Contabilitatea stocurilor de materii prime, materiale consumabile și a materialelor de natura obiectelor de inventar

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1-Studiul cadrului juridic, organizatoric si functional al societatii comerciale 5
1.1.Scurt istoric 5
1.2. Structura organizatorica si functionala 5
1.3.Prezentarea compartimentului financiar-contabil 7
1.4.Prezentarea dinamicii principalilor indicatori economico-financiari ai societatii 7
Capitolul 2-Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale consumabile 11
2.1.Conceptul de active circulante 11
2.2. Delimitari si structuri privind stocurile de materii prime si materiale 12
2.3. Recunoasterea si evaluarea elementelor de stocuri de materii prime si materiale consumabile 13
2.3.1. Recunoasterea elementelor de stocuri de materii prime si materiale consumabile 13
2.3.2. Evaluarea stocurilor de materii prime si materiale consumabile 14
2.4. Contabilitatea stocurilor de materii prime si a materialelor consumabile 18
2.4.1.Contabilitatea stocurilor de materii prime 18
2.4.2.Contabilitatea stocurilor de materiale consumabile 20
2.5.Contabilitatea diferentelor de pret aferente materiilor prime si materialelor consumabile 22
2.6.Contabilitatea stocurilor materii prime si materiale consumabile in curs de aprovizionare si cele aflate la terti 24
2.6.1.Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale consumabile in curs de aprovizionare 24
2.6.2. Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale consumabile aflate la terti 26
2.7.Contabilitatea ajustarilor pentru deprecierea de materii prime 27
Capitolul 3 -  Contabilitatea obiectelor de inventar 29
3.1.Definirea si evaluarea stocurilor de materiale de natura obiectelor de inventar 29
3.2. Organizarea si conducerea contabilitatii sintetice si analitice a stocurilor de materiale 30
3.3. Contabilitatea materialelor de natura obiectelor de inventar 32
3.3.1.Contabilitatea echipamentelor de lucru 32
3.3.2.Contabilitatea echipamentelor de protectie 34
3.4. Contabilitatea ajustarilor pentru deprecierea stocurilor de materiale de natura obiectelor de inventor 35
Concluzii 37
Bibliografie 39


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Traim intr-o lume cu resurse limitate, de aceea trebuie sa gestionam cat mai bine aceasta situatie. Noi, societatea mileniului trei, nu avem decat o singura solutie, sa valorificam unica resursa inepuizabila, de care dispunem fiecare si anume inteligenta.
Din aceleasi ratiuni, de a gestiona cat mai bine resursele unei entitati economice dar totodata si pentru a avea o evidenta a acestora, s-a nascut si contabilitatea, aceasta fiind definita ca un ansamblu de operatii de inregistrare, masurare, prelucrare si comunicare a tuturor informatiilor ce se refera la starea prezenta a averii unei entitati economice precum si modficarile ei.
Contabilitatea se prezinta ca un ansamblu de informatii agregate si sintetizate, ce respecta anumite concepte, principii si norme specifice contabilitatii. Ea gestioneaza averea unei entitati.
Entitatile economice isi pot organiza si conduce contabilitatea dupa unul din cele doua sisteme contabile, sistemul de contabilitate cu un singur circuit sau monist si sistemul de contailitate cu doua circuite sau dualist, ce priveste o abordare dualista a conturilor.
Primul sistem, cel monist, se caracterizeaza printr-o organizare unitara a informatiilor ce privesc situatia si gestiunea unei entitati. Aceasta este specifica fazei de implementare si dezvoltare a contabilitatii. Un astfel de sistem contabil prezinta aceleasi informatii financiar-contabile atat utilizatorilor externi cat si conducerii interne a entitatii. In Romania acest sistem a functionat pana la 01.01.1994.
Sistemul de contabilitate dualist presupune o abordare dualista a conturilor. Acesta a fost dezvoltat in secolul XX si are doua componente, contabilitatea financiara sau generala si contabilitatea de gestiune sau manageriala. Contabilitatea generala este destinata furnizarii informatiilor cu un caracter public destinate utilizatorilor externi, clienti, asociati, furnizori, creditori etc, aceste informatii fiind prezentate de cele mai multe ori in situatiile financiare anuale ale entitatii. 
Contabilitatea de gestiune sau manageriala furnizeaza informatii considerate confidentiale prezente in documente si analize ce sunt destinate conducerii unei entitati, folosite pentru fundamentarea diverselor decizii de gestiune. 
Indiferent de sistemul de contabilitate ales, interesul fiecarui antreprenor este de a crea sau produce valoare, prin utilizarea intr-un mod cat mai eficace si eficient a resurselor, prin tehnici si procedee care sa poata permite analiza indicatorilor de valoare pentru client, actionar si toti cei care utilizeaza aceste informatii financiar-contabile.
