Contabilitatea marfurilor

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.pag.4
CAPITOLUL I - STOCURILE.pag.6
1.1 Definirea stocurilor.pag.6
1.2 Clasificarea stocurilor.pag.7
1.3 Elementele sistemului informational contabil.pag.10
1.4 Posibilitati de informatizare a contabilitatii stocurilor de produse si Marfuri.pag.11
1.5 Aplicatie.pag.13
CAPITOLUL II - CONTABILITATEA STOCURILOR.pag.26
2.1. Sistemul de conturi utilizat in reflectarea stocurilor.pag.26 
2.2.Evaluarea stocurilor.pag.32
2.2.1. Evaluarea stocurilor la momentul intrarii in entitate.pag.32
2.2.2. Evaluarea stocurilor cu ocazia inventarierii.pag.34
2.2.3. Evaluarea stocurilor la inchiderea exercitiului prin bilant contabil.pag.34
2.2.4. Evaluarea stocurilor la iesirea din entitate.pag.35
CAPITOLUL III. CONTABILITATEA STOCURILOR DE MARFURI LA ''ECOSYSTEM''.pag.38
3.1. Scurt istoric.pag.38
3.2. Contabilitatea stocurilor de marfuri la ''ECOSYSTEM''.pag.42
3.3. Gestiune stocuri in ERP in cadrul firmei.pag.56
3.4. Aplicatie informatica privind evidenta stocurilor la firma.pag.64
CONCLUZII SI PROPUNERI.pag.69
BIBLIOGRAFIE.pag.73
Reglementari contabile si fiscale.pag.75


