Continuitate si Discontinuitate in Discursul Politic Comunist si Postcomunist Analiza Comparata - Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
1.Consideratii teoretice 5
1.1 Discursul 5
1.2.Discursul politic 9
1.3.Strategii in discursul politic 12
1.4.Mituri in discursul politic 14
1.4.1. Conspiratia. 14
1.4.2. Salvatorul. 15
1.4.3. Varsta de aur 16
1.4.4. Unitatea 16
1.5.Ce nu trebuie sa faca un discurs politic? 16
2.Discursul comunist si discursul postcomunist 18
2.1. Contextul istoric 18
2.2. Discursul comunist si ,,limba de lemn" 20
2.2.1.Discursul totalitar 20
A).Propaganda si mass-media comunista din Romania 20
B).Dezinformarea 26
2.2.2.Discursul post-totalitar 35
A).Propaganda si dezinformare in mass-media din Romania democratica 36
B).Discursul informativ 40
2.2.Discursul nou al Romaniei democratice 44
3. Repere metodologice 50
3.1.Modelul analizei de discurs 51
3.1.1.Analiza de discurs 51
3.1.2.Mediatizarea actiunii politice romanesti 54
3.1.3. Prezentarea liderilor politici 58
3.2.Analiza comparata :Nicolae Ceausescu si Ion iliescu 62
4.Consideratii de final 71
5.ANEXE 73
6.Bibliografie: 90


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Comunicarea politica din Romania si evolutia ei, inca din nu-prea-indepartata perioada de restictii, presupune o intreaga colectie de mesaje formulate diferit, transmise prin intermediul unor discursuri politice, care, in timp, isi dovedesc utilitatea sau sunt sotite esecului, rostite de actorii politici prezenti pe scena politica a acelor vremuri. Comunicarea politica din Romania a debutat ca apartinand unui partid unic, ierarhic, ca in armata. Comunicarea era deformata de continutul discursului oficial, era o comunicare standardizata, cu un limbaj unic, inclusiv in cadrul partidului, unde se discuta prin formule standard. Actorii principali erau activistii, secretarii de partid insarcinati cu propaganda, si cei ce mereu culegeau informatii despre opinia publica. Era o forma de comunicare ce beneficia de un cod specific mult mai puternic decat cel regasit astazi, care provenea din ,,limba de lemn" folosita cu precadere in presa vremurilor, unde se descifrau informatii de catre analisti. Mai mult decat atat, comunismul lansase chiar si un anumit mod de a pasi, astfel incat preocuparea pentru binele cetatenilor carora nu trebuia sa le lipseasca nimic ii coplesea, mergand preocupati, cu pasi apasati si grei. 
Mergand spre modelul actual dupa care se ghideaza comunicarea politica romaneasca, mesajele sunt formulate diferit, in functie de domeniul de activitate: politic, economic, cultural, presa sau publicitate. Anii de debut ai democratiei romanesti, se remarca printr-o afirmare puternica a opozitiei politice, si implicit a disputelor politice. Este evident ca evenimentele ce au construit pana azi sistemul democratic romanesc, determina o forma atipica de comunicare politica, deoarece schimbarea brusca si violenta a regimului politic nu a permis o evolutie normala din punct de vedere al ,,stiintei" si al ,,artei" comunicarii. Anul 1990 vine sarac in ceea ce priveste cultura democratica si regulile jocului politic specific. Nu exista o comunicare politica directionata, medodele lipseau, spoturile publicitare politice erau amatoare si erau doar cateva afise electorale, insa anul 1992 vine cu schimbari considerabile pentru ca azi sa avem idealuri democratice majore si sa nu ne temem de libertate si evolutie. 
Lucrarea de fata are drept obiectiv analizarea discursului politic al actorilor de pe scena politica a celor doua Romanii, in principal, si a felului in care discursul politic al lui Nicolae Ceausescu si-a gasit continuitate sau nu, prin limbaj sau mesaj, in discursul politic al lui Ion Iliescu, cel mai longeviv presedinte roman si primul care conduce democratia in Romania. ,,Limbajul de lemn" este unul dintre elementele cele mai des speculate ca facand parte integranta a discursului democratic romanesc, limbaj ce caracterizeaza discursul politic comunist. Continuitatea sau discontinuitatea discursurilor presedintilor romani mai sus amintiti a fost un subiect dezbatut la toate nivelurile si, inca mai reprezinta un subiect de actualitate. 
Studiul incepe prin a stabili foarte pe scurt baza teoretica care se regaseste in primul capitol, explicand ratinea de a tine un discurs. Colectarea, organizarea si lecturarea informatiilor despre notiunile teoretice ce se impun a fi studiate, constituie o prima etapa in desfasurarea cercetarii. 
Al doilea capitol incearca o trecere in revista a pricipalelor caracteristici ale discursului comunist si evolutia discursului politic dupa evenimentele din 1989 din Romania. De asemenea, reprezinta puntea de legatura spre cel de-al treilea capitol constituit prin analiza propriu-zisa realizata prin comparatie, atat a principalelor teme abordate de Nicolae Ceausescu cat si a perspectivei din care acestea erau analizate, dar si stilul propriu si original al discursului iliescian. Documentele folosite la realizarea acestui capitol sunt relevante pentru analiza si reprezentative pentru cei doi lideri. 
Consideratiile de final ale acestei lucrari nu-si propun finalul discutiei pe acest subiect, ci doar o completare utila a acestei dezbateri intr-un spatiu mai putin cercetat. 
"Un discurs politic bun nu trebuie sa vorbeasca despre nimic, 
dar sa lase impresia ca vorbeste despre toate."
(Pierre Dac) 
Lumea secolului XXI este dominata de o lume a limbajului si a discursivitatii favorizata de factori multipli si contexte benefice astfel incat discursul ultimelor decenii sa fie construit dupa regulile artei. Este recunoscut din ce in ce mai des faptul ca ,,bataliile" pe campul de lupta au pierdut din teren in favoarea ,,bataliilor" pe un teren al negocierilor eficiente si productive ce pun in acord - prin victorii si renuntari la convingeri existentiale - partile ce se dueleaza, ce se afla in conflict, in contradictie, intr-un razboi al opiniilor. Astfel, arma cea mai de temut a acestui secol, cea mai ampla desfasurare intelectuala, un dans de cele mai multe ori foarte elegant de adevar si minciuna, de persuasiune si manipulare, de dezvaluire si ocultare ce seduce si fascineaza continuu, o reprezinta discursul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continuitate si Discontinuitate in Discursul Politic Comunist si Postcomunist Analiza Comparata - Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!