Contabilitatea Imobilizarilor

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR
1.1. CONSIDERATII GENERALE
Imobilizarile reprezinta bunuri si valori destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale si care nu se consuma la prima utilizare.
Structura activelor imobilizate delimiteaza urmatoarele grupe:
- imobilizari necorporale;
- imobilizari corporale;
- imobilizari financiare.
Dupa natura lor, imobilizarile pot fi de natura financiara (cazul imobilizarilor financiare) si nefinanciare (imobilizari necorporale si corporale), iar dupa destinatia lor pot fi imobilizari profesionale (acelea care concura la realizarea obiectului de activitate) sau neprofesionale (servesc unor functii ale intreprinderii, cum ar fi constructiile de locuit pentru realizarea functiei sociale a intreprinderii, dotarile sportive si culturale, etc.).
Distinctia imobilizarilor, dupa destinatie, in imobilizari profesionale si neprofesionale, este utila necesarului de fond de rulment aferent activitatii de exploatare si in afara exploatarii. In contabilitate activele imobilizate sunt delimitate, indiferent de felul lor, pe obiecte de evidenta.
Astfel, pentru imobilizarile necorporale distingem urmatoarele obiecte de evidenta: cheltuieli de constituire, indiferent de marimea lor, fiecare categorie de lucrari sau obiective de cercetare, fiecare brevet, licenta, concesiune, marca de fabrica sau de comert sau oricare alt drept similar, fondul comercial in totalitatea sa, fiecare program informatic.
Imobilizarile corporale cuprind terenurile si mijloacele fixe.
Terenurile includ terenurile propriu - zise si amenajarile de terenuri iar ca obiect de evidenta se considera fiecare teren incadrat intr-o grupa cum ar fi: terenurile agricole si silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu zacaminte, terenuri cu constructii si altele sau fiecare amenajare de teren in parte.
Mijloacele fixe amortizabile sunt clasificate in trei grupe principale:
- grupa 1 - Constructii;
- grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;
- grupa 3 - Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.
In cazul imobilizarilor financiare constituie obiect de evidenta fiecare categorie de titluri si creante imobilizate strict delimitate dupa valoarea de intrare in patrimoniu (pret de cumparare), data achizitiei, emitentul titlurilor, etc. Prin categorie de titluri se inteleg titlurile detinute la un moment dat care au acelasi emitent, chiar daca au fost cumparate la date diferite. In cazul creantelor imobilizate, fiecare creanta constituie obiect distinct de evidenta in contabilitate (indiferent ca este vorba de creante legate de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung sau alte creante imobilizate).
In ceea ce priveste organizarea contabilitatii activelor imobilizate, trebuie sa se tina seama de obiectivele si factorii de organizare a contabilitatii activelor imobilizate, de organizare a documentatiei primare si a evidentei operative, de sistemul de conturi utilizat.
La organizarea contabilitatii activelor imobilizate trebuie avute in vedere urmatoarele obiective:
- delimitarea fiecarei categorii, a fiecarui obiect de imobilizari si determinarea valorii lor;
- asigurarea controlului gestionar a imobilizarilor pe toata durata existentei urmarind pastrarea integritatii prin reflectarea corecta, la timp, completa, a existentei si miscarii imobilizarilor pe categorii si feluri, precum si deprecierea suferita;
- asigurarea informatiilor si a metodologiei de evaluare a deprecierii in timp a imobilizarilor si a recuperarii valorii prin amortizare si provizioane;
- stabilirea aportului activelor imobilizate la venituri si la rezultate ca urmare a gestionarii si a valorificarii prin cesiune, concesionare, etc.
La organizarea contabilitatii imobilizarilor, pe langa factorii generali, este necesar sa fie luati in considerare si factorii specifici, cum sunt:
- particularitatile organizatorice ale agentilor economici influenteaza structura analitica a imobilizarilor, in special a celor corporale, ceea ce presupune delimitarea pe verigi organizatorice (filiale, sectii, fabrici) in cadrul acestora pe categorii si obiecte de imobilizari;
- caracteristicile diferitelor categorii de imobilizari (necorporale, corporale, financiare) influenteaza tipul documentelor primare in care se consemneaza operatii privind intrarea si iesirea din gestiune, precum si deprecierea valorii lor;
- modul de depreciere a valorii imobilizarilor influenteaza sistemul de amortizare a imobilizarilor corporale si necorporale si a provizioanelor constituite in cazul deprecierii reversibile;
- pozitia activelor imobilizate existente in intreprindere fata de patrimoniul acesteia influenteaza modul de organizare a contabilitatii prin folosirea unor conturi distincte pentru activele proprii care fac parte din patrimoniu iar cele provenite din concesiune, locatie de gestiune, inchiriere se evidentiaza separat.
1.2. CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE
Imobilizarile necorporale se mai numesc si imobilizari nemateriale pentru ca nu se concretizeaza in bunuri materiale, fizice, concrete.
Ele sunt valori nemateriale, reprezentate de un document juridic sau comercial. Sunt formate din: cheltuieli de constituire, cheltuieli de cercetare si dezvoltare, concesiuni, imobilizari nemateriale de natura superficiei si uzufructului, brevetele si alte drepturi si valori similare, cheltuieli cu descoperirea rezervelor de substante minerale utile neconcretizate in mijloace fixe, la zacamintele puse in exploatare, fondul comercial, alte imobilizari necorporale, inclusiv programele informatice create de agentii economici sau achizitionate de la terti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Imobilizarilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!