Contractele Administrative

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
In societatea actuala, practica administrativa din tarile cu traditie in aplicarea economiei de piata demonstreaza existenta unor beneficii indiscutabile in realizarea interesului general, obtinute de administratie prin incheierea unor contracte in regim de drept administrativ.
Contractele administrative au, astfel, o importanta din ce in ce mai mare in activitatea administratiei publice. Orice cetatean trebuie sa aiba acces la serviciile de utilitate publica, accesul la acestea fiind facut in baza contractelor administrative de furnizare.
Contractele administrative sunt acte juridice pe care le incheie organele administratiei publice cu cei administrati, acte care cuprind un acord de vointa generator de drepturi si de obligatii pentru partile contractante si care sunt supuse unor reguli de drept public care fac parte din regimul juridic administrativ.
In Romania, tara aflata in plina dezvoltare economica, administratia a inceput sa utilizeze avantajul contractului administrativ, acesta fiind folosit mai ales sub forma contractului de concesiune, de achizitii publice, de inchiriere de bunuri, de executare de lucrari, de prestari de servicii etc.
Din aceste motive, lucrarea de licenta, intitulata Contractele administrative, analizeaza, intr-un mod cat mai complex, problematica contractelor administrative abordata, initial, din perspectiva dreptului francez si, ulterior, din perspectiva dreptului roman. 
Lucrarea este structurata pe trei capitole, fiecare tratand teme majore referitoare la contractele administrative.
In primul capitol al lucrarii - Contractele administrative. Notiuni generale - am abordat, intr-o prima sectiune conceptul de contract administrativ si originile sale, trasaturile sale specifice, dar si clasificarea acestor contracte si rolul lor in realizarea administratiei publice. 
Am analizat, intr-o alta sectiune, drepturile si obligatiile partilor contractante, precum si procedura de incheiere a acestor contracte, efectele si conditiile de valabilitate. Am analizat, astfel, elementele necesare pentru incheierea valabila a contractului administrativ, subliniind faptul ca incheierea contractului se realizeaza in momentul in care partile isi dau acordul de vointa asupra clauzelor contractuale.
Cel de-al doilea capitol al lucrarii a vizat caracteristicile principalelor contracte administrative. Printre contractele administrative analizate fac parte: contractul de concesiune de puburi publice, contractul de achizitii publice, contractul de imprumut si contractul de grant. 
In functie de tipul contractului administrativ incheiat, particularul contractant are ca obligatie principala, dupa caz: asigurarea continuitatii functionarii serviciului public, executarea unor lucrari publice, furnizarea unor bunuri autoritatii publice, exploatarea unui teren public etc.
Pe langa obligatia principala, in orice contract administrativ vom gasi si obligatii accesorii, cum ar fi: obligatia restituirii bunurilor de retur libere de orice sarcini la incheierea contractului, obligatia de plata a redeventei, care se intalneste in cazul contractelor de concesiune, executarea unor lucrari de investitii prevazute in contract. 
Printre drepturile co-contractantului autoritatii publice se numara: dreptul de a exploata serviciul public, dreptul de a percepe tarife de la utilizatorii serviciului public, drepturile asupra bunurilor ce fac obiectul contractului.
Un alt capitol (capitolul trei) a urmarit analiza critica a modului in care a fost incheiat contractul de concesiune de servicii de salubrizare a orasului Tg-Jiu.
Pentru a cerceta modul in care este pus in practica un contract administrativ, am realizat, in cadrul acestui capitol un studiu de caz, facand o scurta analiza a conditiilor in care a fost incheiat contractul, obiectului contractului, obligatiilor si drepturilor partilor implicate. De asemenea, am studiat necesitatea si oportunitatea concesionarii serviciului de salubrizare si am analizat procedura prin care s-a atribuit contractul. 
Cercetarea a avut ca scop evindetierea elementelor teoretice ale contractelor administrative, aplicate la un caz concret. Am constatat faptul ca, in Tg-Jiu, procedura de atribuire a contractului si procedura de desfasurare a licitatiei au respectat normele legislative, iar concesionarea contractului de servicii de salubrizare era necesara pentru protectia sanatatii locuitorilor orasului Tg-Jiu.
Capitolul I. Contractele administrative. Notiuni generale
1.1. Originea si evolutia teoriei contractelor administrative
Teoria contractelor administrative s-a format in dreptul francez, fiind o creatie a jurisprudentei Consiliului de Stat, jurisprudenta care a fost conceptualizata apoi de doctrina administrativa. Unul dintre primii autori francezi care dezvolta aceasta teorie a fost Laffetiere, iar fondatorul conceptiei clasice este profesorul Gaston Jeze .
In literatura franceza se subliniaza ca natura administrativa, respectiv regimul administrativ al unui contract poate fi decis in trei moduri : 
- De legiuitor, ori de cate ori acesta considera ca regimul administrativ este mai potrivit decat regimul de drept privat pentru problema de fapt ce trebuie rezolvata,
- De anumite jurisdictii (administrative), care pot stabili ca regimul juridic administrativ trebuie aplicat unui anumit tip de contract,
- Prin acordul de vointa al partilor.
Despre ultima metoda se arata ca, in practica, adesea, partile nu au in vedere libertatea de alegere oferita, de aceea, daca in contract se insereaza anumite elemente ce tin de regimul general al contractelor administrative, cum ar fi clauze asupra sanctiunilor, asupra controlului sau rezilierii, inseamna ca redactorii contractului au avut intentia de a-l supune regimului dreptului public si, deci, trebuie sa se deduca caracterului administrativ al contractului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele Administrative.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Sorin Ciobanu, Florin Coman-Kund, Drept administrativ, partea a II-a, Sinteze teoretice si exercitii practive pentru activitatea de seminar, Editia a III-a, revazuta, actualizata si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008
2. Anton Trailescu, Drept administrativ, Editia 2, Editura All Beck, Bucuresti, 2005
3. Anton Trailescu, Drept administrativ, editia a treia, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008
4. Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, vol I., Biblioteca Juridica Nemira, Bucuresti, 2000
5. Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, Volumul II, Editia III, Editura All Beck, Bucuresti, 2002
6. Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, volumul II, editia IV, Editura All Beck, Bucuresti, 2005
7. Catalin Silviu Sararu, Contractele administrative, Reglementare, Doctrina, Jurisprudenta, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2009
8. Emanuel Albu, Dreptul contenciosului administrativ, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008
9. Dr. Ion Rusu, Drept administrativ , Editira Lumina Lex, Bucuresti, 2000
10. Rodica Narcisa Petrescu, Drept administrativ, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2009
Legislatie: 
11. Legea nr. 219/1998
12. Ordonanta de urgenta nr. 54/2006
13. Codul Civil
14. Hotararea de Guvern nr. 925/2006
15. O. G nr. 34/2006
Alte surse: 
16. www.acad.ro/grant2005/doc/contractgrant2005.doc accesat la 16.06.2013 
17. http://www.ziarulunirea.ro/polaris-m-holding-invinge-salprest-ul-si-dupa-a-doua-contestatie-a-licitatiei-pentru-salubrizare-in-alba-iulia-178914.html accesat la 18.06.2013
18. http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/delegarea-degestiune-prin-concesiune-a-serviciului-de-148412.html accesat la 18.06.2013
19. http://www.ipp.ro/library/ctrservloc/tgjiu%20salubrizare.pdf accesat la 18.06.2013


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!