Continutul Infractiunii

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere pag. 1
1.1. Aspecte introductive privitoare la institutia infractiunii pag. 1
1.1.1. Planuri de manifestare a infratiunii pag. 4
1.2. Trasaturile esentiale ale infractiunii pag. 5
1.2.1. Preliminarii pag. 5
1.2.2. Pericolul social pag. 10
1.2.2.1. Elementele pericolului social al faptei pag. 12
1.2.2.2. Felurile pericolului social pag. 15
1.2.3. Vinovatia pag. 16
1.2.4. Prevederea faptei in legea penala pag. 22
Capitolul 2. Continutul infractiunii pag. 24
2.1. Conceptul de continut al infractiunii pag. 24
2.1.1. Notiuni pag. 24
2.2. Clarificarea continutului de infractiuni pag. 25
2.2.1. Actul obiectiv de conduita, ca element al continutului infractiunii pag. 25
2.2.2. Actul subiectiv de conduita, ca element al continutului infractiunii pag. 25
2.2.3. Valoarea sociala lezata, ca element al continutului infractiunii pag. 26
2.2.4. Obiectul, ca element al continutului infratiunii pag. 26
2.2.5. Subiectii, ca element al continutului infractiunii pag. 32
2.2.6. Locul savarsirii faptei, ca element al continutului infractiunii pag. 39
2.2.7. Timpul savarsirii faptei, ca element al continutului infractiunii pag. 39
Capitolul 3. Elemente de structura a continutului infractiunii pag. 41
3.1. Structura continutului infractiunii pag. 41
3.1.1. Obiectul infractiunii pag. 44
3.1.2. Clasificarea infractiunilor dupa obiect pag. 49
3.2. Subiectul infractiunii pag. 54
3.2.1. Subiecti activi ai infractiunii pag. 55
3.2.2. Subiecti pasivi ai infractiunii pag. 62
Capitolul 4. Aspecte din practica judiciara pag. 74
4.1. Solutii din practica judiciara pag. 74
4.2. Concluzii pag. 90
Capitolul 5. Institutia continutului infractiunii in lumina prevederilor
noului cod penal pag. 91
5.1. Consideratii generale pag. 91
5.2. Necesitatea adoptarii unui nou Cod penal in Romania pag. 94
5.3. Infractiunea in noul cod penal pag. 99
Planul lucrarii pag. 117
Bibliografie pag. 122


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
- Aspecte introductive privitoare la institutia infractiunii 
- Trasaturile esentiale ale infractiunii 
- Pericolul social
- Vinovatia
- Prevederea faptei in legea penala
1.1. Aspecte introductive privitoare la institutia infractiunii
Exprimarea libertatii individuale constituie "dreptul de a face tot ceea ce ingaduie legile ; si daca un cetatean ar putea sa faca ceea ce ele interzic, el nu ar mai avea libertate pentru ca si ceilalti ar putea sa faca la fel" (Montesqieu "Despre spiritul legilor"). "Oamenii au fost creati egali, ei fiind inzestrati de Creator cu anume drepturi inalienabile, printre aceste drepturi se gasesc viata, libertatea si cautarea fericirii" (Declaratia de Independenta a SUA). Unele actiuni - omisiuni pun in primejdie valorile umane fundamentale, fiind contrare conduitei socialmente necesara prin generarea conflictului social. Apararea atributelor socio - umane impune doar anumite raporturi sociale prin reglementari juridice esentiale, realizandu-se stabilitatea structurii sociale.
Faptele umane determinate si interzise prin lege sub sanctiunea aplicarii unei pedepse constituie infractiuni Infractiunea (infractio - distrugere) reprezinta o reglementare cu trasaturi generale a actiunii umane prin care s-au infrant regulile de conduita si care atrage aplicarea unei pedepse penale corespunzatoare. Infractiunea este reprezentata de atitudinea individuala , ilegala si periculoasa indreptata impotriva regulilor general - umane, a normelor de conduita sociala determinand raspunderea penala si aplicarea pedepsei penale in mod "permanent, echitabil si util" (semper aequum et bonum). Legea foloseste omului ("hominis causa") prin impunerea unei conduite si stabilirea valorilor socio - umane care trebuie ocrotite prin adoptarea unor sanctiuni penale compatibile cu pericolul social concret pentru faptele contrare regulilor de drept "socialmente periculoase" Raspunderea penala , ca fenomen social, deriva din acceptarea de catre individ a conditiilor impuse in procesul interactiunii sociale ca forma de raportare si asumare a raspunderii pentru actiunile - omisiunile sociale.
