Contabilitatea Constituirii Societatilor Comerciale

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Introducere 2
Capitolul I
Intreprinzatorul si intreprinderea
1.1.Definirea si evolutia notiunii de intreprinzator 3-4
1.2. Procedura avizarii si constituirea unei firme proprii 5-6
1.2.1. Reglementarea actuala.Legea nr.31/1990,republicata 5
1.2.2. Etapele de constituire a unei societati comerciale 6
1.3.Constituirea societatilor comerciale 7-12
Capitolul II
Organizarea contabilitatii in societatile comerciale
2.1.Dimensiunile termenului de "contabilitate" 13
2.2.Organizarea si realizarea sistemului informational contabil in cadrul societatilor comerciale 16-34
2.2.1. Societatea in nume colectiv 16-19
2.2.2. Societatea in comandita simpla 20-21
2.2.3. Societatea pe actiuni 22-27
2.2.4. Societatea in comandita pe actiuni 28-31
2.2. 5. Societatea cu raspundere limitata 31-34
2.3.Continutul metodei in contabilitate si sfera sa de cuprindere 35
2.4.Documente justificative in contabilitatea societatilor comerciale 36
2.5.Tratamente contabile 37
2.6.Situatii financiare anuale 38
2.7.Normalizare ,reglementare si armonizare contabila 38-39
CAPITOLUL III 
EVIDENTA CONTABILA A SOCIETATILOR COMERCIALE
3.1.Patrimoniul societatii - obiect al reprezentarii contabile 40
3.2.Sistemul informational,sistemul de documente si evidenta operativa a capitalului 41
3.3. Organizarea contabilitatii capitalului
3.3.1. Structura si formele de manifestare a capitalurilor 42
3.3.2. Evaluarea capitalurilor 43
3.3.3. Contabilitatea constituirii capitalului social 44-49
3.3.4. Operatii de majorare a capitalului social 50-53
3.3.5. Operatii de reducere a capitalului social 54-55
3.4. Contabilitatea cheltuielilor de constituire 56-57
CAPITOLUL IV
Studiu de caz 59-75
Concluzii si propuneri 76-79
Bibliografie 80


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Societatile comerciale sunt cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale precum si pentru satisfacerea unor interese personale ale inteprinzatorilor,contribuind la dezvoltarea comunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.
Legea 31/1990 privind societatile comerciale contine infiintarea societatilor in nume colectiv, societatea in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni si asociatia in participatie. 
Constituirea unei societati comerciale impune incheirea actelor constitutive cu respectarea cerintelor legii privind actele juridice.
Societatea comerciala dobandeste personaliate juridica prin incheirea unor formalitati cerute de lege. 
Aceste formalitati se intemeiaza, dupa caz pe contractul de societate sau pe contractul de societate si statutul societatii. 
Constituirea societatilor comerciale este reglementata prin OUG 76/2001 prin care se instituie o procedura unica de inregistrare si autorizare a functionarii societatilor comerciale, in urma careia societatea devine persoana juridica si totodata este autorizata sa functioneze.
Autorizarea presupune obtinerea avizelor, autorizatiilor/acordurilor strict necesare pentru inceperea activitatii acestora.
Prin inregistrare comerciantul dobandeste un cod unic de inregistrare sub care va figura in Registrul Comertului precum si la organele fiscale. 
Totodata, comerciantului i se elibereaza un certificat de inregistrare sau un certificat de inscriere, dupa caz.
Procedura se desfasoara in cadrul Biroului Unic, care va elibera certficatul de inregistrare.
Eliberarea certificatului de inregistrare si a avizelor/autorizatiilor necesare da dreptul comerciantului sa-si inceapa activitatea. 
CAPITOLUL I
INTREPRINZATORUL SI INTREPRINDEREA
1.1. Definirea si evolutia notiunii de intreprinzator
Viata omului este de neconceput fara munca.pentru a satisface nevoile sale ,omul schimba natura si o modeleaza,evoluiaza si se transforma pe sine. 
Doar prin munca omul se realizeaza material , se afirma in societate si creeaza premisele dezvoltarii generatiilor viitoare. 
Nu este suficient doar dispunerea muncii si a resurselor naturale si de utilaje ,de capitaluri pentru a se produce efectul dorit ,trebuie sa se coordoneze aceste elemente sub forma intreprinderii.
