Contabilitatea capitalurilor proprii - pe exemplul SC Office Cleaning SRL Iași

Cuprins licență

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 -  BAZELE ORGANIZARII SI CONDUCERII CONTABILITATII LA S.C. OFFICE CLEANING S.R.L. 2
1.1 Descrierea activitatii economico-productive a firmei 2
1.2 Structura organizatorica a firmei 3
1.3 Studiul evolutiei principalilor indicatori economico-financiari ai firmei 5
1.4 Reglementari juridice privind capitalurile proprii 9
CAPITOLUL 2 -  ORGANIZAREA SI CONDUCEREA CONTABILITATII CAPITALURILOR PROPRII 15
2.1 Conceptul de capital si formele de manifestare ale acestuia 15
2.2 Particularitatile evaluarii capitalurilor proprii si ale aporturilor la capital 19
2.3 Calculul si inregistrarea in contabilitate a operatiilor privind capitalurile proprii 23
2.3.1 Contabilitatea capitalului social 23
2.3.2 Contabilitatea rezervelor din reevaluare 27
2.3.3 Contabilitatea rezervelor 29
2.3.4 Contabilitatea rezultatelor curente si reportate 30
2.4 Prezentarea informatiilor privind capitalurile proprii in situatiile financiare anuale 31
CONCLUZII SI PROPUNERI 35
BIBLIOGRAFIE 37


Extras din licență

Introducere
Contabilitatea are rolul de motor al dezvoltarii, in cadrul procesului de construire a unei economii de piata, iar daca inainte ea era bazata pe nevoile natiunii si servea mai ales la agregarea datelor satistice nationale, de acum contabilitatea este din ce in ce mai mult adaptata serviciilor actionariatului si a investitorilor. Cuvantul "capital", care deriva din latinescul caput, avand semnificatia de cap sau element principal, a fost folosit cu precadere in Italia secolului al XII-lea pentru a indica un stoc de marfuri sau o cantitate de bani aducatoare de dobanda . Cateva secole mai tarziu, economistul Francois Quesnay ii atribuie sensul de "instrument de productie", gand impartasit si de Karl Marx, care considera capitalul ca fiind un mijloc de productie, rezultat in urma unei munci anterioare. In opinia sa, capitalul reprezenta, practic, o "munca acumulata", care oferea posibilitatea de a crea venituri ca urmare a folosirii in cadrul procesului productiv. 
Odata cu progresul tehnologic care a caracterizat lumea secolului XX, s-a dezvoltat si notiunea de capital, capatand, astfel, un nou semnificat, mai apropiat de cel curent, respectiv acea suma de bani aflata la dispozitia unei persoane fizice sau juridice. In tara noastra, schimbarile majore au intervenit dupa anul 1990, atunci cand procesul de reformare al intregii economii a cuprins, inevitabil, si domeniul contabilitatii. Legea contabilitatii promulgata in anul 1991 a fost prima mare realizare a politicii de reforma, care a vizat tranzitia de la o economie centralizata la una de piata, ceea ce a schimbat din temelii obiectivele si modul de organizare al contabilitatii. Daca pana in 1989 politica contabila exersata era adaptata economiei centralizate si planificate, completata printr-un control permanent al statului in viata intreprinderilor, dupa revolutie s-au schimbat aceste aspecte, astfel ca, multe din informatiile financiare atribuibile unei societati au devenit mai transparente, o mare parte dintre acestea privind relatiile intreprinderilor cu tertii. In prezent, globalizarea economiilor dar si dezvoltarea de noi produse financiare au reprezentat procese de mare interes pentru contabilitate, astfel ca aceasta a fost nevoita sa fie receptiva la modificarea mediului economic, politic si social. Considerat primul pas pentru constituirea unei societati, formarea capitalului social pune bazele economice dar si juridice pentru existenta acesteia si se concretizeaza intr-un transfer legal din patrimoniul proprietarului in cel al entitatii nou constituite. Acesta este, de altfel, si obiectivul prezentei lucrari, respectiv analiza din punct de vedere teoretic si practic al celui dintai element din avutia unei societati -  capitalul. 
