Contabilitatea Decontarilor cu Personalul si a Asigurarilor Sociale

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. I: Organizarea generala a contabilitatii.4 
1.1. Definirea obiectului contabilitatii .4
1.2. Etapele in definirea obiectului contabilitatii .6
1.3 Continutul obiectului contabilitatii .8
1.4. Principiile contabilitatii.10
1.5.Etapele evolutiei contabilitatii romanesti dupa anul 1990.11 
Cap. II: Contabilitatea decontarilor cu personalul si a asigurarilor sociale.13
2.1.Structura datoriilor si creantelor privind personalul si bugetele de asigurari sociale.13 
2.2. Determinarea salariului impozabil si a impozitului pe venitul din salarii.20
2.3. Documente privind evidenta salariilor .21 
2.4. Conturi utilizate .22
Cap. III: Studiu de caz: Prezentarea S. C. ,,Nicovala" S. A. Sighisoara.30
3.1. Date generale privind unitatea .30
3.2. Aspecte financiare privind S.C. NICOVALA S.A. .31
3.3 Monografie contabila . .34
Cap. IV: Concluzii .43
Bibliografie.46


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 
ORGANIZAREA GENERALA A CONTABILITATII
1.1. Definirea contabilitatii
Legea nr. 82/1991 defineste in articolul 2 contabilitatea ca fiind o activitate specializata in conservarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii , precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice in vederea asigurarii cronologice si sistematice, prelucrarii, publicarii si prestarii informatiilor cu privire la pozitia si performanta financiara si fluxurile de trezorerie atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
In doctrina, conceptul de contabilitate este utilizat cu sensuri diferite. 
In primul rand, prin contabilitate se intelege forma de evidenta si tehnicile prin care se consemneaza, se culeg si se prelucreaza informatiile referitoare la situatia economico-financiara a unui sistem economic - intreprindere, firma, economie nationala. In acest cadru, contabilitatea desemneaza si totalitatea informatiilor referitoare la existenta si miscarea patrimoniului unui agent economic si stocarea in documentele si registrele contabile.
In al doilea rand, prin conceptul de contabilitate se desemneaza stiinta care are drept obiect fundamentarea principiilor, metodei si tehnicilor de obtinere, prelucrare, analiza si utilizare a informatiilor contabile, de organizare si conducere a practicii contabile.
In al treilea rand, prin contabilitate se intelege in practica si compartimentul functional din structura organizatorica a unei intreprinderi care realizeaza activitatea de evidenta contabila.
Privita ca tehnica si metoda de inregistrare, contabilitatea reflecta si controleaza, pe baza unui sistem propriu de informatii, patrimoniul unitatilor economice si administrative, autonomizate din punct de vedere gestionar, modificarile care se produc ca urmare a proceselor de aprovizionare, productie si desfacere, precum si rezultatele obtinute in activitatea economica.
Contabilitatea, ca disciplina stiintifica, studiaza si fundamenteaza principiile, metoda si normele dupa care se desfasoara procesul de reflectare contabila a fenomenelor economice, urmarind, in acelasi timp, atat aplicarea in practica a acestor principii si norme, cat si perfectionarea lor.
Contabilitatea publica cuprinde: 
a) contabilitatea veniturilor si cheltuielilor bugetare, care sa reflecte incasarea veniturilor si plata cheltuielilor aferente exercitiului bugetar; 
b) contabilitatea trezoreriei statului; 
c) contabilitatea generala bazata pe principiul constatarii drepturilor si obligatiilor, care sa reflecte evolutia situatiei financiare si patrimoniale, precum si a excedentului sau a deficitului patrimonial; 
d) contabilitatea destinata analizarii costurilor programelor aprobate.
Societatile comerciale au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv cea financiara si de gestiune adaptata la specificul activitatii.
Contabilitatea ca stiinta independenta are un obiect propriu de studiu. Inca de la aparitia ei , contabilitatea a fost legata de notiunea de avere(patrimoniu), reflectand modul de formare al acesteia, schimbarile pe care le inregistreaza si starea concreta si abstracta in care se gaseste la un moment dat. 
Obiectul de studiu al contabilitatii nu a aparut dintr-o data in structura completa. El s-a conturat intr-o perioada lunga de timp, aparand ca o necesitate, fie ca se datora meandrelor economiei naturale, fie zbuciumului pe care il presupunea negotul. 
Productia si schimbul au fost elementele care a au favorizat definirea, de-a lungul timpului , a obiectului contabilitatii. Fara cele trei elemente de baza: munca , obiectul muncii si mijloacele de munca, la care sa se adauge cel de al patrulea, schimbul, nu ar fi posibila delimitarea perimetrului in care valorile se intalnesc, se transforma si se nasc alte valori noi. 
Problema delimitarii obiectului unei stiinte are o importanta deosebita in structura profilului ei. Numerosi cercetatori au avut preocupari in directia delimitarii obiectului contabilitatii. Pentru aceasta ei au trebuit sa observe care a fost evolutia procesului de conturare a grupului de fapte si de care sa se ocupe contabilitatea.
Conform conceptiei administrative, obiectul contabilitatii il constituie patrimoniul unui subiect de drept privit prin prisma relatiilor juridice, a drepturilor si obligatiilor, luate in corelatie cu bunurile materiale la care se refera.
Conceptia economica pune in centrul contabilitatii, ca obiect de cercetare, circuitul capitalului, privit sub aspectul destinatiei si structurii lui - capitalul fix si capitalul circulant - si al modului de dobandire - capital propriu si capital strain (imprumutat). Aceste procese si fenomene sunt studiate nu izolat, ci in conexiune cu relatiile juridice pe care le genereaza si in cadrul carora se formeaza capitalul.
Obiectul contabiliatii este format din: elemente active si pasive patrimoniale, a situatiilor financiare, contingente, imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, cheltuielile si veniturile.
In articolul 12 se prevede ca detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Contabilitatea clientilor si furnizorilor, a celorlalte creante si obligatii se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica in conformitate cu articolul 15 din Legea nr. 82/1991.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Decontarilor cu Personalul si a Asigurarilor Sociale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!