Contabilitatea Leasingului

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Leasing.7
1.1. Prezentarea si caracteristicile leasingului. 7
1.1.1. Scurt istoric. 7
1.1.2. Definire si obiect. 7
1.1.3. Clasificare. 9
1.1.2.1. Leasing financiar. 10
1.1.2.2. Leasing operational. 11
1.1.2.3. Tranzactii de vanzare si de leaseback . 12
1.1.2.4. Leasing international. 13
1.2. Avantajele si dezavantajele leasingului. 14
1.2.1. Avantajele leasingului. 14
1.2.2. Dezavantajele leasingului. 15
2. Domeniul si modalitatea de aplicare. 16
2.1. Contractul de leasing. 16
2.1.1. Caracteristicile financiare ale contractului de leasing. 20
2.1.2. Circuitul operatiunii de leasing. 21
2.2. Leasing si alte contracte comerciale. 22
2.3. Societatile de leasing. 24
3. Contabilitatea leasingului. 25
3.1. Conturile specifice leasingului. 25
3.2. Contabilitatea operatiunilor de leasing financiar. 26
3.2.1. Contabilitatea operatiunilor de leasing financiar la locator. 27
3.2.2. Contabilitatea operatiunilor de leasing financiar la locatar. 30
3.3. Contabilitatea operatiunilor de leasing operational. 33
3.3.1. Contabilitatea operatiunilor de leasing operational la locator.33
3.3.2. Contabilitatea operatiunilor de leasing operational la locatar. 36
3.4. Contabilitatea leasingului international. 38
3.5. Controlul operatiunilor de leasing. 40
3.6. Aspecte fiscale ale leasingului. 42
4. Contabilitatea leasingului la societatea S.C. CONFORT S.A. 44
4.1. Prezentarea societatatii S.C. CONFORT S.A. 44
4.2. Contabilitatea leasingului. 46
5. Concluzii si propuneri. 49
Anexe. 53
Bibliografie. 65


Extras din licenta Cum descarc?

1. LEASING 
1.1. PREZENTAREA SI CARACTERISTICILE LEASINGULUI
1.1.1. SCURT ISTORIC
Inca din antichitate s-a observat ca beneficiile sunt obtinute prin utilizarea unui lucru, avand mai putina importanta cine este proprietarul lucrului respectiv.
O data cu dezvoltarea pietei, a relatiilor internationale, s-au inventat si se inventeaza forme si modalitati noi, neobisnuite, de finantare-creditare. Leasingul a fost, dupa unii autori, "fisa de aur" a lui D.P.Bootle, managerul unei fabrici de produse alimentare din California. Primind, prin anii '50 , o comanda tentanta a avut nevoie de masini suplimentare pentru a o putea executa la timp, astfel Bootle, s-a gandit sa le procure prin inchiriere, convingand un alt comerciant sa-i inchirieze, pe termen lung, utilajele de care avea nevoie. In urma afacerii, el si-a dat seama ca aceasta poate fii o metoda eficienta de finantare in viitor. Propria lui firma de inchirieri "U.S.Leasing Corporation" din San Francisco, cu un capital initial de 20000 dolari, finanta, dupa numai doi ani, operatiuni leasing, pentru diverse echipamente, in valoare de 3 milioane dolari. Societatile de leasing s-au inmultit rapid. Efectuand operatiuni de creditare a exportului, societatile de leasing au fost incurajate de stat, acordandu-li-se garantii guvernamentale. 
Ca orice idee noua, leasingul s-a extins rapid in toata lumea. Ajuns in Europa, intai in Anglia si R.F.G., devine o prezenta activa in economia franceza , olandeza, belgiana, italiana etc. In Marea Britanie, cele mai multe dintre societatile de leasing sunt infiintate si sustinute de banci. Ele beneficiaza de un regim fiscal foarte favorabil, ele finantand un sfert din totalul investitiilor de la finele deceniului opt. 
Leasingul a patruns, in special, in domeniul masinilor si utilajelor. Se inchiriau , nu numai utilaje standard, de serie, mijloace de transport si masini unelte, ci si utilaje speciale cum sunt cele textile, medicale, echipamente de laborator etc.
1.1.2. DEFINIRE SI OBIECT
Definire 
Leasingul este o tehnica de finantare originala si reprezinta, o operatie de finantare, practicata de o societate financiara si are drept suport juridic un contract de inchiriere de bunuri. 
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic cat si juridic:
Din punct de vedere economic, leasingul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul, cu posibilitatea de a-l cumpara la un pret rezidual. 
In legislatia romana operatiunile de leasing sunt definite ca fiind acele operatiuni prin care "o parte, denumita locator/ finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/ finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale" 
IAS 17 defineste o operatiune de leasing ca fiind "un acord prin care locatorul cedeaza locatarului, in schimbul unei plati sau serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada convenita de timp ." 
Ca idee, leasingul este o forma de inchiriere realizata de societati financiare specializate, a unor bunuri de echipament catre beneficiari care nu dispun de fonduri proprii sau, care nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producatori.
Partile care intervin in operatiunea de leasing sunt:
1. Finantatorul operatiunii, proprietarul bunului, firma de leasing poate fi o banca comerciala, o institutie financiara, firme financiare, firme industriale sau societati de leasing independente, cu calitatea de locator;
2. Vanzatorul sau producatorul, care are calitatea de furnizor. Uneori, intre furnizor si finantator nu este nici o diferenta; 
3. Beneficiarul bunului, care are calitatea de locatar.
Modalitatea de realizare a operatiunii de leasing prin intermediul celor trei parti este redata in figura nr. 1.
1
4 2 5,6 3
3
Figura nr.1.Modalitatea de realizare a operatiunii de leasing
1 Beneficiarul se adreseaza firmei de leasing cu cerere de oferta
2. Firma de leasing dupa analiza si aprobarea cererii, stabileste relatia cu producatorul echipamentului de care are nevoie clientul sau in vederea achizitionarii acestuia, cu acordul viitorului utilizator, clientul firmei de leasing;
3. Se incheie contractul de leasing;
4. Se cumpara echipamentul de catre firma de leasing;
5. Se pune echipamentul la dispozitia beneficiarului locator;
6. Pentru dreptul de folosinta asupra echipamentului al carui proprietar este firma de leasing, beneficiarul va platii acestuia in rate esalonate, costul echipamentului pe toata perioada de valabilitate a contractului.
Obiect
Obiectul operatiunilor de leasing il formeaza in special, echipamentele electronice de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masini unelte, materialele pentru mecanica grea, masinile agricole si alte bunuri de folosinta indelungata. In ultimul timp, leasingul mai cuprinde si sectorul imobiliar, avand ca obiect inchirierea de cladiri cu destinatie industriala sau comerciala, cladiri administrative. Operatiile de leasing mai au ca obiect si utilizarea fondului de comert sau a unuia din elementele sale necorporale.
Nu pot fi utilizate in sistem de leasing bunurile ce fac obiectul unei concesiuni; inregistrarile pe banda audio si video, piesele de teatru, manuscrisele si brevetele.
Sunt excluse de la operatiunile in leasing si bunurile care fac obiectul proprietatii statului


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Leasingului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!