Capitolul 1-Studiul cadrului juridic, organizatoric si functional al societatii comerciale
In acest capitol, voi aborda in discutie atat despre obiectul de activitate al enitatii comerciale prezentate cat si despre structura juridica si functionala a acesteia. Pentru a scoate in evidenta randamentele ridicate ale entitatii, voi efectua o analiza economica-financiara a principalilor indicatori economico-financiari din Nota 9.
1.1.Scurt istoric
Societatea comerciala Trandafirul Rosu SRL a fost infiintata in anul 1992. Sediul societatii comerciale fiind stabilit in localitatea Falticeni, str. Nicolae Balcescu, bl. 2C, sc A, et 2, ap. 11, din judetul Suceava, conform certificatului de inregistrare ce detine urmatoarele date de inmatriculare in Registrul Comertului: J40/9219/1993 si Codul de identificare fiscala: RO3900317.
Obiectul principal de activitate al societatii comerciale este realizat de fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie conform codificarii CAEN 1072. Ca forma juridica, reprezinta o Societate cu Raspundere Limitata ce detine un capital subscris si varsat in intregime de catre unicul asociat Aioanei Floarea, in valoare de 200.00 RON, care se imparte in 20 parti sociale a cate 10.00 RON fiecare. Societatea infiintata este o persoana juridica romana, in conformitate cu legislatia romana in materie. Durata acestei societati este pentru o perioada de timp nedeterminata.
Potrivit codului CAEN 1072, pe langa obiectul de activitate pe care-l detine, entitatea economica mai are in subordine 4 magazine, intrebuintate ca punct de desfacere al produselor in curs de productie ce apartine intreprinderii, precum si pentru comercializarea cu amanuntul al altor marfuri. Obiectivul principal pe care il urmareste firma este de a-si produce bunurile si de a le comercializa atat pe piata interna cat si cel de a-si livra produsele pe piata externa.
Societatea Trandafirul Rosu SRL detine relatii contractuale cu diferiti clienti in jur de 50, printre care cei mai importanti se numara : "SC Arinul SRL", "SC Magap SRL", "SC Botusanu SRL" ,"SC Panifcom SA", "SC Mopan SA", "SC Amalia SA", "SC Larisa SA" etc.
Principalii funizori ai acestei societati care contribuie la procesul de productie sunt: "SC Universal DP SRL"; "SC Distrigaz SA";" SC RTC Holding SRL"; "SC Apa Nova SRL"; "SC Electrica SA"; "SC Danone SRL"; "SC ERNST&YOUNG ASSURANCE SERVICES SRL"; "SC Radet SRL"; "SC Brenac Parametru SA" etc.
Estimarea si alegerea furnizorilor de materii prime si servicii se realizeaza potrivit criteriului ce tine de activitatile de selectie si evaluare a furnizorilor, principalul criteriu fiind capacitatea de a realiza cerintele contractuale, cuprinzand si conditiile de exigenta a sigurantei alimentului. 
1.2. Structura organizatorica si functionala
Structura organizatorica a unei intreprinderi economice sau "scheletul osos" al unei firme este constituita din totalitatea persoanelor, departamentelor si subdiviziunilor organizatorice, precum si a relatiilor stabilite intre ele, ce duc la indeplinirea principalilor obiective al entitatii economice.
Structura de conducere a Societatii Comerciale Trandafirul Rosu SRL este una de tip ierahic functionala intrebuintata de entitatile economice mici si mijlocii in care activitatile sunt bine organizate si desfasurate in conditii normale, asa cum este reprezentata prin organigrama de mai jos:


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilitatea stocurilor de materii prime, materiale consumabile si a materialelor de natura obiectelor de inventar.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Carti si volume:
1. Berheci, M., Valorificarea situatiilor financiare, Editura CECCAR, Bucuresti, 2010
2. Budugan, D., Contabilitate de gestiune, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2012
3. Capota, V., Dancescu, A., Dinescu, M., Contabilitate.Monografii contabile, Editura Niculescu, Bucuresti, 2008
4. Caruntu, A., Management Financiar, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2011
5. Colasse, B., Fundamentele contabilitatii, Editura TipoMoldova, Iasi, 2009
6. Collase, B., (traducere) Tabara, N., Introducere in contabilitate, Editura TipoMoldova, Iasi, 2011
7. Comsulea, E., Serban, V., Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Litera, Bucuresti, 2011
8. Cristea, H.(coordonator), Caciuc, L., Bunget, O., Farcane, N., Mates, D. Ghid practic pentru intelegerea si aplicarea IAS-urilor. IAS2. Stocuri, Editura CECCAR, Bucuresti, 2004
9. Dumitrana, M., Jalba, L., Contabilitatea in comert si turism, Editura Universitara, Bucuresti, 2008