A fi intreprinzator este o experienta unica, cu satisfactii deosebite insa si cu mari frustari. Pentru a derula o afacere, intreprinzatorul trebuie sa fie in acelasi timp proprietar, manager, proiectant, cumparator, vanzator.
Desigur, nimeni nu poate fi expert in toate aceste domenii, insa trebuie sa aiba destule cunostinte din fiecare domeniu pentru a desfasura o asemenea activitate 
Notiunea de "intreprinzator" provine din cuvantul frantuzesc (entreprendre), care inseamna a intreprinde, a se apuca de facut ceva. In decursul timpului aceasta notiune a avut diferite semnificatii. In perioada timpurie, intreprinzatorul tipic putea fi gasit in randul negustorilor. 
In evul mediu, deoarece comertul era considerat un act degradant, si a Economistul francez Richard Cantillon, considera intreprinzatorul figura principala din economie, isi asuma riscuri deoarece cumpara la un pret cert si vinde la un pret incert, prin urmare, achizitioneaza in conditii de risc.
In secolul al XIX-lea intreprinzatorul era considerat un manager, un administrator. 
Economistul francez J.B.Say afirma: "el este chemat sa estimeze cu buna acuratete importanta unui produs, sa estimeze nivelul cererii si al mijloacelor de productie - la un moment dat el trebuie sa angajeze un numar mare de salariati - in alt moment sa comande sau sa cumpere materii prime, sa gaseasca consumatori si sa acorde o atentie permanenta ordinii si economiei". 
In secolul al XX-lea, intreprinzatorul este recunoscut ca fiind o persoana creativa, cu idei inovatoare de afaceri care contribuie la cresterea si profitabilitatea intreprinderii.
Definitie - intreprinzatorul este persoana care initiaza si deruleaza o actiune, asumandu-si riscurile asociate inovarii in schimbul unor satisfactii personale.
Aceasta definitie subliniaza patru aspecte esentiale ale intreprinzatorului:
- este un initiator in domeniul sau de activitate;
- isi asuma riscurile derivate din actiunea sa;
- este un inovator;
- are satisfactii in munca sa: materiale, psihologice, morale sau sociale;
Pentru un economist, intreprinzatorul este persoana care combina resurse materiale, financiare si umane, astfel incat sa se ajunga la cresterea valorii. Pentru un psiholog, intreprinzatorul este o persoana puternic motivata de realizarea anumitor obiective particulare. Pentru un om de afaceri, intreprinzatorul poate fi un concurent serios sau un partener de afaceri. 
Se pot distinge urmatoarele tipuri de intreprinzatori:
- Micii intreprinzatori - persoane care initiaza o afacere cu un ritm de crestere scazut. Ei initiaza afacerea cu banii proprii, fara a apela la diferite institutii financiare. Statisticile afirma ca peste 85 % din afaceri se incadreaza in aceasta categorie.
- Intreprinzatorii - persoane orientate spre crestere; sunt orientati mai mult spre obiective decat spre mijloace; acestia tind sa se identifice cu managerii. Se constata ca 12 % din intreprinzatori fac parte din aceasta categorie.
- Promotorii - persoane adepte ale unei cresteri foarte sustinute; Ei sunt licentiati, folosesc surse variate de finantare a afacerii, au ca obiectiv aducerea unei inovatii pe piata.
1.2. Procedura avizarii si constituirea unei firme proprii
1.2.1.Reglementarea actuala.Legea nr.31/1990,republicata
Ultima modificare a Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale a fost promulgata prin lege in data de 27 noiembrie 2006 (Legea nr. 441/2006).
Exista prevederi generale, aplicabile tuturor categoriilor de societati si exista si referiri exprese la societatile cu raspundere limitata (SRL-uri) si chiar la microintreprinderi sau firme mici, definite ca atare prin Legea nr. 346/2004. 
In conformitate cu Legea nr. 441/2006, de la 1 ianuarie 2007 situatiile financiare prevazute din legea nr. 31/1990 se vor depune numai la registrul comertului. Amintim ca prevede faptul ca situatiile financiare trebuie depuse atat la Registrul Comertului, cat si la Ministerul Finantelor Publice, in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/199.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Constituirii Societatilor Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!