Contabilitatea Marfurilor - Studiu de Caz la SC Asil SRL

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.5
CAPITOLUL I
Notiuni generale privind stocurile.6
1.1. Norme nationale si internationale privind clasificarea stocurilor.6
1.2. Norme nationale si internationale privind recunoasterea si evaluarea stocurilor .10
1.2.1. Norme contabile privind recunoasterea stocurilor .10
1.2.2. Norme contabile privind evaluarea stocurilor.11
1.2.3. Particularitati privind evaluarea stocurilor in Uniunea Europeana.22
1.3. Metode de inventariere a stocurilor .25
1.3.1. Metoda inventarului permanent.25
1.3.2. Metoda inventarului intermitent.26
1.4. Particularitatile recunoasterii si evaluarii marfurilor.27
CAPITOLUL II
Prezentare generala a S.C. ASIL S.R.L.30
2.1. Scurt istoric.30
2.2. Structura organizatorica.31
2.3. Managementul organizatiei .31
2.4. Produse realizate.32
2.5. Piata interna si externa .34
2.6. Resurse umane.43
2.7. Sistemul informatic utilizat de S.C. POINT DISTRIBUTION GRUP S.R.L.45
CAPITOLUL III
Contabilitatea operatiunilor privind marfurile la S.C. POINT DISTRIBUTION GRUP S.R.L. din cadrul grupului ASIL.49
3.1. Sistemul informational privind marfurile din cadrul firmei S.C. PDG S.R.L.49
3.2. Inregistrarile contabile din cadrul firmei S.C. PDG. S.R.L.54
CAPITOLUL IV
Analiza economico-financiara a activitatii la S.C. ASIL S.R.L.73
4.1. Analiza cifrei de afaceri.73
4.2. Analiza ratelor de rentabilitate.79
4.2.1. Analiza rentabilitatii financiare.79
4.2.2. Analiza rentabilitatii economice.81
4.2.3. Analiza rentabilitatii comerciale .83
4.3. Analiza fondului de rulment.84
4.4. Analiza vitezei de rotatie a activelor circulante.86
4.5. Analiza lichiditatii si solvabilitatii .89
4.6. Analiza gradului de indatorare.91
CONCLUZII .93
BIBLIOGRAFIE.95
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul aceste lucrari este prezentarea problematicii contabilitatii marfurilor in Romania, a aspectelor teoretice si practice ale acesteia, analiza dinamicii indicatorilor care sunt influentati de variatia stocurilor.
Pe parcursul lucrarii voi evidentia aspectele generale privind stocurile, metode de contabilitate a marfurilor, dar si inregistrarile contabile efectuate la firma din studiul de caz.
In prima parte a lucrarii voi ilustra normele nationale si internationale privind stocurile. In primul rand voi defini stocurile conform ordinului nr.1752/2005, dar si conform IAS 2 Stocuri. Voi clasifica stocurilor in functie de mai multe criterii. Apoi voi prezenta conditiile de recunoastere a stocurilor: este probabil ca orice beneficiu economic viitor asociat sa intre sau sa iasa in sau din intreprindere si elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluat(a) in mod credibil. 
De asemenea, voi defini principalele metode de evaluare a stocurilor, si anume evaluarea la intrare prin: costul de achizitie, costul de productie, valoarea de aport si cea de utilitate si alte costuri ocazionate de stocurile intrate; si evaluarea la iesire a stocurilor: metoda identificarii specifice, metoda costului mediu ponderat (CMP), metoda primul intrat-primul iesit (FIFO) si metoda ultimul intrat-primul iesit (LIFO) cu avantajele si dezavantajele proprii fiecarei metode de evaluare. O importanta deosebita voi acorda ilustrarii particularitatilor privind evaluarea stocurilor in Uniunea Europeana, celor doua metode de inventariere/contabilitate a marfurilor: metoda inventarului permanent si metoda inventarului intermitent si particularitatilor de recunoastere si evaluare a marfurilor. 
In cea de-a doua parte a lucrarii voi prezenta firma in baza careia voi realiza studiul de caz si anume S.C ASIL S.R.L. Voi atrage atentia asupra membrilor grupului, structura organizatorica a firmei, a managementului societatii, resursele umane. Voi expune principalele grupe de produse fabricate in cadrul grupului, precum si ponderea fiecareia. Apoi voi descrie piata de desfacere a marfurilor comercializate, cea interna si cea externa, precum si cota de piata a societatii in comparatie cu concurentii sai. De asemenea, voi prezenta sistemul informatic ultilizat de firma de distributie S.C. POINT DISTRIBUTION GRUP S.R.L. din cadrul grupului ASIL: modul de lucru al programului, meniurile sistemului informatic si avantajele acestuia.
Marfurile care fac obiectul tranzactiilor trebuie insotite de anumite documente comerciale si oficiale. Inregistrarea intrarilor si a iesirilor de stocuri se fac in baza anumitor documente justificative, conform legilatiei in vigoare. De asemenea, la unitate trebuie sa se tina evidenta operativa a marfurilor. Toate aceste documente le voi defini in partea a treia a lucrarii. Tot aici voi enumera inregistrarile contabile efectuate de S.C. PDG S.R.L. aferente vanzarilor en-detail si en-gros, cu plata in rate, primirea marfurilor in consignatie, diferentele constatate la inventariere etc. Pentru fiecare inregistrare contabila voi atasa figura cu articolul contabil in sistemul informatic folosit de societate, dar si imagini cu introducerea partenerilor firmei.
