Contabilitatea Consumurilor si Calculatia Costului de Productie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere .2
Capitolul I Bazele teoretice ale consumurilor si calculatia costului de productie
1.1. Notiunea si clasificarea consumurilor de productie 7
1.2. Aspecte teoretice privind costul si calculatia costului de productie .. 13
Capitolul II Contabilitatea consumurilor si calculatia costului de productie la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" 
2.1. Contabilitatea consumurilor directe de productie .25
2.2. Contabilitatea consumurilor indirecte si modul de repartizare a acestora ..39
2.3. Calculatia costului de productie la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" 44 
Capitolul III Caile de perfectionare a contabilitatii consumurilor si calculatia costului de productie in cadrul I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin"
3.1. Perfectionarea metodologiei contabilizarii consumurilor de productie 52
3.2. Perfectionarea metodelor de calculatie a costului de productie la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" 62
Incheiere 69
Bibliografie ..73


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. Industria vinicola este, in mod traditional, cel mai valoros sector al economiei noastre nationale, prin care Moldova si-a obtinut un renume mondial. Anual tara noastra exporta circa 95% din vinurile produse si 60% din divinuri (coniacuri). Valoarea exportului produselor vinicole se estima la 130-150 milioane de dolari anual, aceasta constituind circa 15% din bugetul anual al Republicii Moldova. Meleagurile tarii noastre sint ocupate cu 107 ha de vita de vie, dintre care 105 mii ha de vita roditoare, iar 2 mii ha vii tinere. Republica Moldova este inclusa in lista primelor zece state din lume producatoare de vinuri de struguri. Soiurile aromate si crocante de masa: Perla de Csaba, Muscat chihlimbariu, Chasselas d'aure, Muscat de Perla, Coarna neagra, Muscat de Hamburg, Cardinal, Moldova si altele ocupa actualmente peste 15 mii ha, satisfacind din plin cererea pietei interne si externe. Capacitatea frigiderilor destinate pastrarii strugurilor se estimeza la circa 5 mii de tone anual. Cu un volum global de 350-500 mii tone struguri-marfa [30].
In prezent industria vinicola tinde sa atraga noi consumatori si noi piete de desfacere. Insa, pentru a patrunde pe pietele straine este nevoie de a corespunde standartelor europene care necesita mari cheltuieli. Pornindde la acest factor, in prezenta lucrare de licenta am cercetat modul de realizare a evidentei interne a unei intreprinderi vinicole, cum ar fi evidenta interna a consumurilor, cheltuelilor, a metodelor de calculare a costurilor la produsele vinicole, planificarea, tipurile de control si modalitatea de analiza. In baza datelor oferite de I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" am stabilit tipurile de cheltuieli si consumuri care apar in procesul productiei, am cercetat modul de includere a lor in costul produselor si s-au stabili lacunele contabilitatii manageriale (de gestiune) la intreprindere. Am descries procesul tehnologic primar de prelucrarea strugurilor si documentele primare utilizate pe parcurs, am descries procesul tehnologic secundar si am aratat prin calcule matematice cum sint stabilite preturile la productia vinicola. 
In perioada cercetarilor efectuate la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin", am observat ca contabilitea manageriala nu are un nivel prea inalt de dezvoltare. Aceasta se explica prin faptul ca in Republica Moldova (RM) contabilitatea manageriala a fost acceptata abia in anul 1997 la 24 decembrie de catre Guvernul Republicii. Actualmente contabilitatea de gestiune in RM se dezvolta in doua directii principale, prima este bazata pe adaptarea tehnicilor si metodelor demult testate si aplicate in lume, care au adus utilizatorilor lor succesul in afacere si a doua directie este studierea si cercetarea tehnicilor si metodelor relative noi pentru intreprinderile din vest. 
Pe parcursul efectuarii lucrarii s-a tinut cont de toate prevederile stabilite in conformitate ,,Standartelor Nationale de Contabilitate" (S.N.C.) <<1, 2, 3>>, Legea contabilitatii nr.426, Legea viei si vinului nr.131, Planul de conturi contabile nr.174, Legile nr. 1134 si nr.845 cu privire la antreprenoriat si intreprinderi s.a. .
Scopul lucrarii. Consta in cercetarea tipurilor consumurilor la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" si modului de includere a acestora in costul produselor fabricate. Cu scopul de a obtine o informatie cit mai veridica vom cerceta toate tipurile de documente care sint utilizate la evidenta consumurilor in procesul de productie.
Sarcinile lucrarii. In aceasta lucrare au fost cercetarea urmatoarelor probleme:
o evidenta documentelor primare utilizate in procesul de productie;
o evidenta documentelor secundare utilizate in procesul de productie; 
o identificarea consumurilor directe si indirecte la intreprindere;
o determinarea costului efectiv si normativ; 
o identificarea problemelor privind calcularea costului la produsele vinicole;
o evidenta deseurilor tehnologice;
o contabilizarea pierderilor tehnologice. 
Structura lucrarii. Lucrarea data este alcatuita din introducere, 3 capitole, incheiere, bibliografie si anexe.
