiare noi, miscarea rapida a capitalurilor etc.
Inca de la aparitia ei ca stiinta, contabilitatea a fost legata de constituirea, gestionarea si utilizarea eficienta a patrimoniului, fiind disciplina care pune la dispozitia conducerii firmei atat date cat si informatii operative privind starea si gestionarea patrimoniului.
In cadrul elementelor patrimoniale ale unei societati un rol important il au activele circulante materiale din cadrul carora fac parte si stocurile, adica acele materiale detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, in curs de productie in vederea vanzarii in aceleasi conditii ca mai sus sau sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii. Aceasta importanta este data de faptul ca o unitate de productie nu poate functiona fara existenta stocurilor.
O firma care are ca obiect principal de activitate productia trebuie sa detina suficiente stocuri (materii prime, materiale, etc.) astfel incat procesul de productie sa aiba continuitate. In acelasi timp, structura si marimea stocurilor trebuie stabilita judicios, astfel incat sa nu existe lipsuri dintr-o anumita materie prima sau din contra, sa existe supra stocuri din alte materii prime. Lipsa stocurilor de materii prime poate duce la intreruperea activitatii de productie si automat sunt influentate negativ veniturile firmei cu repercusiuni directe asupra profitului. In acelasi timp, o aprovizionare in exces cu materii prime si alte materiale poate duce la un blocaj financiar ca urmare a obligativitatii achitarii catre furnizori a valorilor imobilizate in stocurile procurate si care nu sunt folosite imediat in procesul de productie. Pe de alta parte, aceste stocuri aprovizionate in exces se pot degrada sau altera ca urmare a depozitarii necorespunzatoare sau ca urmare a influentelor factorilor de mediu, mai ales in industria alimentara.
De asemenea, stocurile de produse finite obtinute joaca un rol important in activitatea unei firme. In procesul de fabricatie al produselor finite firma trebuie sa tina cont de cererea si oferta de pe piata. Daca firma produce mai mult decat se cere pe piata, acest fapt are o influenta negativa deoarece, pentru a obtine o anumita cantitate de produse, indiferent daca se vand sau nu, se consuma materii prime, forta de munca, utilitati, etc., consumuri care genereaza costuri. Daca marfurile obtinute nu se vand, costurile de productie nu sunt acoperite si se obtine pierdere.
In concluzie, gestionarea stocurilor reprezinta o latura importanta in buna desfasurare a activitatii unei firme si acesta este motivul pentru care am ales aceasta tema.Totodata am preferat ca subiect al acestei lucrari societatea SC UAMT SA deoarece aceasta este una din principalele furnizoare de elemente stratificate si furnire estetice pe piata interna si in special pe cea externa.
Daca la sfarsitul perioadei de gestiune productia nu este finalizata, ea va imbraca forma productiei neterminate sau in curs de executie.
Cum in economia de piata guverneaza profitul, atunci este clar ca si aici se urmareste un profit, unul concret si suficient de mare care sa justifice alocarea acestor fonduri insemnate, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva luni fondurile nu existau. Este tot mai evident ca interesele economice au primat, si ca de obicei, adevarul despre conditiile economice impuse de U.E. pentru aderarea Romaniei il spun oamenii de stiinta, in masura in care il afla, si nu guvernantii, asa cum ar fi normal. 
Incepand cu anii '90, pe masura dezvoltarii echipamentelor (calculatoare, imprimante) s-au utilizat fisierele cu acces direct in locul fisierelor secventiale.
Ansamblul acestor informatii constituie baza de date alimentata pe masura derularii operatiuniilor care permit editarea documentelor contabile in forma clasica si pe suport de hartie (jurnale, conturi, situatii fiscale, situatii contablile de sinteza). Aceasta noua arhitectura modifica profund logica functionarii sistemului contabil. 
In contextul celor amintite anterior, s-a elaborat prezenta lucrare, cu atentie si exigenta prin abordarea de tip conceptual al problematicii aferente contabilitatii stocurilor si in egala masura prin prezentarea corecta a tratamentelor contabile actuale in interdependenta lor cu aspectele de natura fiscala care prezinta interes pentru agentii economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Calculatiei Costului Efectiv al Produselor Finite.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!