Contabilitatea Fluxurilor de Trezorerie

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Denumirea de trezorerie isi are originea in limba latina unde "thesarus" se traduce prin "comoara" sau "depozit pentru obiecte de valoare".
Daca la nivel national prin "trezoreria statului" este desemnata institutia care concentreaza resursele bugetului public, in cazul unitatilor patrimoniale trezoreria insumeaza capitalurile lichide compuse din numerarul de casa, disponibilul de la banci, titlurile de plasament si alte hartii de valoare.
Stapanirea mijloacelor banesti si de plata, a relatiilor financiar-bancare si de circulatie a capitalului, este una din cele mai vechi si mai viabile sectiuni ale contabilitatii.
In acest sector se intalnesc finantele, ca teorie si practica economica cu conceptele clasice ale stiintei contabile. Realizarea simbiozei corespunzatoare, care sa permita derularea fluxurilor si a multiplelor implicatii financiare dintre partenerii de afaceri concomitent cu evidenta si controlul lor operativ, este un obiectiv de prima marime al contabilitatii trezoreriei, ca sectiune "motor" a contabilitatii manageriale.
O intreprindere lansata pe piata, in cadrul unei economii instabile, cum este cazul tarii noastre, nu poate raspunde favorabil fenomenelor de incertitudine si de risc, fara o gestiune a trezoreriei sale, ca subansamblu al gestiunii financiare.
Gestiunea trezoreriei are rolul de a regrupa ansamblul deciziilor, regulilor si procedurilor care asigura la costul cel mai redus mentinerea echilibrului financiar al intreprinderii.
Obiectul principal al gestiunii trezoreriei este evitarea "blocajului financiar" ca urmare a ajustarii zilnice a fluxurilor financiare. Printr-o minutioasa gestiune a disponibilitatilor si a instrumentelor de plata si de finantare se realizeaza si obiectivul secundar de rentabilitate, prin care se minimizeaza, pe de o parte costul si volumul finantarilor si se optimizeaza modul de plasare a excedentelor de trezorerie pe termen scurt.
O mare parte a trezoreriei este reprezentata de gestiunea riscurilor financiare, ceea ce presupune utilizarea unor instrumente de asigurare si de speculatie, atunci cand pietele financiare sunt fluctuante, cu alte cuvinte atunci cand ratele de schimb si ratele dobanzii oscileaza foarte mult la intervale scurte de timp.
Problema riscurilor financiare este o problema acuta in Romania, unde intreprinderile sunt supuse presiunii unei puternice cresteri a ratei dobanzii, ca urmare a cresterii ratei inflatiei si a unei incetiniri a cresterii economice.
Una dintre cele mai raspandite politici de gestiune a trezoreriei, in tarile cu economie dezvoltata si stabila este "gestiunea zero". Ea consta in mentinerea cat mai aproape de zero a soldurilor de disponibilitati, in vederea reducerii costurilor de gestiune a trezoreriei.
Gestiunea de tip zero, intampina insa, o serie de dificultati, in cazul intreprinderilor cu numeroase fluxuri financiare reglate prin cecuri, data de prezentare in banca a cecurilor neputand fi prevazuta cu exactitate.
Tema proiectului "Contabilitatea fluxurilor de trezorerie" este in stransa legatura atat cu disciplina "Bazele conabilitatii -contabilitatea financiara" al carei titular de curs este coordonatorul stiintific Conf. Univ. Dr. Doru Plesea, cat si cu specialitatea Facultatii de Stiinte Economice, Contabilitate si Informatica de Gestiune.
Dupa cum reiese si din titlul temei, proiectul face o prezentare teoretica amanuntita a contabilitatii fluxurilor de trezorerie, dupa care trateaza ca exemplu o aplicatie practica la S.C. "ALDO" S.R.L. Rezulta deci ca proiectul are o structura formata din doua parti: o parte teoretica si o parte practica, aceasta din urma constand in studiul de caz pe tema contabilitatii fluxurilor de trezorerie al societatii comerciale aleasa pentru exemplificare. Proicetul face mai intai o prezentare din punct de vedere al bazelor teoretice, dupa care urmeaza aplicarea cazuala pe caracteristicile economice particulare si ilustrarea sistemului de contabilitate a fluxurilor de trezorerie particularizat pentru societatea comerciala "ALDO" S.R.L.
Proiectul prezinta in prima faza cadrul legislativ al contabilitatii fluxurilor de trezorerie, aratand definitiile si notiunile de baza ale contabilitatii fluxurilor de trezorerie, urmata de indicarea documentelor de incasari, plati si instrumente de plata, evaluarea fluxurilor reale de decontari in numerar, prezentarea standardelor internationale de contabili-tate, a organizarii contabilitatii trezoreriei, precizarea modului de tinere a evidentei operative a elementelor de trezorerie.
Proiectul continua cu tratarea notiunilor si a metodologiilor legate de gestiunea curenta a trezoreriei, cu prezentarea definitiilor si a obiectelor gestiunii trezoreriei, a previziunilor si a bugetului acesteia, a modului de elaborare a bugetului de trezorerie, a modului de intocmire a situatiei zilnice a trezoreriei.
Prezentarea S.C. ALDO S.R.L. face obiectul capitolului trei al proiectului de licenta, expunand aspectele generale ale societatii, fundamentarea strategiei de piata, contabilitatea operatiunilor de decontari in numerar precum si contabilitatea decontarilor fara numerar.
In urmatoarea sectiune a proiectului de licenta este tratata analiza corelatiei dintre fondul de rulment, necesarul de fond de rulment si trezoreria neta, cu prezentarea teoretica a notiunilor care apar inca din titlul capitolului respectiv, dintre care putem enumera fondul de rulment, necesarul de fond de rulment, trezoreria neta si analiza fluxurilor de trezorerie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Fluxurilor de Trezorerie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!