Contabilitatea Datoriilor Comerciale

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Contabilitatea este singura stiinta care poate oferi informatii precise cu privire la o intreprindere, la un moment dat, cu ajutorul inregistrarilor operatiilor economice. In orice moment cu ajutorul contabilitatii, putem avea imagine clara asupra societatii, intrucat toate operatiile economice sunt inregistrate in momentul infaptuiri lor si pot fi verificabile.
Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori" .
Contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subzistenta a comunei primitive, desenele din pesterile rupestre nefiind altceva decat forme incipiente ale ,,socotelilor": cate animale au fost, vanate si mancate, cate piei s-au jupuit si cate haine au rezultat.
Societatea comerciala, pe baza datelor contabile, isi analizeaza riscul afacerilor cu partenerii, clienti si furnizori, riscul participatiei la asociere sau la investitie in valori mobiliare, riscul pietei valutare in cadrul relatiilor cu parteneri straini.
Pentru desfasurarea operatiilor specifice activitatii de exploatare este necesar ca intreprinderea sa intre in relatii cu diverse persoane fizice si juridice (cunoscute sub denumirea generica de ,,terti"), cum sunt: furnizorii, clientii, personalul, organismele de asigurari si protectie sociala, bugetul statului, unitatile din cadrul grupului, asociatii, diversi debitori si creditori. 
Contabilitatea prin functiile pe care le indeplineste ajuta la adoptarea celor mai bune decizii de catre utilizatorii de informatii contabile, iar unul dintre domeniile in care deciziile trebuie sa fie cat mai optime este reprezentat de contabilitatea si gestiunea datoriilor comerciale.
Am urmarit in cadrul acestei lucrari sa surprind punctele esentiale referitoare la contabilitatea datoriilor comerciale in cazul unei societati comerciale care isi concentreaza activitatea asupra mai multor domenii, printre care avem constructii, reparatii si intretineri de drumuri si poduri, lucrari de salubrizare, colectare si depozitare deseuri, si altele.
Lucrarea este destinata analizei datoriilor comerciale si cuprinde atat o parte teoretica, in care sunt prezentate aspectele teoretice privind aceasta ramura a datoriilor, cat si, mai ales, o parte practica, unde am inclus un studiu de caz in cadrul SC Vectra Service SRL. 
In primul capitol, am inceput cu definirea conceptului de datorie, si sunt prezentate obiectivele contabilitatii si gestiunii datoriilor comerciale, precum si evaluarea acestora, iar in finalul acestui capitol sunt caracterizate relatiile cu furnizorii.
Cel de-al doilea capitol contine prezentarea societatii comerciale cuprinzand caracteristicile tehnologice, organizatorice, economice si financiare ale intreprinderii, dar si modul cum acestea influenteaza obiectivele si organizarea contabilitatii, cu trimitere expresa la contabilitatea datoriilor comerciale.
In urmatoarele doua capitole am supus analizei problemele esentiale ale organizarii si conducerii contabilitatii, respectiv, purtatorii primari de informatii, sistemul de conturi utilizat si reflectarea in contabilitate a operatiilor privind datoriile comerciale.
Ultimul capitol, dupa cum ne spune chiar titlul acestuia, abordeaza analiza si evaluarea sistemului informational, urmand ca in incheierea lucrarii sa prezint concluziile retinute in urma studiului intreprinderii.
Motivul pentru care am ales aceasta lucrare este de a intelege si de a transmite cunostiinte in ceea ce priveste aceasta problema intalnita la fiecare societate, indiferent de domeniul in care activeaza. Acest motiv are la baza o atenta observare si deplina intelegere a complexitatii mecanismelor economiei de piata. Folosirea in mod corespunzator a resurselor de capital, investirea continua a disponibilitatilor in noi "oportunitati" de afaceri, alocarea de fonduri pentru marketing si publicitate, instruirea continua si pregatirea superioara a personalului, reprezinta strategii si politici ce determina progresul unei companii.
CAP.I. CONTABILITATEA DATORIILOR COMERCIALE
Intre unitate si partenerii comerciali se stabilesc anumite relatii care se concretizeaza in raporturi economico-juridice, cunoscute si sub denumirea de ,,datorii si creante". Datorita impactului pe care il au datoriile si creantele asupra marimii si structurii patrimoniului, contabilitatea relatiilor cu tertii detine locul central in sistemul contabil al fiecarei unitati. Informatiile furnizate de aceasta componenta a contabilitatii financiare sunt utile, conducerii entitatii si tertilor cu care aceasta intra in relatii.
Contabilitatea tertilor asigura evidenta datoriilor si creantelor societatii in relatiile acesteia cu furnizorii, clientii, personalul, asigurarile sociale, bugetul statului, entitatile afiliate, asociatii sau actionarii, debitorii si creditorii diversi .
Potrivit reglementarilor legale , contabilitatea furnizorilor si a datoriilor se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana juridica in parte. Astfel in contabilitatea analitica funizorii se grupeaza in interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de plata.
Pe parcursul realizarii obiectivelor se urmareste permanent respectarea principiului necompensarii. Asa cum nu este admisa compensarea posturilor de cheltuieli cu cele de venituri, nu este admisa nici compensarea intre creante si datorii, ele apar distinct in conturile societatii, in acest fel respectandu-se cerinta de imagine fidela a intreprinderii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Datoriilor Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Buhociu, F., (2004), Analiza Economica, Editura Fundatiei Universitare ,,Dunarea de Jos" , Galati 
Horomnea, E., Tabara, N., Budugan, D., Georgescu, I., Betianu, L., Dicu, R., (2010), Introducere in contabilitate, Editura TipoMoldova, Iasi.
Ionescu, C., (2007), Contabilitate: Bazele teoriei si practicii contabile, Editura Fundatia ,,Romania de Maine", Oradea.
Ionescu Cicilia - Sisteme contabile moderne, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2005. 
Pisleag Ana, Contabilitatea financiara curenta. Editura Alma Mater , Sibiu 2011
Pisleag Ana, Contabilitatea financiara, Curs in tehnologia ID-IFR, Editura FRM, Bucuresti 2013
Pisleag Ana, Teoria si practica situatiilor financiare, Curs in tehnologia ID-IFR, Editura FRM, Bucuresti 2012
Posea C, Pisleag Ana, Analiza economico-financiara, Curs in tehnologoe ID-IFR, Editura FRM, Bucuresti 2012
Popescu Lucian, Baluta Aurelian-Virgil, Metode si procedee de calculatie a costurilor, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007
Raboaca, G., Ciucur, D., Metodologia cercetarii stiintifice economice, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004.
Ristea Mihai -Contabilitatea financiara a Intreprinderii, Editura Universitatii Bucuresti 2007
*** Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008, privind documentele financiar-contabile, M. Of. nr. 870, din 23 decembrie 2008. 
***Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 454 din 18/06/2008. 
*** Ministerul Finantelor, (2002), Reglementari contabile pentru agentii economici, Editura Economica, Bucuresti.
***Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/29.10.2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare.
***Reglementari contabile confome cu directivele europene, (2008), Editura Monitorul Oficial, Bucuresti.
***Standardele Internationale de Raportare Financiara, (2007), Editura CECCAR, Bucuresti.
***Standardul International de Contabilitate 1 (IAS 1)- Prezentarea situatiilor financiare.
***Standardul International de Contabilitate IAS 32: Instrumente financiare.
*** Standardul International de Contabilitate IAS 39: Instrumente financiare: recunoastere si evaluare.
**** www.mfinante.ro
**** www.cometa.ro
**** www.san.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!