Contabilitatea Personalului

Cuprins licenta Cum descarc?

1. FORTA DE MUNCA - ASPECTE JURIDICE, CONTABILE SI FISCALE 2
1.1. IMPORTANTA FORTEI DE MUNCA 2
1.2. SISTEMUL NEVOILOR UMANE - CARACTERISTICA A CONTINUTULUI SOCIAL AL MUNCII 3
1.3. OCUPAREA FORTEI DE MUNCA 4
1.4. CONTRACTUL DE MUNCA - DREPTURI SI OBLIGATII 5
1.5. CADRUL LEGAL PRIVIND SALARIILE - OBLIGATIILE ENTITATII, RESPECTIV ALE SALARIATIILOR 8
1.6. AUDITUL SISTEMULUI DE SALARIZARE 10
1.7. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 14
2. CONTABILITATEA SALARIILOR 15
2.1. FORME DE SALARIZARE 15
2.2. DETERMINAREA VENITURILOR DE NATURA SALARIILOR . DOCUMENTE SPECIFICE 16
2.3. REFLECTAREA IN CONTABILITATE A SALARIILOR 19
3. STUDIU DE CAZ - BIDEPA GUARD 25
3.1. PREZENTAREA AGENTULUI ECONOMIC 25
3.2. ROLUL FOII COLECTIVE DE PREZENTA IN DETERMINAREA SALARIILOR 27
3.3. MONOGRAFIE CONTABILA 30
4. ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA 41
4.1. ANALIZA RESURSELOR UMANE SI A CHELTUIELILOR CU PERSONALUL 41
4.2. ANALIZA FIRMEI PE BAZA BILANTULUI 46
4.3. ANALIZA PE BAZA CONTULUI DE PROFIT SAU PIERDERE 48
4.4. ANALIZA CIFREI DE AFACERI 49
5. CONCLUZII SI PROPUNERI 52
6. BIBLIOGRAFIE 54


Extras din licenta Cum descarc?

1. FORTA DE MUNCA - ASPECTE JURIDICE, CONTABILE SI FISCALE
1.1. Importanta fortei de munca
Munca reprezinta o activitate constienta, specifica omului, indreptata spre un anumit scop, in procesul careia omul efectueaza, reglementeaza si controleaza prin actiunea sa schimbul de materii dintre el si natura pentru satisfacerea trebuintelor sale . 
Munca este un factor activ si determinant al productiei, ce antreneaza ceilalti factori in vederea obtinerii de bunuri si servicii . Premisa generala a factorului munca este populatia, ca o conditie necesara a existentei societatii, si al carui rol economic se concretizeaza in faptul ca reprezinta suportul factorului primordial de productie; de asemenea, populatia reprezinta destinatarul si consumatorul rezultatelor oricarei activitati economice.
Salariul, in cea mai mare parte a cartilor de specialitate, este definit ca fiind pretul fortei de munca sau expresia valorica a acelei parti din venitul national care este destinata consumului individual, direct al salariatilor, in functie de munca prestata. Conform codului muncii : 
- art. 154 :
- (1) salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca ;
- (2) pentru munca prestata in baza contractului de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani ;
- (3) la stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala ;
- art. 155 - salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri ;
- art. 156 - salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.
Din punct de vedere fiscal, salariul reprezinta :
- pentru angajator(societate comerciala, regie autonoma etc.), o cheltuiala impusa de necesitatea desfasurarii activitatii ;
- pentru angajat, un venit obtinut prin munca, un venit acordat de angajator dupa ce s-au calculat si retinut toate obligatiile de plata datorate statului .
Salariul nu este o remuneratie oarecare a muncii, ci un mod foarte special de recompensare pe baza de contract, si anume pretul unei munci inchiriate si intrebuintate de un intreprinzator, de un agent economic.
Prin combinarea salariului - venit cu cea a salariului - cost, pe fundalul salariului - pret, au aparut urmatorii termeni : 
- salariul de baza - reprezinta un venit care, teoretic, se calculeaza in functie de salariul minim real, dar care, practic, rezulta din inmultirea salariului (tarifului) orar negociat cu numarul de ore lucrate intr-o luna (sau alta perioada de timp) ;
- salariul brut - este alcatuit din salariul de baza plus toate adaosurile salariale ;
- salariul net - rezulta din salariul brut dupa ce se scad toate retinerile obligatorii conform legii ;
- salariul colectiv - este atribuit tuturor salariatilor unei entitati economice, ca participare la beneficiile acesteia ;
- salariul minim garantat - reprezinta salariul stabilit legal care garanteaza salariatilor din categoriile dafavorizate un venit care sa corespunda minimului de subzistenta, minim determinat in raport cu mediul social dat .
Substanta salariului se concretizeaza in salariu nominal si salariu real. Salariul nominal reprezinta suma de bani primita de un angajat in schimbul fortei de munca depuse, pe cand salariul real este determinat de cantitatea de bunuri si servicii ce pot fi cumparate, la un moment dat, cu salariul nominal. Valoarea salariului nominal depinde de valoarea fortei de munca, de evolutia situatiei economice si de politica de salarizare, iar salariul real este dependent de preturile marfurilor, de tarifele serviciilor, de puterea de cumparare a banilor .
1.2. Sistemul nevoilor umane - caracteristica a continutului social al muncii 
Esenta muncii este influentata de aparitia unor noi bunuri si servicii necesare satisfacerii nevoilor, de schimbarea tehnicilor si tehnologiilor de productie, astfel intreg procesul lucrativ trebuie sa se adapteze acestui nou sistem de nevoi si modalitatilor de satisfacere a acestora, chiar daca oamenilor implicati le este dificila acomodarea.
Nevoile umane reprezinta motorul intregii activitatii socio-economice. Corelatiile dintre sistemul nevoilor si continutul muncii sunt evidente in cazul tuturor trasaturilor generale ale nevoilor : 
nevoile umane sunt nelimitate ca numar - preocuparea omului pentru a isi sastisface mereu nevoile determina motivatia progresului si cresterii gradului de civilizatie ;
nevoile sunt limitate in capacitate - orice nevoie se stinge prin consumarea unei cantitati anumite dintr-un bun ; pe masura ce creste cantitatea consumata din bunul respectiv, intensitatea resimtirii nevoii scade ;
nevoile umane sunt concurente - o trebuinta se poate satisface in detrimentul alteia ;
nevoile sunt complemetare - satisfacerea unei nevoi atrage dupa sine satisfacerea altor nevoi ;
orice nevoie se stinge momentan prin satisfacere - nevoile reapar, insa, cu o anumita periodicitate, se constituie in obiceiuri si traditii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Personalului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!