10. Dumitrean,E., Contabilitate Financiara , Editura Sedcom Libris, Iasi, 2008
11. Feleaga, N., Malciu L., Recunoastere, evaluare si estimare in contabilitatea internationala, Editura CECCAR, Bucuresti, 2007
12. Horomnea, E. Fundamentele stiintifice ale contabilitatii. Doctrina. Concepte. Lexicon, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2012
13. Horomnea, E., Budugan, D., Georgescu, I., Betianu, L., Dicu, R. Istrate, C., Introducere in contabilitate. Concepte si aplicatii, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2012
14. Iamandi, L., Peteu, P.-M., Bazele Contabilitatii, Editura National, Bucuresti, 2009
15. Matis, D., Pop, A., Contabilitate financiara, editia aII-a, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2008
16. Morosan, I., Contabilitate financiara si de gestiune, Editura CECCAR, Bucuresti, 2010
17. Nica, P., Iftimescu, A., Management. Concepte si aplicatii, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2009
18. Paraschivescu, D., Radu, F., Managementul contabilitatii financiare, Editura Tehnopress, Iasi, 2008
19. Pavaloaia, D., Paraschivescu, W., Radu, F., Olaru, G.-D., Contabilitate financiara.Aplicatii si studii de caz, Editura Tehnopres, Iasi, 2008
20. Pantea, I.P., Bodea Gh., Contabilitate romaneasca, Editura Intelcredo, Deva,2009
21. Petrescu, S., Evaluarea economica si financiara a intreprinderii, Editura Tehnopress, Iasi, 2012 Mironiuc. M Analiza economica financiara. Performanta. Pozitie financiara. Risc , Editura Universitati ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2009
22. Rada, D., Frumusanu, L., Contabilitate financiara. Aplicatii practice, Editura Eftimie Murgu, Resita, 2009
23. Ristea, M., Dumitru C., Ioanas C., Irimescu A., Contabilitatea societatilor comerciale, Editura Universitara, Bucuresti, 2009 
24. Sticknay, W., Financial accounting. An introduction to concepts, methods and uses, Editura Harcourt, London, 2005
25. Tabara, N., Briciu, S., Actualitati si perspective in contabilitate si control de gestiune, Editura TipoMoldova, Iasi, 2012
26. Tabara, N., Contabilitate nationala, Editura TipoMoldova, Iasi, 2008
27. Toma, C., Contabilitae financiara, Editura TipoMoldova, Iasi, 2011
28. Toma, C., Managementul contabilitatii financiare, Editura TipoMoldova, Iasi, 2012
29. ***Clasificarea Ocupatiilor din Romania, Editura Luminalex, Bucuresti, 2008
30. ***Contabilitatea Societatilor Comerciale, Editura Meteorpress, Bucuresti, 2010
31. ***Documente Financiar-Contabile Actualizate, Editura Intelcredo, Deva, 2009
32. ***Ghidul expertului contabil, Editura CECCAR, Bucursti, 2010
Articole:
1. Rachita, U., Mongrafie Contabila privind activitatea de aprovizionare cu materii prime si marfuri la o pizzerie, in revista Contabilitatea, expertiza si auditul financiar, nr.11, noiembrie 2012, pp. 20-24
2. Cocoara, M., Aspecte privind controlul inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, in revista Controlul economic financiar, nr. 8, August 2012, pp. 32-33
3. Medesan, I., Noi prevederi privind reglementarile contabie conforme cu Directivele Europene, in revista Tribuna Economica, nr. 49, 2012, pp. 25-26
Legislatie:
1. ***Legea Contabilitatii nr. 82/1991 republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18.06.2008, actualizata prin O.U.G. nr. 37 din 13 aprilie 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 285 din 22.04.2011
2. ***OMEF nr. 3512/ 2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 870 bis din 23.12.2008, modificat si actualizat la 01.01.2011 prin OMFP 2869/2010
3 *** OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 766 bis din 10.11.2009, modificata si completata prin OMFP 1690/2012
4 *** OMFP nr. 2861 din 09.10.2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704 din 20.10.2009
5 ***Standardele Internationale de Raportare Financiara, norme oficiale emise la 01.01.2011, Editura CECCAR, Bucuresti, 2011
6 Legea 571/2003 coroborata cu H.G 44/2004 privind Codul Fiscal cu normele metodologice de aplicare, conform cu Legea nr. 168 din 29 mai 2013. 
Site-uri:
1. http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF, accesat la data de 17.02.2015, ora 20:31 
2. http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=buletin, accesat la data de 26.03.2015, ora 21:05
3. http://contabilul.manager.ro/a/5819/studiu-de-caz:-monografie-contabila-aferenta-costului-standard.html , accesat la data de 19.03.2015, ora 15:35
4. http://www.contzilla.ro/category/legislatie/, accesat la data de 23.03.2015, ora 17:30


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!