Responsabilitatea juridica, alaturi de responsabilitatea morala, politica, religioasa determina reformarea individului in sensul prescriptiilor legale si asigura integritatea valorilor socio - umane fundamentale, precum si stabilitatea sociala. Daca orice individ poate sa comita o infractiune (orice actiune - inactiune interzisa si sanctionata de legea penala), ca reactie de raspuns a societatii la incalcarea regulilor sociale, dreptul de a pedepsi ("ius puniendi") "este stabilit pentru toti" - (iura generaliter constituutur), valorile umane fiind aparate de legea penala. Conduita antisociala a infractorului va trebui sa fie precizata in lege pentru a constitui o forma de comparatie cu atitudinea corespunzatoare validata de societate si pentru a fi eliminata sau redusa prin aplicarea sanctiunii penale. Caracterul ilicit al actiunilor - inactiunilor (omisiunilor) considerate a fi infractiuni, rezulta din incalcarea regulilor de conduita sociala impusa prin norme si reguli de drpt penal cat si producerea unor urmari vatamatoare pentru societate. Ilicitul penal devine socialmente periculos, fapt care determina incriminarea actiunii - omisiunii savarsita in sensul pedepsirii prin lege ca act criminal indreptat impotriva intregii societati. 
Infractiunea ("infractio" - distrugere) constituie o fapta grava deoarece produce consecinte socialmente neconvenabile care nu pot fi combatute decat prin aplicarea pedepselor penale, prin pedeapsa instituindu-se mentinera integrala a valorilor socio-umane si a structurii sociale. Infractiunile ca fapte socialmente negative, sunt imputabile doar persoanelor fizice care au capacitatea penala de a intelege exigenta legii si necesitatea aplicarii pedepsei ca forma de sanctionare sociala, (minorul in varsta de peste 14 ani care poseda deplinatatea factorilor psiho-psihici si majorul caruia nu i se imputa infirmitati mentale). Printr-o exceptie constitutionala cercetarea si aplicarea pedepsei pentru infractiunea savarsita se suspenda in cazurile privind pe parlamentari (senatori si deputati) care beneficiaza de imunitate parlamentara. Prin exceptiile care sunt reglementate in tratate internatoinale, pedeapsa penala compatibila cu gravitatea infractiunilor produse nu se va aplica personalului diplomatic care beneficiaza de imunitate diplomatica. Desi actele politice nu pot si nu trebuie sa fie asimilate delictelor penale, pentru infractiunile savarsite in timpul functiei, membrii Guvernului pot sa fie judecati in baza legii privind responsabilitatea ministeriala 
Fenomenul infractional este deosebit de complex si pentru a putea fi cunoscut, trebuie abordat multidisciplinar. Aceasta implica stapanirea unor notiuni de : criminologie, psihologie judiciara, sociologie judiciara, medicina legala, psihiatrie criminala, antropologie criminala, statistica infractionala.
Infractionalitatea desi este un fenomen social, trebuie cercetata ca act individual, ca act comis de o persoana concreta intr-o situatie concreta. Este vorba de o actiune umana, determinata de anumite elemente psihologice, trebuinte, tendinte, motive, scopuri etc. O viziune coerenta asupra dinamicii si interactiunii elementelor intregului ansamblu de factori care concura la producerea actului infractional nu o poate oferi decat o conceptie sistemica integratoare asupra conduitei si a manifestarilor psiho - comportamentale. Factorii care stau la baza fundamentarii teoriilor psiho-biologice, psiho-sociale si psiho-morale, luati separat, nu pot explica in mod corespunzator originea fenomenului si a comportamentului infractional. Aceasta presupune elaborarea unui sistem teoretico-stiintific si metodologic cu posibilitati integratorii si generalizatoare pentru realitatea concreta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Infractiunii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!