Contabilitatea Stocurilor de Materii Prime si Materiale Consumabile in Sistemul Inventarului Intermitent

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 NOTIUNI GENERALE PRIVIND STOCURILE 2
1.1 Delimitari conceptuale privind stocurile materiale 2
1.2 Organizarea contabilitatii stocurilor 4
1.2.1 Obiectivele organizarii contabilitatii stocurilor de materii prime si materiale consumabile 4
1.2.2 Reguli de evaluare a stocurilor materiale 6
1.2.3 Sistemul inventarului permanent si sistemul inventarului intermitent 10
CAPITOLUL 2 ORGANIZAREA EVIDENTEI STOCURILOR DE MATERII PRIME SI MATERIALE CONSUMABILE LA 
S.C. ,, BRATEX SRL 12
2.1 Prezentarea generala a societatii 12
2.1.1 Structura organizatorica si functionala 12
2.1.2 Caracterizarea economico - financiara 19
2.1.3 Organizarea sistemului contabil 22
2.2 Clasificarea si codificarea stocurilor 25
2.3 Metode de evaluare a stocurilor la iesirea din patrimoniu 26
2.4 Contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale consumabile in sistemul inventarului intermitent. 31
CONCLUZII SI PROPUNERII 39
BIBLIOGRAFIE 41


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In vederea realizarii activitatii economice, a obiectivelor propuse, entitatile economice din industrie, constructii si transporturi trebuie sa-si asigure, in fiecare perioada de gestiune, baza materiala si de echipamente tehnice a carei structura este, de regula, extrem de extinsa. In acest sens, a crescut amploarea si rolul functiei comerciale, care incorporeaza ansamblul proceselor de cunoastere a cererii si ofertei pietei, de procurare nemijlocita a materiilor prime, materialelor, echipamentelor de productie etc., necesare desfasurarii productiei firmei si de vanzare a produselor, semifabricatelor si a serviciilor.
In cadrul functiei comerciale se distinge, prin importanta, activitatea de aprovizionare. Aceasta reuneste ansamblul atributiilor prin care se asigura procurarea materiilor prime, materialelor, combustibilului, echipamentelor de productie si a altor factori de productie necesari realizarii obiectivelor entitatii economice.
Desfasurarea activitatii oricarei societati presupune interventia unei mari diversitati de active circulante materiale. Activele circulante materiale, concretizate in diverse stocuri de materii prime si materiale, se afla succesiv si neintrerupt in diferite faze ale procesului de productie si / sau de comercializare. Aceasta caracteristica a lor, de a participa continuu la stadiile circuitului economic si de a descrie, in cadrul exercitiului, mai multe rotatii, releva aportul lor la realizarea cifrei de afaceri si la valorificarea capitalului.
Deoarece activele circulante materiale intervin in activitatea economica prin crearea unor stocuri de valori materiale destinate a asigura, dupa caz, continuitatea proceselor economice, se mai numesc si stocuri si productie in curs de executie.
In literatura de specialitate straina importanta stocurilor este privita astfel:
- in literatura franceza se considera rolul stocurilor, in mod traditional, sub trei aspecte: comercial - reducerea in detaliu a livrarilor, amortizarea fluctuatiilor cerute, ameliorarea functionarii raportului intre comercial si productie, reducerea diferentelor; productie si aprovizionari - producerea si cumpararea economica (in serie, in lot, oferte de la furnizori); financiar - inregistrarea fiecarei variatii de valoare a firmei in asteptarea vanzarilor, eventual a specula.
In toate cazurile, stocurile constituie o investitie care trebuie sa serveasca productiei si vanzarii si care trebuie sa se roteasca cat mai repede posibil. Masura rotatiei se efectueaza prin viteza de rotatie.
- in literatura americana, se sugereaza trei motive generale pentru tinerea stocurilor: motivul (scopul) tranzactiei: pentru a egala productia cu cerintele vanzarii; motivul precautiei - cu aplicare atunci cand, in viitor, cererea este incerta; scopul speculativ - cand se preconizeaza cresteri sau scaderi ale preturilor viitoare.
Din punct de vedere financiar, stocurile reprezinta alocari de capital care se recupereaza numai dupa parcurgerea intregului ciclu de exploatare, prin vanzarea si utilizarea produselor realizate de intreprindere. Din punct de vedere economic si financiar, ele se caracterizeaza prin aceea ca se afla intr-o continua fluenta valorica, isi schimba forma naturala si functionala (marfa - ban - creante) in cadrul stadiilor circuitelor economice (aprovizionare - productie - desfacere).
CAPITOLUL 1
NOTIUNI GENERALE PRIVIND STOCURILE
1.1 Delimitari conceptuale privind stocurile materiale
Potrivit IAS 2, stocurile sunt active:
- detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
- in curs de productie;
- sub forma de materii prime, materiale consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.
In raport de forma fizica pe care o imbraca bunurile materiale si in functie de pozitia pe care o ocupa in cadrul ciclului de exploatare (aprovizionare - productie - desfacere), se disting urmatoarele categorii de stocuri:
1. stocuri propriu-zise: materii prime; materiale consumabile; materiale de natura obiectelor de inventar; produse (semifabricate, produse finite, produse reziduale); animale si pasari; marfuri; ambalaje;
2. productie (comenzi) in curs de executie.
Stocurile si productia in curs de executie se concretizeaza in ansamblul bunurilor si serviciilor din cadrul entitatii economice, destinate:
- fie a fi vandute in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie;
- fie a fi consumate la prima lor utilizare.
Dupa sursa de provenienta, stocurile pot fi:
- stocuri cumparate, unele detinute in scopul revanzarii, asa cum este cazul marfurilor, altele fiind destinate folosirii in procesul de productie;
- stocurile din productia proprie, respectiv produse finite si productia in curs de executie;


Fisiere in arhiva (2):

  • Contabilitatea Stocurilor de Materii Prime si Materiale Consumabile in Sistemul Inventarului Intermitent
    • coperta.doc
    • lucrare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!