Contabilitatea Operatiunilor de Leasing Financiar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
CAPITOLUL I 
LEASINGUL CONCEPT-TIPURI
1.1 Evolutia conceptului de leasing 3
1.2 Evolutii si tendinte in leasing pe plan national 4
1.3 Tipuri de operatiuni de leasing 7
1.4 Factori determinanti pentru politica de leasing 8
CAPITOLUL II LEASINGUL FINANCIAR
2.1 Caracteristici principale ale leasingului 9
2.2 Modalitati de derulare a operatiunilor de leasing financiar 12
2.3 Contractului de leasing financiar 14
CAPITOLUL III
CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING FINAN-
CIAR
3.1 Contabilitatea tranzactiei de leasing financiar 16
3.2 Operatiuni de leasing financiar reflectate in contabilitatea locatarului 19
3.3 Operatiuni de leasing financiar reflectate in contabilitatea locatorului 23
CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ - REFLECTAREA IN CONTA-
BILITATEA LOCATARULUI S.C. ELITA SIMEX S.R.L. A OPERATIUNII DE LEASING FINANCIAR IN BAZA
CONTRACTULUI DE LEASING CU S.C. RAIFFEISEN LEASING IFN S.A.
4.1 Prezentatea pe scurt a firmei S.C. ELITA SIMEX S.R.L 31
4.2 Prezentarea contractului de leasing financiar nr. 36768/16.12.2010 34
4.3 Inregistrarea in contabilitate 39
CONCLUZII 48


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta tema fiind cea mai apropiata de un domemeniul in care lucrez
contabilitate si am dorit sa-mi aprofundez cumostintele in acest domeniu iar conta- bilitatea operatiunilor de leasing financiar era o tema potrivita deoarece S.C. ELITA SIMEX S.R.L., societatea la care lucrez, a achizitionat in luna decembrie 2010 un excavator in leasing si in acest mod consider ca imi voi aprofunda cunostintele.
Leasingul este o metoda de finantare pentru diferite masini, utilaje, etc. care sunt folosite pentru maximalizarea profitului unei intreprinderi, iar o societate comerciala apeleaza la finantari atunci cand firma nu dispune de disponibilitati banesti pentru a achizitiona aceste bunuri necesare pentru intreprindere.
Prin luctarea de licenta ,, Contabilitatea operatiunilor de leasing financiar" incerc sa ofer o imagine asupra operatiunilor de leasing cat sunt de benefice pentru o intreprindere dar si pretul pe care trebuie sa-l plateasa o intreprinde sub forma de dobanda si alte cheltuieli care sunt cuprinse in contractul de leasing 
Lucrarea de licenta este structurata in patru capitole, in primul capitol voi prezenta leasingul conceptul de leasing si tipurile de leasing, in capitolul doi voi prezenta caracteristicile contractului de leasing si modalitatile de derulare a operatiunilor de leasing financiar, facand o scurta prezentare a contractului de leasing.
In capitolul trei o sa prezint operatiunile de leasing financiar reflectate in contabilitatea locatorului si a locatarului, iar in capitolul patru un studiu de caz privind contabilitatea locatarului in baza unui contract de leasing pentru achizitionarea unui excavator care eficietizeaza munca societatii 
Aparitia operatiunilor de leasing a fost determinata de ritnul alert al comertului, al cererii si ofertei, al progresului tehnic, care implica decizii si investitii imediate, depasesc uneori posibilitatile de autofinantare ale comerciantului si capacitatile de creditare de care aceasta dispune.
Leasingul a reprezentat un pas deosebit de important in finantarea intreprinderilor care doreau sa isi achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu aveau posibilitatii financiare, dand astfel satisfactie agentilor economici care nu doreau sa apeleze la credite bancare ori sa-si garanteze bunurile mobile sau imobile prin constituirea unor gajuri sau ipoteci
In baza contractului de leasing, locatarul poate sa obtina finantarea integrala pentru o achizitionare bazata pe un contract de credit, in care cumparatorul trebuie sa achite un avans, care nu face parte din finantarea pe care o asteapta.
Contractul de leasing in foarte multe situatii, ofera beneficii fiscale ca urmare a existentei unor deduceri fiscale mai mari in comparatie cu cele existente in cadrul operatiunilor de achizitionare.
Potrivit clauzelor contractuale, tranzactia de leasing poate sa aiba ca finalitate transferul dreptului de proprietate asupra bunului sau restituirea acestuia catre proprietar. In cazul in care tranzactia de leasing transfera efectiv dreptul de proprietate asupra bunului catre locatar, esenta tranzactiei este aceea a unei vanzari si trebuie recunoscuta ca atare.
In leasingul financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.
Redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator. 
Abrevieri
TVA- Taxa pe valoare adaugata
O.G. - Ordonanta de urgenta
Lit.- litera
Art. Articol
Nr. - numar
H. - Hristos
i. - inainte
d. - dinainte 
CAPITOLUL I 
LEASINGUL CONCEPT-TIPURI
1.1 Evolutia conceptului de leasing
Originile leasingului se regasesc in istoria indepartata a omenirii. Desigur, formele
acestor tipuri de operatiuni inregistrate in Antichitate difera cu mult de complexitatea operatiunii de leasing existenta in zilele noastre.
Leasingul ca instrument de finantare a inregistrat primele sale variante inca din perioada Egiptului Antic si Babilonului, aproximativ 2000i. H..
Primele reguli scrise dateaza insa din vremea Imperiului Roman, in jurul anului 550 d.H., prin Codul lui Iustinian, creatia extraordinara a spiritului acelor vremuri. De altfel, marea majoritate a statelor moderne au introdus relativ recent in legislatiile proprii conceptul de leasing, cu toate acestea insa, principiile de baza ale operatiunii au ramas neschimbate. 
Domeniul leasingului, asa cum este cunoscut in zilele noastre, inregistreaza primele operatiuni in Statele Unite ale Americii in anii "50 ai secolului trecut, insa epoca moderna este considerata a fi inceput in Marea Britanie in secolul al XIX-lea, cu prima operatiune incheiata de " British Railwaz Wagons", ajungandu-se la forma actuala in ultimi 30 de ani si devenind peste ani o realitate economica si financiara de o deosebita importanta. Conceptual vorbind, leasingul a intrat in lumea investitiilor financiare in Europa si in intreaga lume prin originalitatea tehnicilor utilizate si mai ales prin avantajele economice indiscutabile pe care le ofera. Operatiunea de leasing a capatat in ultimi ani statutul indiscutabil de operatiune de finantare alternativa creditului banca, fapt care a impus in termeni reali ca marime si potential o piata specifica, cu reguli propri de dezvoltare ce acapareaza din ce in ce mai mult necesarul de finantare al diverselor active. Din teorie si practica rezulta faptul ca numai leasingul financiar reprezinta de fapt o alternativa viabila a creditului bancar, avand in vedere tratamentul acestei probleme in statele dezvoltate.


Fisiere in arhiva (4):

  • Contabilitatea Operatiunilor de Leasing Financiar
    • bibliografie.doc
    • Contabilitatea Operatiunilor de Leasing Financiar.doc
    • coperta.doc
    • cuprins leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!