Contabilitatea Operatiunilor Banesti in Numerar si prin Conturi la Banci

Cuprins licenta Cum descarc?

I GESTIUNEA SI CONTABILITATEA OPERATIUNILOR BANESTI
1.1 Definire si obiective . 4 
1.2 Previziunea trezoreriei . 5
1.2.1. Bugetul de trezorerie. 6
1.2.2. Situatia zilnica a trezoreriei . 8
1.3 Reglementari privind efectuarea operatiunilor banesti in numerar . 8
1.3.1. Efectuarea incasarilor si platilor in numerar . 8
1.3.2. Acordarea de avansuri in numerar si decontarea lor .11
1.3.3. Evidenta si pastrarea numerarului .12
1.3.4. Controlul respectarii disciplinei de casa .13
1.4 Operatiuni contabile de reflectare si inregistrare a operatiunilor banesti in numerar si prin conturi la banci (organizare si inregistrari) . 15
1.4.1. Organizarea documentelor .15
1.4.2. Operatiuni contabile de reflectare si inregistrare .18
1.4.2.1.Contabilitatea decontarilor prin conturi la banci . 19
1.4.2.2.Contabilitatea decontarilor in numerar . 26
II URMARIREA SI CONTROLUL OPERATIUNILOR BANESTI IN NUMERAR SI PRIN CONTURI LA BANCI
2.1 Situatia fluxurilor de trezorerie (istoric, avantaje, dezavantaje) .29
2.2 Metoda directa vs. metoda indirecta .33
III CASH-FLOW IN ANALIZA DIAGNOSTIC A SITUATIEI FINANCIARE
3.1 Tablou de finantare . 39
3.2 Continutul si utilitatea cash-flow-ului .43 
IV STUDIU DE CAZ LA SC FABRICA DE MASINI UNELTE BEIUS 
4.1 Prezentare gnerala a SC FMU SA Beius .48 
4.1.1 Mod de constituire si scurt istoric .48
4.1.2.Obiectul de activitate .49
4.2 Operatiuni banesti desfasurate de SC FMU SA .50
V CONCLUZII .52 
ANEXE .54


