Contestatia in Anulare

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I. 2
Actiunea civila 2
1.1 Notiuni despre actiunea civila 2
1.2.Conditiile de exercitiu ale actiunii civile 3
2.1.Afirmarea unui drept 4
2.2. Interesul 6
2.3.Calitatea procesuala 7
2.4. Capacitatea procesuala 9
Capitolul II 15
Consideratii generale asupra cailor de atac 15
1.Notiunea si importanta cailor legale de atac 15
2.Controlul judiciar si controlul judecatoresc 16
3. Clasificarea cailor legale de atac 17
4. Reguli comune privitoare la instituirea si exercitarea cailor legale de atac 20
Capitolul III 26
Contestatia in anulare 26
1. Consideratii generale 26
2. Formele contestatiei in anulare 27
3. Contestatia in anulare obisnuita 28
4.Constestatia in anulare speciala 37
5. Judecarea contestatiei in anulare 42
CAPITOLUL IV 49
Concluzii 49
B I B L I O G R A F I E 51


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I. 
Actiunea civila
1.1 Notiuni despre actiunea civila
Persoanele au posibilitatea recunoscuta de legea civila , de a putea, in limitele dreptului si moralei sa aiba o anumita conduita, si sa pretinda o conduita de la alte persoane si sa ceara concursul fortei coercitive a statului in caz de nevoie , daca le este incalcat un drept subiectiv . Practic mijlocul de incetare a incalcarii si de restabilire a dreptului incalcat precum si de reparare a prejudiciului suportat este actiunea civila . Acest mijloc se realizeaza prin declansarea procesului civil. 
Mijlocul practic prin care este valorificat dreptul la actiune este actiunea. Dreptul la actiune cuprinde, printre altele dreptul de a sesiza instanta , de a cere probe, de a obtine condamnarea paratului , de a exercita cai de atac , de a cere si obtine executarea silita a hotararilor judecatoresti.
Dreptul subiectiv civil (in continutul caruia intra numai dreptul la actiune , nu si actiunea) nu se identifica cu actiunea, dupa cum actiunea si dreptul la actiune nu sunt notiuni similare. Legatura dintre dreptul subiectiv civil si actiune este dreptul la actiune .
Pentru pornirea unui proces civil , deci pentru valorificarea dreptului la actiune persoana in cauza trebuie sa stie urmatoarele:
- daca, potrivit legii, ea si persoana pe care o cheama in judecata pot fi parti in proces;
- daca detine probe cu care sa-si dovedeasca pretentiile sale sau este necesar sa apeleze la masuri de asigurare a acestora;
- daca si-a executat obligatiile prevazute pentru pornirea procesului: de exemplu , plata taxelor judiciare (prevazuta de Legea 146/1997);
- daca instanta careia doreste sa se adreseze este sau nu competenta, sub aspect material si teritorial. Competenta instantelor judecatoresti este stabilita de Codul de procedura civila si de legi speciale.
Daca raspunsurile la cele de mai sus sunt potrivit legii ,persoana interesata poate uza de actiune si declansa procesul civil.
Actiunea civila poate fi definita ca ansamblul mijloacelor procesuale prin care se poate realiza protectia judiciara a drepturilor subiective si a situatiilor juridice ocrotite de lege. 
Definitii ale actiunii civile au fost date si de alti autori precum I. Stoenescu, S.Zilberstein, I. Deleanu, I. Les.
Multa lume identifica actiunea civila cu cererea de chemare in judecata. Intituleaza cererea de chemare in judecata ca actiune civila. ,,Din pacate si instantele judecatoresti persista in aceasta confuzie (voit sau nevoit ) si, in dispozitivul hotararilor in loc sa admita, sa admita in parte, ori sa respinga cererea , admit in parte ori resping actiunea , dupa cum a solicitat reclamantul.
Confuzia este creata nu numai de practicieni (magistrati, avocati,consilieri juridici) ci si de lege, Codul de procedura civila care uneori foloseste, notiunea de actiune, in sensul de cerere de chemare in judecata (ex.: art. 10, 45, 405, 591 si altele).
Fac precizarea ca, dupa cum rezulta si din cele mai sus expuse, cererea de chemare in judecata este doar unul dintre elementele actiunii civile, forma de manifestare a actiunii". 
Orice actiune civila presupune existenta a trei elemente: parti, obiect si cauza.
Partile sunt titularul dreptului subiectiv incalcat sau contestat si persoana despre care se pretinde ca a impiedicat exercitarea dreptului ori care l-a contestat.
Din definitia actiunii civile rezulta ca obiectul acesteia este protectia unui drept sau a unor interese pentru realizarea carora calea justitiei este obligatorie.4 
Cauza actiunii civile este scopul urmarit de persoana care uzeaza la actiune si care fie pretinde, fie se apara cu privire la dreptul sau.
1.2.Conditiile de exercitiu ale actiunii civile
Pentru pornirea actiunii civile si pentru dobandirea calitatii de parte in procesul civil este necesar a fi indeplinite urmatoarele conditii:
- persoana care porneste actiunea si care doreste sa dobandeasca calitatea de parte in procesul civil trebuie sa dovedeasca ca este titularul unui drept subiectiv incalcat ori contestat sau ca urmareste ocrotirea unui interes legal;
- persoana are interes , sa actioneze in justitie ;
- persoana are calitate procesuala;
- persoana are capacitate de a sta in judecata.
2.1.Afirmarea unui drept
Obiectul actiunii civile il reprezinta protectia unui drept subiectiv , civil ori a unei situatii juridice ocrotite de lege. Existenta obiectului este si conditie de exercitare a actiunii civile, care este impusa de art.109 al.1 din Codul de procedura civila. Potrivit acestuia, oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.


Fisiere in arhiva (2):

  • Contestatia in Anulare
    • Contestatia in Anulare.doc
    • UNIVERSITATE BUN pag 1, 2.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!