Contabilitatea si Gestiunea Marfurilor unei Intreprinderi

Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
In lucrarea ,,Tratat de contabilitate in partida dubla" Luca Paciolo definea in 1497 pentru prima data contabilitatea, ca fiind ,,tot ceea ce dupa parerea negustorului ii apartine pe lume, precum si toate afacerile mari si marunte in ordinea in care au avut loc".
Evolutia contabilitatii in timp a urmat o linie ascendenta, dar oscilatorie cu privire la caracterul sau natura sa, intre mai multe concepte sau teorii: o simpla tehnica de inregistrare, o stiinta, o arta, un mecanism de functionare independent sau un auxiliar al altora, etc. Este semnificativ de remarcat faptul ca toate lucrarile de specialitate aparute in secolul XX considera contabilitatea ca o stiinta exacta, sesizand existenta si particularitatile celor doua laturi ale contabilitatii, insistand asupra necesitatii de a nu se confunda stiinta contabilitatii, care cuprinde principiile si metodele de lucru ale acestei discipline, cu tehnica contabila privitoare la modul de efectuare a inregistrarilor. 
Mediul economic al Romaniei dupa 1990 era caracterizat de aparitia numeroaselor societati cu profil comercial al caror obiect de activitate era reprezentat in totalitate sau partial de comercializarea marfurilor. Societatile cu profil comercial au rolul de intermediar intre producatori si consumatori. 
Circulatia marfurilor consta in trecerea bunurilor materiale de la unitatile producatoare la cele de comert si de aici la consumatorii finali. 
Actuala dezvoltare a economiei a impus intercalarea intre consumatori si producatori, a unor agenti economici, specializati, care formeaza reteaua unitatilor comerciale cu ridicata si cu amanuntul. 
Circuitul bunurilor materiale parcurge urmatoarele etape: aprovizionarea, stocarea si vanzarea.Contabilitatea ca disciplina, aloca un capitol aparte aprovizionarii, stocarii, desfacerii de marfuri, a modului cum aceste operatii economice sunt reflectate in evidenta contabila. 
Lucrarea de fata ,,Contabilitatea si gestiunea marfurilor unei intreprinderi" este menita sa realizeze o imagine de ansamblu a circulatiei marfurilor sub aspect teoretic si sub aspect practic, iar pentru aceasta s-a luat ca exemplu concret activitatea societatii SC Nazdravanii S.R.L., care detine unitati de vanzare cu amanuntul.
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND MARFURILE
1.1 Particularitati ale contabilitatii in comert 
Comertul este o activitate economica, constand din ansamblul activitatilor prin care se stabilesc legaturi permanente intre productia bunurilor materiale si consumul acestora, concretizate in cumpararea si vanzarea marfurilor, cu scopul de a obtine profit. In acest scop trebuie reluat in permanenta ciclul aprovizionare-stocare-vanzare. 
Aprovizionarea este actul de comert in urma caruia bunurile trec din proprietatea producatorului in proprietatea comerciantului. Din punct de vedere fiscal transferul marfurilor de la vanzator la cumparator are loc in momentul emiterii facturii fiscale. 
Stocarea este procesul de constituire a stocurilor de marfuri destinate vanzarii, in scopul asigurarii continuitatii procesului de vanzare. In functie de momentul de referinta stocul poate fi initial (SI) sau final (SF). 
Vanzarea constituie esenta actului de comert in urma careia marfurile trec din proprietatea comerciantului in proprietatea consumatorului final. 
Comertul, in calitate de ramura a economiei nationale, indeplineste urmatoarele conditii: 
o Echilibrarea cererii solvabile de marfuri; 
o Accelerarea proceselor de vanzare a marfurilor la un nivel superior; 
o Influentarea consumului printr-o oferta activa de marfuri. 
Activitatea de comert interior se desfasoara prin societati comerciale specializate cum ar fi: 
o Societati comerciale cu capital privat cum ar fi: societati in nume colective, in comandita simpla, pe actiuni si societati cu raspundere limitata 
o Intreprinderi comerciale de natura regiilor autonome sau subunitati ale acestora al caror obiect principal de activitate il constituie cumpararea marfurilor si vanzarea lor cu scopul de a obtine profit 
o Societati comerciale constituie prin reorganizarea unitatilor comerciale de stat 
o Asociatii familiale sau persoane fizice care desfasoara activitati comerciale, organizate conform Decretului-Lege nr. 54/1990 
o Cooperative de consum sau mestesugaresti formate prin asocierea unor producatori care desfasoara si activitati comerciale.
Activitatea comerciala, din punctul de vedere al profilului activitatii, poate fi organizata intr-o varietate de intreprinderi cum ar fi: 
o Intreprinderi specializate in comertul en-gros sau cu ridicata (care cumpara marfuri in partizi mari, pe care le vand altor intreprinderi comerciale); 
o Intreprinderi specializate in comertul en-detail sau cu amanuntul (care vand marfurile direct catre consumatorul final). 
o Intreprinderi specializate in alimentatie publica care au atat activitate de productie (laboratoare de cofetarie, patiserie), cat si activitate comerciala (baruri, restaurante, bufete); 
o Intreprinderi mixte, care desfasoara atat activitati comerciale cu ridicata, cat si cu amanuntul sau de alimentatie publica. 
Rolul contabilitatii in intreprinderile de comert consta in asigurarea informatiilor necesare stabilirii marimii si structurii patrimoniului, a miscarii acestuia datorita operatiunilor economice efectuate si rezultatele financiare obtinute. 
In cadrul intreprinderilor comerciale un rol important il au stocurile de marfuri. De aceea, un specific aparte al contabilitatii in comert este extinderea acestui domeniu, al evidentei aprovizionarii, stocarii si miscarii stocurilor de marfuri. 
Contabilitatea financiara trebuie sa asigure totodata evidenta relatiilor cu furnizorii de marfuri si a relatiilor cu clientii intreprinderii, datorita volumului mare al acestor activitati desfasurate de intreprinderile comerciale. 
Daca in cadrul contabilitatii financiare se asigura o evidenta a patrimoniului intreprinderii si a relatiilor cu exteriorul (furnizori, clienti, bugetul statului, debitori, creditori) gestionarea stocurilor se asigura in contabilitatea de gestiune. Organizarea acesteia ramane la latitudinea fiecarei intreprinderi. 
Aceste particularitati au implicatii asupra structurii cheltuielilor si a veniturilor din activitatea comerciala si a reflectarii lor in contabilitatea intreprinderilor de comert.
1.2Definitii, delimitari si structuri privind stocurile 
Definitia stocurilor este data in OMFP nr. 1752/2005, unde acestea sunt definite ca active circulante care: 
o sunt detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii; 
o in curs de productie, in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii; 
o In calitatea lor de active, stocurile sunt recunoscute numai atunci cand este posibil ca ele sa aduca intreprinderii beneficii economice viitoare si costul lor sa poata fi evaluat in mod credibil. 
Pentru atribuirea calitatii de active stocurilor, fiecare intreprindere aplica rationamentul profesional pentru a evalua nivelul sub care un element nu poate fi prezentat in bilant, ci trecut in contul de profit si pierdere, precum si pentru luarea deciziei referitoare la inregistrarea stocurilor in categorii separate sau intr-o singura categorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea si Gestiunea Marfurilor unei Intreprinderi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!