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
In cadrul elementelor patrimoniale ale unei societati un rol important il au activele circulante materiale din cadrul carora fac parte si stocurile, adica acele materiale detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii, in curs de productie in vederea vanzarii in aceleasi conditii ca mai sus sau sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii. Aceasta importanta este data de faptul ca o unitate de productie nu poate functiona fara existenta stocurilor.
Stocurile reprezinta cantitatile fizice de materiale de produse sau de marfuri necesare fiecarei faze a ciclului de exploatare (aprovizionare, productie, desfacere), pentru a asigura desfasurarea continua si ritmica a activelor de exploatare.
Caracterului continuu al productiei (sau al desfacerilor), i se opune, din motive economice, caracterul discontinuu al aprovizionarilor.
Din punct de vedere financiar, stocurile reprezinta alocare de capital ce nu poate fi recuperat pana cand aceste stocuri nu parcurg intregul ciclu de exploatare si sunt valorificate prin vanzarea si incasarea produselor, lucrarilor sau servidilor realizate de intreprindere.
Ca structuri contabile bilantiere, elementele considerate "stocuri" trebuie sa indeplineasca conditiile generale incluse in definitia activelor, adica sa fie resurse controlate de intreprindere, provenind din evenimente trecute si de la care se asteapta obtinerea de avantaje viitoare sub forma fluxurilor de lichiditati. Un element al stocurilor este controlat de intreprindere daca situatia lui poate fi influentata prin deciziile managerilor, adica poate fi consumat, vandut, schimbat cu alte bunuri, folosit la plata unei datorii sau folosit drept garantie la obtinerea unui imprumut bancar. In principiu, o intreprindere isi poate exercita controlul asupra stocurilor pe care le are in proprietate. Ea nu isi exercita controlul asupra stocurilor pe care le detine, temporar, fara titlu de proprietate, cum este cazul stocurilor preluate in custodie, deoarece depozitarea se efectueaza pe riscul si la dispozitia proprietarului.
Lucrarea este structurata pe trei capitole mari, impartite la randul lor in subcapitole, astfel incat sa se asigure o tratare judicioasa a tuturor aspectelor legate de contabilitatea stocurilor. Aceste capitole sunt:
Capitolul I si II - Contabilitatea si analiza stocurilor cu referire la clasificarea si structura stocurilor, evaluarea stocurilor, contabilitatea stocurilor de natura materiilor prime, materialelor, produselor, marfurilor si a altor materiale consumabile precum si o aplicatie in programul informatic folosit de aceasta societate;
Capitolul III. Studiul de caz privind stocurile la firma capitol care cuprinde analiza stocurilor si prezentarea firmei.
Lucrarea se incheie cu -Concluzii si propuneri asupra acestei lucrari.
CAPITOLUL I
1.STOCURILE - aspecte teoretice
1.1 DEFINIREA STOCURILOR
Cea mai integrata si bine adaptata definitie a stocurilor in contabilitatea contemporana este definitia data de Standardele Internationale de Contabilitate si anume norma contabila IAS 2 Contabilitatea stocurilor (engleza: inventories), revizuita in 1993. Conform acestei norme "stocurile sunt active: detinute de intreprindere pentru a fi vindute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii; in curs de productie in vedera vanzarii in aceleasi conditii ca mai sus; sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii".
In concluzie aceasta calificare nu depinde de natura elementului considerat, ci de destinatia sa care este puternic influentata de activitatea intreprinderii ce detine bunurile. De exemplu terenurile si constructiile constituie imobilizarile in majoritatea intreprinderilor, dar ele sunt stocuri pentru un comerciant de bunuri materiale. De asemenea stocurile pot sa aibe o natura necorporala (imateriala). Astfel, in intreprinderile prestatoare de servicii, lucrarile realizate si nefacturate, la inchiderea exercitiului, constituie stocuri. 
Pentru ca un stoc sa fie inscris in activul bilantului acesta trebuie sa raspunda definitiei oricarui activ, adica sa fie resurse controlate de intreprindere, provenind din evenimente trecute si de la care se asteapta obtinerea de avantaje viitoare sub forma fluxurilor de lichiditati. Un stoc este controlat de intreprindere daca acesta poate fi influentat prin deciziile managerilor, adica poate fi consumat, vandut, folosit la plata unei datorii, folosit drept garantie la obtinerea unui imprumut bancar etc.
O caracteristica specifica stocurilor spre deosebire de celelalte categorii de bunuri aflate in intreprindere este aceea ca stocurile si productia in curs de executie se consuma la prima lor utilizare in procesul de productie si trebuie inlocuite cu exemplare noi de acelasi fel, deci ele intra si ies in si din entitate in mod continuu, in cadrul fiecarui ciclu de exploatare, care nu poate fi mai mare de un an.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea marfurilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Andronie M., (), Analiza si proiectarea sistemelor informatice, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
Baluta Aurelian-Virgil, - Contabilitate si gestiune fiscala, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007. 
Bondrea, A. si colab., Ghid privind metodologia de elaborare si sustinere a licentei in domeniul economic, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2001.
Coman Florin, Contabilitatea financiara a societatilor comerciale, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007. 
Feleaga Niculae, Feleaga (Malciu) Liliana, Contabilitate financiara - o abordare europeana si internationala, vol. I si II, Editura Infomega, Bucuresti, 2008. 
Fusaru Doina, Gherasim Zenovic si colab., Aplicatii economice in Visual Basic si Access, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006. 
Gherasim Zenovic, Fusaru Doina, Andronie Maria, Sisteme informatice pentru asistarea deciziei economice, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2008. 
IASB, Standardele Internationale de Raportare Financiara, traducere din limba engleza, Editura CECCAR, Bucuresti, 2007. 
Ilincuta Lucian-Dorel, Chivu Ramona-Maria, Gadau Liana, Contabilitatea financiara. Aplicatii practice si teste grila pentru autoevaluare, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2008. 
Ionescu Cicilia - Contabilitate - baze si proceduri, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007. 
Ionescu Cicilia - Sisteme contabile moderne, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2005. 
Mares D., (), Sisteme informatice financiar bancare, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
Popescu Lucian, Baluta Aurelian-Virgil, Metode si procedee de calculatie a costurilor, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007. 
Raboaca, G., Ciucur, D., Metodologia cercetarii stiintifice economice, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004.
Ristea Mihai si colab., Contabilitatea societatilor comerciale, vol. I si II, Editura Universitara, Bucuresti, 2009 sau editiile anterioare.
Rotaru, Simona; Ghita, Mirela, Analiza si modelarea sistemelor informatice, Vol. I, Editura Sitech, Craiova, 2006
Rotaru, Simona; Ghita, Mirela, Proiectarea si implementarea sistemelor informatice, Vol II., Editura Universitaria, Craiova 2006
Rotaru, Simona; Ghita, Mirela, Proiecte de management financiar contabil, Editura Sitech, Craiova, 2007


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!