In capitolul intii ,,Bazele teoretice ale consumurilor si calculatia costului de productie"este redata partea teoretica, folosind literatura de specialitate fara a face vreo oarecare referinta spre o oarecare intreprindere data, partea teoretica a fost dezvaluita in doua paragraf. In primul paragraf am difinit,clasificat si caracterizat tipurile de consum, iar in parafraful doi am difinit, clasificat si caracterizat costul, precum si metodele de calculare a acestuia. 
In capitolul doi ,,Contabilitatea consumurilor si calculatia costului de productie la I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" noi am efectuat o descrie succinta a procesului de productie vinicol, am prezentat documentele care sint intocmite la prelucrare, pastrare si cupajarea materiei vinicole, am intocmit formulele contabile care se formeaza la pastrarea, imbutelierea si la pierderilor tehnologice vinicole. Prin exemple practice, noi am prezentat procesul tehnologic primar si secundar care este specific I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin". Tot in acest capitol noi am aratat metoda de calculatie a costului productie fabricate la intreprinderea analizata.
In capitolul trei ,,Caile de perfectionare a contabilitatii consumurilor si calculatia costului de productie in cadrul I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" al prezentei lucrari noi am propus metode mai performante la repartizarea consumurilor directe de materiale, privind retribuirea muncii si la repatizarea consumurilor indirecte. Tot aici am propus un sistem nou de salarizare a angajatilor si am specificat lacunele depistate in gestiunea contabilitatii manageriale. In al doilea paragraf noi am descris o alta metoda de calculare a costului de productie si anume metoda ,,standard-cost".
Suportul metodologic: Obiectul de studiu a fost I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin". Istoria Institului National al Vitei de vie si vinului isi are inceputul din 1910 odata cu prelucrare prin metode stiintifice a vitei de vie si a vinului. Pina in 1990 Institul a fost unul dintre cele mai mari Centre de Cercetari stiintifice din Europa care s-a invrednicit de o autoritate deosebita in acest domeniu . 
In perioada trecerii de la economia planificata la cea de piata, conducerea Institutului National al Vitei de vie si vinului a intreprins treptat masuri concrete in cucerirea segmentului de producere si realizare a productiei vinicole atit pe piata interna cit si cea externa. Totodata, e necesar de remarcat ca aceasta nu a reusit in deplina masura. Catre 2001, indicii economici ai Institutului s-au inrautatit rapid din cauza managementului slab organizat al conducerii de atunci . In acelasi an Institutul a fost declarat falit.
Mai tirziu Departamentul ,,Moldova-Vin" a luat decizia de autoconducere a interprinderii. Conducerea Republicii a sustinut aceasta initiativa si au hotarit din 21 ianuarie 2004 sa dirijeze Institutul de Vita de vie si a vinului in 2 intreprinderi de stat:
1. Institutul National de Vinificatie si Vita de vie;
2. Combinatul ,,National -Vin".
Deci, din 25 mai 2004 in Registrul de stat al Republicii Moldova a aparut o noua marca despre intreprinderea - I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin". Combinatul ia decizii importante cu privire la noile metode de prelucrare a vitei de vie si a vinului. Tot in aceasta perioada intreprinderea isi schimba si politica de contabilitate in baza legilor: P0litica de contabilitate nr.426-XIII din 04.04.1995; Standartele Nationale de Contabiliotate, ord. Ministerului Finantelor al Republica Moldova nr.174 din 25.12.1997; Planul de conturi al activitatii economico-financiare a intreprinderilor, ord. MF al RM nr.174 din 12.25.1997; S.N.C. 6 ,,Particularitatile contabilitatii la intreprinderile agricole" ord.20 din 15.12.2000.
La intreprindere sistemul de contabilizare este compiuterizat, astfel fiecare contabil dispune de un calculator cu acces la programa 1C. 
Genurile principale de activitate a intreprinderii: 
- fabricarea, pastrarea si comercializarea en-gros si cu amanuntul a productiei alcoolice;
- prelucrarea productie vinicole (producerea si imbutelierea vinurilor linistite, spumante si altor bauturi);
- elaborarea tehnologiilor de producere, pastrare, prelucrare a strugurilor si a productiei vitivinicole;
- elaborarea noilor tipuri si marci a productiei vinicole;
- activitatea de import si export;
- prestarea serviciilor de prelucrare, imbuteliere si realizare a productiei Vitivinicol;
- prelucrarea produselor secundare vinicole.
Avind un potential si un utilaj care permite producerea diferitor productii de vin: vin rosu, sampanie, obisnuit-sec, semisec, demidulce si vin tare, si chiar vin prelucrat dupa tehnologii speciale, precum Kagor, Lidia Zemfira , Portvein, vinuri aromatizate si alte vinuri, oricum I.S. Combinatul Vitivinicol ,,National-Vin" a tinut sa utilizarea noilor tehnologii in vinificatie, ceea ce a facut-o sa capete o recunoastere totala si o larga raspindire in producere. Printre noile tehnologii utilizate se poate de remarcat: tehnologii de producere a spumantului, vinuri albe-acrii de masa, vinuri rosii cu termen de pastrare indelungat, vin rosu si de desert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Consumurilor si Calculatia Costului de Productie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!