Contabilitatea Taxei pe Valoare Adaugata la SC Arni Electric SRL

Extras din licenta Cum descarc?

Cuvant inainte
Denumirea de contabilitate isi are originea in latinescul ,,computare" (a numara). In acest sens,economistii francezi E. Leautey si Ad. Guilbault arata ca in acest termen se afla originea verbului :compter" care este radicalul cuvantului ,,comptable", iar aceasta din urma sta la baza celui de contabilitate1.
In legatura cu folosirea contabilitatii ca activitate practica, exista marturii scrise cu o vechime de peste 5.000 de ani. Astfel, in Caldeea au fost descoperite peste 30.000 de tablite de lut ars ce cuprindeau insemnari contabile.
In Egiptul Antic, contabilitatea era atat de insemnata incat se invata in toate scolile. In acest sens, egiptologul Champolion arata ca toti functionarii statului faceau parte din corporatia contabililor,iar contabili regali aveau in seama lor intreaga administratie.
Asa cum arata oratorul grec Eschine ,,un om poate primi coroana numai dupa ce a dat socoteala de adminitratia incredintata".
Marturii arheologice foarte indepartate ne arata ca popoarele antice au folosit anumite tehnici contabile in vederea evidentierii existentei si miscarii bunurilor in cadrul societatii.
Astfel, studiind codul regelui caldeean Hammurabi (1792-1750 i.Chr.) se poate observa ca asiro-caldeenii foloseau documente justificative, calculau dobanzi la banii dati cu imprumut etc. Cercetarile arheologice au descoperit, printre ruinele marilor temple orientale, insemnari contabile care foloseau scrierea cuneiforma pe tablite de lut ars.
Evolutia contabilitatii este strans legata de evolutia economica,aceasta fiind chemata sa retina si sa ordoneze, dupa anumite criterii, datele si informatiile referitoare la gestiunea averii personale sau publice.
De la Inceputurile sale si pana in Epoca Renasterii, contabilitatea a folosit ca tehnica de lucru ,,contul" si ,,partida simpla" in vederea evidentierii existentei si miscarii bunurilor si banilor. In aceste conditii, contabilii contribuiau in mod semnificativ la consolidarea averii nobililor si de aceea munca lor era considerata o indeletnicire superioara. Importanta deosebita a acestei meserii a impus infiintarea, in secolul al XVI-lea, la Venetia a unui colegiu al contabililor. 
Cresterea volumului activitatii economice si financiare a impus aparitia,la sfarsitul secolului al XV -lea a contabilitatii in partida dubla. Cercetariile ne arata ca Italia este patria contabilitatii in partida dubla, iar Venetia este leaganul acestui sistem.
Prima definitie data contabilitatii apartine italianului Luca Paciolo, in lucrarea ,,Summa del Aritmetica Geometrica Proportioni et Proportionalita" , Venetia, 1494, "ansamblul averii comerciantului si a afacerilor mari si marunte in ordinea in care au avut loc".
Aceasta lucrare enciclopedica sintetizeaza cunostinte de aritmetica, algebra, geometrie, matematici comerciale si financiare, contabilitate si uzante comerciale, culese din regiuni si tari diferite.
In conceptia lui Paciolo, partida dubla este definita si explicata prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital.
,,Fiecare miscare sau tranzactie intervenita in masa averii si, implicit, a capitalului este reprezentata ca un raport intre primire si dare, respectiv intre debitor, cel care primeste, si creditor, cel care avanseaza"2. Aceasta judecata, care se ridica la rangul de principiu fundamental al contabilitatii, este valabila si astazi, stand la baza contabilitatii ca teorie stiintifica.
In tara noastra, prima lucrare de contabilitate a fost tiparita la Brasov in anul 1837, cu titlul ,,Pravila comerciala",fiind o traducere din limba germana apartinand lui Emanoil Nichifor, iar in anul 1861, in timpul domniei lui Cuza, contabilitatea a fost introdusa prin lege. In anul 1913, s-au pus bazele invatamantului superior economic prin infiintarea la Bucuresti a Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale, iar in anul 1920 s-a infiintat o institutie similara la Cluj.
Aprecieri elogioase cu privire la rolul deosebit de important al contabilitatii in viata economica a societatii au facut nu numai specialisti in acest domeniu, ci si oameni de diferite preocupari care au reusit s-o inteleaga. Astfel, Sombart Weiner remarca rolul deosebit al contabilitatii, intrucat cu spijinul acesteia se desavarsesc normele de conducere a unei intreprinderi deoarece ,,ordinea si claritatea in afaceri maresc gustul de a economisi,de a castiga. Ea (contabilitatea) s-a nascut din aceeasi gandire ca sistemele lui Galileu sau Newton, ca teoriile fizicii si chimiei moderne prin ea sistemul economic capitalist si-a putut realiza ideea de castig si de economicitate sau rationalism economic".


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Taxei pe Valoare Adaugata la SC Arni Electric SRL.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!