Contabilitatea datoriilor și creanțelor la SC Romeida SRL

Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERAŢII PRIVIND CREANŢELE ŞI DATORIILE
Din momentul în care o societate comerciala începe să functioneze, aceasta înregistreaza şi datorii.
Datoriile, ca sursă de finantare, sunt prezente şi funcţioneză din momentul nasterii obligatiilor fata de terţi şi pana în momentul rambursării (în cazul creditelor) şi platii lor (în cazul datoriilor generate de relaţiile de decontare), dupa caz. Mai mult, toate datoriile cu termen de scadenta mai mare de un an sunt purtatoare de dobanda. De asemenea, sunt purtatoare de dobanda creditele primite de la banca sau alte institutii financiare, chiar daca sunt pe termen scurt.
O conditie pe care un element trebuie să o îndeplineasca pentru a fi recunoscut este ca acesta să aiba un cost sau o valoare în mod credibil. Un element care la un anumit moment nu mai corespunde criteriilor de recunoastere poate fi recunoscut mai tarziu ca urmare a unor circumstante sau evenimente ulterioare.
Evaluarea datoriilor, ca şi la creanţe, se face tinand cont de urmatoarele reguli:
a. evaluarea la ieşirea din patrimoniu
În momentul constituirii, în conformitate cu principiul de evaluare al valorii de intrare, evaluarea datoriilor se face la valoarea niminala, egala cu suma de lichiditati ce se vor plati în schimbul lor. De aici reiese faptul ca datoriile sunt înscrise la valoarea nominala de rambursare.
b. din momentul inventarului
Valoarea de inventar a datoriilor are la baza principiul valorii curente de evaluare patrimoniala: valoarea de utilitate ce se stabileste este în functie de valoarea probabila de plata (convenita contractual).
c. la închiderea exercitiului financiar
Se impun o serie de reguli în ceea ce priveste cresterea sau diminuarea unui element de pasiv extern, între care:
Cresterea ireversibila a unui element de pasiv extern, este un element componet reflectat ca atare, care poate fi înregistrat în contabilitate ca o cheltuiala a exercitiului, sau ca o cheltuiala de repartizat pe mai multe exercitii.
În situatia în care crestrea nu are un caracter definitiv, ea va fi constatnta şi în acest sens reflectata de contabilitate ca o operatie de constituire a unui provizion pentru riscuri şi cheltuieli.
Diminuarea irevesibila a valorii unui element de pasiv extern, apare ca o operatie de reducere a datoriei, care se va reflecta în contabilitate ca atare, aparand în contraparida un venit al exercitiului curent sau un venit constat în avans, dupa caz. Avand în vedere principiul prudentei, atunci când diminuarea nu este definitiva ea nu va afecta valoarea elementului, mentionandu-se reflectarea în contabilitate, la valoarea de înregistrare, adica valoarea initiala.
La închiderea exercitiului, în cazul datoriiilor exprimate în monede straine, principiul prudentei ia în considerare prevederile probabile din diferente de curs valutar . Datoriiile exprimate în devize pot genera pierderi sau castiguri latente sub forma diferentelor de conversie – activ sau pasiv precum şi provizioane pentru pierderi din curs valutar.
Conform art. 23 din Regulamentul pentru aplicarea Legii Contabilitatii diferentele de curs valutar se calculeaza la închidrea fiecarui exercitiu financiar.
Valoarea contabila în valuta va fi convertita în lei la cursul zilei în care a avut loc operatia de intrare, luandu-se în calcul valoarea facturata şi cursul de schimb de la data platii facturii.
Datoriile în valuta se evalueaza pe baza cursului de schimb în vigoare la sfarşitul exercitiului. Conform IAS 21, diferentele de curs valutar ce apar la fiecare data a bilanţului cu ocazia raportarii elementelor monetare ale unei întreprinderi la cursuri diferite fata de cele la care au fost înregistrate initial sau fata de cele la care au fost raportate în situaţii financiare anterioare trebuie recunoscute direct ca cheltuieli în perioada în care apar.
Este necesara înregistrarea unei datorii în contul impozitului amanat. Se presupune ca fiecare obligaţie are o baza de impozitare. Baza de impozitare este valoarea atribuibila în scopuri fiscale.
Conform IAS 39, dupa recunoasterea initiala, o intreprindere trebuie să evalueze la costul amortizat toate datoriile financiare. Dupa recunoasterea initiala o intreprindere trebuie să evalueaza datoriile pentru tranzactionare şi instrumentele derivate ce sunt datorii la valoarea justa.
Dtaoriile financiare ce sunt desemnate ca elemente de acoperire impotriva riscurilor sunt evaluate conform prevederilor contabile de acoperire impotriva riscurilor.
1.1. Definiţii prinvind creanţele şi datoriile comerciale
Creanţele pe termen scurt sau activele în curs de decontare înfăţişează valorile economice dezvoltate temporar de titularul de patrimoniu altor persoane fizice sau juridice şi pentru care continuă să primească un echivalent valoric. Acest echivalent poate fi o sumă de bani, o lucrare sau serviciu. De exemplu, pentru anumite mărfuri vândute unor clienţi echivalentul valoric constă dintr-o sumă de bani identică cu valoarea mărfii facturate, în schimb, pentru un acont de bani acordat salariaţilor care se duce în interes de serviciu, echivalentul valoric primit stă în munca făcută care este apreciată prin adunarea cheltuielilor în ceea ce priveşte transportul, cazarea şi diurna delegatului.
Datoriile comerciale se realizează în cadrul relaţiilor de decontare cu furnizorii pentru aprovizionări de bunuri şi servicii primite.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilitatea Datoriilor si Creantelor la SC Romeida SRL.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!