Am ales aceasta tema pentru a putea intelege mai bine structura capitalurilor proprii unei firme, cum se constituie capitalul, rezervele, primele de capital dar si celelalte elemente de capital propriu precum si pentru a-mi forma o imagine clara in ceea ce priveste reflectarea in contabilitate a operatiunilor ce au loc la infiintarea unei societati comerciale.
CAPITOLUL 1 -  BAZELE ORGANIZARII SI CONDUCERII CONTABILITATII LA S.C. OFFICE CLEANING S.R.L.
Derularea activitatilor de zi cu zi ale societatii presupune angrenarea acesteia in mediul economic in care ea activeaza, lucru care conduce la numeroase interactiuni intre aceasta si un amalgam de persoane fizice si juridice, fie colaboratori, fie angajati, conducand, astfel, la conturarea unei identitati proprii.
1.1 Descrierea activitatii economico-productive a firmei
Forma juridica de organizare a societatii analizate, denumita Office Cleaning, este cu raspundere limitata si asociat unic si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile aplicabile pe teritoriul Romaniei si respectand actul constitutiv. Societatea este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi sub nr. J22/1622/2008, avand cod unic de inregistrare RO 19224551 si durata de functionare nelimitata. Sediul societatii este in municipiul Iasi, pe strada Rozelor, nr. 25 iar prin vointa asociatului unic, sediul acesteia poate fi schimbat in orice loc din Romania, cu efectuarea formalitatilor prevazute de legea Registrului Comertului. 
Obiectul principal de activitate al societatii conform clasificarii activitatilor din economia nationala consta in activitati generale de curatenie a cladirilor.
Capitalul social total subscris este in valoare de 200 lei, varsat integral si se imparte in 20 de parti sociale, fiecare cu valoare nominala de 10 lei. Asociatul unic detine in totalitate cele 20 de parti sociale, reprezentand 100% din capitalul social. Prin vointa asociatului unic, capitalul social poate fi modificat, cu respectarea normelor legale. Conducerea si administrarea societatii se realizeaza prin asociatul unic, care are drepturi depline in ceea ce priveste gestionarea activitatii societatii. Potrivit actului constitutiv, deciziile acestuia se consemneaza intr-un proces verbal in registrul societatii care va fi numerotat, sigilat si parafat.
Societatea analizata fost infiintata in anul 2008 dar pana in 2010 a functionat cu alti asociati. Incepand cu 2013, din dorinta de a profita de iminenta expansiune a sectorului din domeniul imobilelor cu destinatia de birouri, societatea Office Cleaning a decis sa-si intensifice activitatea pe piata, lucru care s-a resimtit considerabil incepand cu 2014. In acest scop, in anul respectiv, asociatul unic a depus documentatia necesara pentru a accesa programul operational regional 2014-2020, axa prioritara nr. 4 "sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", titlul proiectului "achizitionarea de echipamente de specialitate necesare prestarii serviciilor de curatenie profesionala destinata interiorului". Dupa acceptarea proiectului, valoarea obtinuta cu 49.477,03 lei. 
Expansiunea a continuat si in 2016, atunci cand societatea a decis deschiderea unui nou punct de lucru in orasul Cluj, lucru acceptat prin rezolutia cu nr. 55100 din 25.09.2016 transmisa de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Cluj privind inregistrarea unor modificari aduse actului constitutiv. La momentul actual, gama de servicii oferita de firma s-a diversificat iar, pe langa obiectivul general de curatare si igienizare, societatea a adaugat de-a lungul timpului si servicii de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, servicii de ingrijire plante, servicii de protocol sau relocari interioare. Aprovizionarile constau in cea mai mare parte in materiale de curatenie (solutii diverse, mopuri, lavete, maturi, bureti, etc.) si se fac de la furnizori de pe piata locala, cei mai importanti fiind Bunzl Distributie si Milene Verte. Profesionalismul angajatilor dar si utilajele aflate la dispozitia acestora, permit societatii sa acceseze lucrari in cele mai importante cladiri de birouri din Iasi, deoarece acest segment de piata nu a fost fructificat foarte bine de concurenta.