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I GESTIUNEA SI CONTABILITATEA TREZORERIEI
1.1 Definirea si obiectivele operatiunilor banesti
Ansamblul activitatilor desfasurate de agentii economici ce opereaza pe piata sunt legate de banii, fapt ce determina legatura existenta intre aceste activitati si operatiunile banesti in numerar si prin conturi la banci efectuate de agentii economici pe parcursul derularii relatiilor dintre ei. Pentru a cuprinde ansamblul acestor operatiuni legate de bani se foloseste notiunea de trezorerie.
Conceptul de trezorerie este considerat un element determinant in gestiunea firmei, nu exista un consens in ceea ce priveste definirea si elementele constitutive ale trezoreriei intreprinderii.
Pentru omul de afaceri (gestionarul afacerilor), trezoreria poate fi definita ca totalitatea mijloacelor financiare de care dispune o intreprindere pentru a face fata platilor: disponibilitati in conturile bancare, numerar in casierie, cecuri de incasat, efecte comerciale de primit neajunse la scadenta, titluri de plasament etc. In cazul insuficientei acestor mijloace financiare exista posibilitatea obtinerii imediate a unui credit sub forma: credit bancar pe termen scurt, acceptarea unui efect comercial (credit comercial), scontarea unei cambii neajunse la scadenta etc.
Pentru analistul financiar, preocupat de asigurarea echilibrului financiar al intreprinderii, trezoreria reprezinta diferenta intre disponibilitatile (sau lichiditatile) si exigibilitatile (datoriile) imediate. In acest sens, se poate vorbi despre o trezorerie pozitiva (sau excedent de lichiditati fata de exigibilitatile imediate) sau o trezorerie negativa, in situatie inversa. Acest echilibru, intre lichiditatile si exigiblitatile imediate, care degaja marimea si sensul (+/-) trezoreriei firmei, depinde de suma lichiditatilor la inceputul perioadei de referinta, de fluxul de incasari si plati aferent perioadei cat si de alte variabile cum sunt structura si dimensiunile activitatii intreprinderii etc.
Rezultatul exercitiului este indicatorul generat din compararea veniturilor si cheltuielilor angajate de o intreprindere in cursul unui exercitiu si care corespunde unei cresteri de bogatie (mai concret, o crestere a activelor), insa existenta unui profit nu inseamna automat si existenta de lichiditati, deoarece momentul angajarii cheltuielii sau venitului nu coincide cu cel al platii sau incasarii lor. De aceea, o gestiune performanta a intreprinderii presupune atat gestiune fluxurilor de angajare patrimoniala.(venituri/cheltuieli), cat si gestiunea trezoreriei, adica a fluxurilor de incasari si plati.
Conform unei definitii:"gestiunea trezoreriei regrupeaza ansamblul deciziilor, regulilor si procedurilor care asigura, la costul cel mai redus, mentinerea echilibrului financiar instantaneu al intreprinderii".
Obiectivul principal al gestiunii trezoreriei este evitarea unei trezorerii structural negative ( evitarea a ceea ce uzual se denumeste in economia romaneasca "blocaj financiar", situatie caracterizata prin imposibilitatea intreprinderii de a face fata platilor).
Printr-o minutioasa gestiune a disponibilitatilor, dar si a instrumentelor de plata si de finantare se realizeaza si obiectivul secundar de rentabilitate, prin care minimizeaza, pe de-o parte, costul si volumul finantarilor si se optimizeaza modul de plasare a excedentelor de trezorerie pe termen scurt.
O dimensiune deloc neglijabila a gestiunii trezoreriei este reprezentata de gestiunea riscurilor financiare, ceea ce presupune utilizarea unor instrumente de asigurare si de speculatie atunci cand pietele financiare sunt foarte volatile, cu alte cuvinte atunci cand ratele de schimb si ratele dobanzii oscileaza foarte mult la intervale scurte de timp.
Problema gestiunii riscurilor financiare devine cu atat mai importanta astazi, cand intreprinderile romanesti sunt supuse presiunii unor rate inalte a dobanzii, ca urmare a persistentei unor rate ridicate ale inflatiei si a unei incetiniri a cresterii economice, pentru a nu mai vorbi ca in unele sectoare de activitate tara noastra se confrunta cu o " crestere economica negativa".
Una dintre cele mai licitate politici de gestiune a trezoreriei, pe plan mondial, este "trezoreria zero". Ea consta in mentinerea cat mai aproape de zero a soldurilor de disponibilitati in vederea reducerii costurilor de gestiune a trezoreriei (presupune evitarea costurilor de finantare si de oportunitate prin actiuni cum sunt: conservarea cel mai putin posibil a lichiditatilor neutilizate; utilizarea formelor de credit cel mai putin costisitoare, in sume cat mai reduse si pe o durata cat mai scurta etc.). Gestiunea de tip "trezorerie zero" intampina o serie de dificultati, mai ales in cazul intreprinderilor cu numeroase fluxuri financiare reglate prin cecuri, data de prezentare la banca a cecurilor neputand fi prevazuta cu exactitate.
1.2.Previziunea trezoreriei
In fond, gestiunea trezoreriei intreprinderii presupune stabilirea unui optim intre costurile de finantare si veniturile obtinute din plasamentele de trezorerie. In plus, o gestiune eficienta a trezoreriei presupune ca intreprinderea sa dispuna la momentul voit de disponibilitati suficiente pentru a face fata exigibilitatilor imediate. Pentru aceasta, trebuie prevazute marimea si data exigibilitatilor si disponibilitatilor instantanee, rezultand din functionarea intreprinderii. Este deci nevoie sa se vorbeasca despre o gestiune previzionala a trezoreriei intreprinderii. 
Previziunile de trezorerie vizeaza descrierea evolutiei disponibilitatilor inainte si dupa
mobilizarea creditelor pe termen scurt de care dispune o intreprindere.
Rolul previziunilor de trezorerie este dea contribui la securitatea financiara si la rentabilitatea intreprinderii, printr-o reducere a cheltuielilor de natura financiara.
Previziunile de trezorerie se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:
- orizontul previziunii reprezentat de durata la care aceasta se refera: un an, mai multa luni sau mai multe zile
- pasul previziunii, adica intervalele de timp la care o previziune se decupeaza (se dezvolta in analitic): pas zilnic, saptamanal, decadal sau chiar lunar; disponibilitatile sunt prevazute la sfarsitul intervalului reprezentat de pasul ales
- natura soldurilor prevazute
- nivelul de agregare: previziunile se realizeaza la nivelul unei banci partenere sau pentru ansamblul bancilor cu care intreprinderea in cauza intra in relatii.
Literatura de specialitate releva ca in practica tarilor occidentale sunt intalnite mai multe tipuri de previziuni de trezorerie, si anume:
- bugetul de trezorerie: orizontul este anul urmator celui de intocmire a bugetului; pasul lunar sau trimestrial; nivelul de agregare: de la fiecare banca partenera la ansamblul bancilor.
- previziunea de trezorerie pe termen scurt cu orizont de 2-4 luni, cu un pas lunar sau diferit de o luna si cu un nivel de agregare situat, de obicei, la nivelul ansamblului bancilor
- previziunea de trezorerie pe termen foarte scurt , numita si situatie zilnica a trezoreriei pentru urmatoarele 8 zile, o luna sau cel mult pentru trei luni, nivelul de agregare fiind un partener bancar.
- previziune particulara de trezorerie se refera la un spatiu financiar distinct (de exemplu, o piata financiara importanta) sau la realizarea unei operatii distincte (de investitii sau financiare).
Cateva date au un rol crucial in realizarea previziunilor de trezorerie si a gestiunii trezoreriei:
- inchiderea exercitiului financiar pentru prezentarea prin bilant a unei situatii patrimoniale mai avantajoase din punct de vedere al imaginii intreprinderii in fata tertilor. In acest sens, trezorierul acesteia poate sa mobilizeze mai multe efecte comerciale in operatia de scontare sau sa faca apel la un supliment de credite pe termen scurt, pentru a prezenta o imagine mai atractiva in ceea ce priveste conturile de disponibilitati. Intr-o traducere mai literara decat stiintifica, operatia poarta numele de ,,impodobirea bilantului".
- sfarsitul de luna, cu care ocazie necesarul de trezorerie este, in cele mai multe cazuri, mai ridicat datorita scadentei platilor salariilor sau a efectelor comerciale
- scadentele de plata a impozitelor, cotizatiilor privind asigurarile sociale, dividendelor cuvenite actionarilor si datoriilor fata de diversi creditori
- momentul de plata a investitiilor, datorita disponibilitatilor uneori uriase de care se discuta
- momentele de declansare a operatiilor financiare legate de capitaluri: emisiunea de noi titluri, angajarea de noi credite pe termen lung, rambursarea ratelor scadente la imprumuturi
Tipuri de previziuni:


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Operatiunilor Banesti in Numerar si prin Conturi la Banci.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!