In ultima parte a lucrarii voi defini si calcula principalul indicator al activitatii de productie-cifra de afaceri; ratele de rentabilitate: rentabilitate economica, financiara si comerciala; indicatorii situatiei financiar-patrimoniale a firmei- fondul de rulment, nevoia de fond de rulment, trezoreria neta, lichiditatea si solvabilitatea, viteza de rotatie a activelor circulante. De asemenea, voi compara valorea indicatorilor din 2007 cu valoarea acestora din 2006 si 2005.
Pe tot parcursul lucrarii ma voi consulta ca sursa de informare si documentare lucrarile de referinta ale celor mai prestigiosi autori in materie, din revistele de specialitate, din legile adoptate de ministerul finantelor publice din Romania precum si din standardele internationale de contabilitate.
CAPITOLUL I
Notiuni generale privind stocurile
1.1. Norme nationale si internationale privind clasificarea stocurilor
Printre normele nationale care reglementeaza contabilitatea stocurilor in Romania principala este Ordinul nr.1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, iar IAS 2 reprezinta standardul international de contabilitate privind stocurile. 
Conform Ordinului nr.1752/2005: "124. - ( ) Stocurile sunt active circulante:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii; sau
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile care urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii ." Aceeasi definitie o gasim si in IAS 2.
Aceasta clasificare nu depinde de natura elementului considerat, ci de destinatia sa, spre exemplu terenurile si constructiile constituie imobilizari in majoritatea intreprinderilor, dar ele sunt stocuri pentru un comerciant de bunuri imobiliare. Pe de alta parte, stocurile pot avea o natura necorporala. Astfel, in intreprinderile prestatoare de servicii, lucrarile realizate si nefacturate la inchiderea exercitiului constituie stocuri .
Pe parcursul circuitului lor economic, stocurile imbraca forme si au roluri diferite, parcurgand urmatoarele faze:
1. faza de aprovizionare;
2. faza de productie;
3. faza de desfacere (de comercializare).
1. Faza de aprovizionare este faza in care banii se transforma in stocuri primare, adica cu ajutorul banilor, agentul economic achizitioneaza materii prime, materiale etc., necesare activitatii:
in care:
B- bani investiti in producerea bunurilor economice:
Sp- stocuri primare 
2. Faza de productie reprezinta faza in care stocurile primare parcurg pe rand mai multe subfaze, pornind de la cheltuieli de productie, produse in curs de fabricatie si se obtin produsele finite:
in care:
Sp -stocuri primare;
CHp -cheltuieli de productie;
Pcf -produse in curs de fabricatie;
Pf -produse finite.
3. Faza de desfacere este faza in care produsele finite se transforma din nou in bani, agentul economic putand relua in felul acesta procesul economic.
in care:
Pf -produse finite;
B' -bani rezultati din vanzarea pe piata a produselor finite.
Pentru ca activitatea economica desfasurata sa fie considerata eficienta, trebuie respectata conditia:
Se are in vedere ca B' trebuie sa asigure atat acoperirea tuturor cheltuielilor de productie si desfacere, cat si asigurarea unui profit agentului economic.
Astfel, circuitul economic pe care il parcurg stocurile este urmatorul:
Tipologia stocurilor si a productiei in curs de executie, respectiv clasificarea lor, au la baza sursa de provenienta a acestora, fundamentata in baza urmatoarelor criterii:
o destinatia economica;
o natura sau starea fizica;
o faza procesului de exploatare;
o locul de formare al gestiunilor.
Sursa de provenienta imparte stocurile in doua mari categorii:
o stocuri propriu-zise sau stocuri cumparate;
o stocuri fabricate .
1. Stocurile propriu-zise (stocuri cumparate):
a) Dupa criteriul destinatiei economice si starii fizice stocurile cuprind:
- Materiile prime- participa direct la fabricarea produselor si se regasesc total sau partial in produsul finit, fie in starea lor initiala, fie transformate.
- Materialele consumabile sau furniturile- participa indirect sau ajuta la procesul de fabricatie fara a se regasi in produsul finit si cuprind:


Fisiere in arhiva (9):

  • ANEXELE.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CAPITOLUL 1.doc
  • CAPITOLUL 2.doc
  • CAPITOLUL 3.doc
  • CAPITOLUL 4.doc
  • CONCLUZII.doc
  • CUPRINS.doc
  • INTRODUCERE.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!