Principalii concurenti pe plan local care activeaza pe acelasi segment de piata cu cel al firmei Office Cleaning SRL sunt: Ariel Cleaning Services SRL, City Cleaning SRL precum si Clean Mc Serv SRL.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilitatea capitalurilor proprii - pe exemplul SC Office Cleaning SRL Iasi.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Baltes, N., Contabilitate financiara, editia a III-a, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2003;
2. Bradudel, F., Jocurile schimbului, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1985;
3. Dragota, V., Dragota, M., Obreja, L., Tatu, L., Ciobanu, A., Racsa, A., Abordari practice in finantele firmei, Editura IRECSON, Bucuresti, 2005;
4. Dumitrean, E., Contabilitate financiara, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2008;
5. Georgescu, I., Macovei, I.C., Berheci, M., Contabilitatea firmei, Ed. Junimea, Iasi, 2003;
6. Horomnea, E., Tabara, N., Budugan, D., Georgescu, I., Betianu, L., Bazele contabilitatii, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2008;
7. Istrate, C., Contabilitatea nu-i doar pentru contabili, Ed. Evrika Publishing, Iasi, 2016;
8. Istrate, C., Introducere in contabilitate, Ed. Polirom, Iasi, 2002;
9. Isfanescu, A., Robu, V., Anghel, I., Tutu, A., Evaluarea intreprinderii, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1998;
10. Malciu, L., Cererea si oferta de informatii contabile, Editura Bucuresti, 1998;
11. Mironiuc, M., Fundamentele stiintifice ale gestiunii financiar-contabile a intreprinderii, Ed. UAIC, 2009, Iasi;
12. Neagu, C., Managementul firmei, Editura Tritonic, Bucuresti, 2004;
13. Nicolaescu, C., Tagaduan, D., Aspecte teoretice si practice privind capitalul social si contabilizarea acestuia, revista CECCAR, ianuarie 2017;
14. Pantea I.P., Bodea Gh., Contabilitatea financiara, Ed. Intelcredo, Deva, 2011;
15. Ristea, M., Dumitru, C., Irimescu, A., Contabilitatea societatilor comerciale, Ed. Universitara, Bucuresti, 2009;
16. Ristea, M., Contabilitate financiara, Ed. Universitara, Bucuresti, 2005;
17. Tabara, N., Horomnea, E., Toma, C., Analiza contabil-financiara, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2001;
18. Toma, C., Dumitrean, E., Berheci, I., Haliga, I., Contabilitate financiara, Editura UAIC, Iasi, 2007;
19. Toma, C., Contabilitate financiara, Ed. Tipo Moldova, Iasi, 2011;
20. Toma, C., Conturile anuale si imaginea fidela in contabilitatea romaneasca, Ed. Junimea, Iasi, 2001;
21. Toma, C., Contabilitate financiara, editia a II-a, editura Tipo Moldova, 2016, pag. 423;
22. *** Legea 31/1990 privind societatile comerciale, modificata si completata prin legea nr. 152/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 519;
23. *** Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actualizata prin OUG nr. 9 din 27.01.2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 79 din 30.01.2017;
24. *** Legea contabilitatii nr. 82/1991, modificata prin OUG nr. 57/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 923, Partea I din 11/12/2015;
25. *** Ordinul ministerului finantelor publice nr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, modificat prin ordinul nr. 1198/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 759 din 12.10.2015;
26. *** Ordinul nr. 337/20.04.2007 privind actualizarea clasificarii activitatilor din economia nationala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 293/03.05.2007;
27. *** Ordinul ministerului finantelor publice nr. 3512/23.12.2008 privind documentele financiar-contabile, modificat prin Ordin nr. 170/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.139 din 24.02.2015;
28. *** Ordin nr. 166/2017 din 25 ianuarie 2017 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 86 din 31 ianuarie 2017;
29. *** Actul constitutiv al S.C. Office Cleaning S.R.L. Iasi;
30. https://www.juridice.ro/284480/doua-lucruri-gresit-intelese-despre-capitalul-social.html, accesat la data de 20.05.2017.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!