Contractul Comercial de Mandat

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
DEFINITIA SI CARACTERISTICILE CONTRACTULUI DE MANDAT COMERCIAL
1.1. Reglementare legala. Notiunea de mandat comercial
Contractul de mandat comercial este reglementat de Codul comercial, in Titlul XI, capitolul I, sectiunea I ( art. 374 - 391 ), intitulat ,, Despre mandatul comercial si despre comision ". De altfel, cap. I din Titlul XI din Codul comercial, are o prima sectiune intitulata ,, Despre mandatul comercial in general " si o a doua sectiune purtand denumirea ,, Despre prepusi si reprezentanti".
Rezulta, astfel, intentia legiuitorului de a considera prepusenia si reprezentarea ca fiind de esenta contractului de mandat comercial (in afara situatiilor expres prevazute de art. 402 - art. 411 Cod com.).
Deoarece, in multe cazuri, activitatile comerciale se realizeaza prin intermediari, Codul com. reglementeaza amplu contractul de mandat comercial.
De asemenea contractul de mandat comercial este reglementat si de dispozitiile Codului civil (de exemplu mandatul comercial inceteaza in cazurile prevazute de art. 1552 C. civ.).
,,Operatiunile de intermediere au fost efectuate la inceput prin mandatul din dreptul civil, care a fost adaptat, treptat, cerintelor vietii comerciale, devenind cu timpul, unul din instrumentele juridice in masura sa inlesneasca desfasurarea operatiunilor comerciale, din ce in ce mai complexe ".1
Originea contractului de mandat se afla in dreptul roman.
,,Cuvantul mandat vine de la manum dare, pentru ca in antichitate mandatarul dadea mana cu mandantul pentru a consfiinti astfel fidelitatea ce i-o promitea "2.
1 Dumitru Mazilu - Dreptul comertului International, Partea speciala, editfa a III- a, ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p. 260 2 Ion Dogaru - Drept civil, Contracte speciale, ed. All Beck, Bucuresti, 2004, p. 535
" Nascut in epoca republicana, pentru a satisface interesele detinatorilor mijloacelor de productie obligati sa desfasosre activitati lucrative concomitent in diverse localitati, mandatul avea ca obiect, fie administrarea generala a unui patrimoniu (omnium bonorum) fie o operatiune unica (unius rei) "3.
Desi initial gratuit, mandatul devine in epoca imperiala paralel cu dezvoltarea activitatilor comerciale, tot mai des remunerat. De aceea, mandatarul raspundea, in masura in care primea un echivalent pentru munca sa, si de dolul si de culpa sa, apreciata in abstracto prin comparatie cu diligenta unui gospodar ideal ( bonus pater familias).
Rezulta ca instrumentul juridic menit sa faciliteze operatiile de intermediere a fost, la inceput mandatul din dreptul civil. Dar cu timpul pe masura ce s-a dovedit ca nu mai corespunde exigentelor vietii comerciale, mandatul civil a fost adaptat imprejurarilor spre a servi relatiilor comerciale.
Astfel alaturi de mandatul civil s-a conturat cu o configuratie proprie, mandatul comercial, care in afara de obiectul sau specific constand din afaceri comerciale, prezinta unele caracteristici proprii.
Regulile mandatului sunt aplicabile prin asemanare si mandatului tacit intre soti (cu privire la bunurile mobile) art. 35 alin. 2 C. fam., precum si in raporturile dintre persoana juridica si dintre persoanele fizice ce alcatuiesc organele sale de conducere ( art. 36 din Decretul nr. 31 / 1954 ), numit mandat aparent.
,, Ca structura, mandatul comercial se aseamana cu mandatul civil, motiv pentru care ii sunt aplicabile principiile generate referitoare la mandatul civil.
' Vladimir Hanga - Drept privat roman, Prin Dreptul roman la dreptul modern, Cluj - Napoca, 1992, p. 96.
Dar, mandatul comercial are o functie deosebita, aceea de a mijloci afaceri comerciale. Aceasta functie reclama existenta unor norme specifice care sa faca mandatul apt exigentelor activitatii comerciale "4.
Normele speciale privind mandatul comercial sunt cuprinse in art. 374 -391 C. com.
Codul comercial nu da o definitie a mandatului comercial, ci cuprinde numai unele elemente care caracterizeaza acest contract. Art. 374 c. com. Prevede ca: ,,mandatul comercial are ca obiect tratarea de afaceri comerciale pe seama si socoteala mandantului. Mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit".
Pentru definirea mandatului comercial trebuie sa avem in vedere si definitia mandatului civil. Potrivit art. 1532 C. civ., mandatul este un contract in puterea caruia o persoana (mandatarul) se obliga sa indeplineasca anumite acte juridice pe seama altei persoane (mandantul) de la care a primit insarcinarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Comercial de Mandat.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!