Contractul de Achizitii Publice de Lucrari

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.pag 
Cap. I. Consideratii generale privitoare la notiunea de contract administrativ.pag 
Cap. II. Tipologia contractelor administrative.pag
Cap. III. Contractul de achizitie publica de lucrari. Notiune si trasaturi.pag 
A. Definire.pag
B. Principiile generale ce guverneaza contractul de achizitie publica de lucrari.pag
C. Partile contractului de achizitie publica de lucrari.pag
D. Obiectul contractului de achizitie publica de lucrari.pag
E. Criteriul formal.pag
F. Pretul- un element definitoriu al contractului de achizitie publica de lucrari.pag
G. Natura juridica.pag
H. Caracterele juridice.pag
Cap. IV. Procedura de atribuire a contractului de achizitie publica de lucrari.pag
A. Cadrul legislativ.pag
B. Reguli de elaborare a documentatiei de atribuire.pag
C. Reguli de participare la procedura de atribuire.pag
D. Reguli de publicitate.pag
E. Reguli de comunicare si de transmitere a datelor.pag
F. Reguli de evitare a conflictului de interese.pag
G. Faza prealabila procedurii de atribuire.pag
G.1. Licitatia deschisa.pag
G.2. Licitatia restransa.pag
G.3. Dialogul competitiv.pag
H. Negocierea cu publicarea prealabila a unui anunt de participare.pag
I. Negocierea fara publicare prealabila a unui anunt de participare.pag
J. Acordul cadru.pag
K. Evaluarea ofertelor.pag
L. Garantia de participare.pag
M. Garantia de buna executie.pag
N. Finalizarea procedurii de atribuire.pag
O. Monitorizarea atribuirii contractelor de achizitie publica de lucrari.pag
Cap. V. Incheierea, efectele si incetarea contractului de achizitie publica de lucrari.pag
A. Incheierea contractului de achizitie publica de lucrari.pag
B. Efectele contractului de achizitie publica de lucrari.pag
C. Incetarea contractului de achizitie publica de lucrari.pag
Incheiere.pag


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In literatura de specialitate franceza, se arata ca a administra inseamna a emite acte juridice care stabilesc drepturile si obligatiile persoanelor publice si ale particularilor si a indeplini totalitatea operatiilor materiale si intelectuale pe care le cere satisfacerea intereselor generale.
Potrivit unei opinii, activitatea administratiei se realizeaza in principal prin decizii, termen care desemneaza actele administrative, si prin operatiuni. Se mai arata ca actul unilateral, sub forma deciziei executorii, constituie principalul mod de actiune a administratiei. Cu toate acestea, procedeul contractual este utilizat frecvent, fie ca administratia incheie contracte obisnuite, fie recurge la regimul juridic specific contractelor administrative. 
In doctrina noastra de specialitate s-a sustinut parerea potrivit careia in activitatea organelor administratiei de stat intervin acte juridice, acte cu caracter exclusiv politic, fapte materiale juridice si operatiuni materiale tehnice, teza care isi pastreaza valabilitatea si in prezent.
Actele juridice, actele politice, faptele materiale juridice si operatiunile materiale tehnice sunt denumite, generic, mai ales in lucrarile de stiinta administratiei, si fapt administrativ , denumire corespunzatoare in masura in care cuprinde toate manifestarile juridice si nejuridice prin care administratia publica infaptuieste activitatea de conducere, de organizare a aplicarii si de aplicare in concret a legilor.
Majoritatea actelor juridice care intervin in activitatea autoritatilor publice o formeaza actele administrative. 
a) Actele administrative sunt manifestari de vointa unilaterale, facute in scopul de a produce efecte juridice, a caror realizare este garantata de puterea publica cu care sunt inzestrate autoritatile administratiei publice. Caracterul unilateral al actelor administrative le deosebeste atat de contractele administrative, cat si de contractele civile incheiate de autoritatile administratiei publice.
Referitor la mijloacele juridice de actiune ale administratiei europene, se considera ca ele sunt actele administrative unilaterale si contractele publice. Se mai arata ca, desi la nivelul Uniunii Europene nu exista inca o reglementare de ansamblu a actelor administrative unilaterale, procedura de elaborare a actelor administrative, regulile despre formarea si exprimarea vointei institutiilor comunitare sunt stabilite prin tratate si prin interpretari ale Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene. 
b) Contractele administrative se incheie de catre autoritatile administratiei publice, si de regula, un particular, in vederea realizarii unui interes general sau pentru buna functionare a serviciilor publice.
Actele administrative si contractele administrative sunt supuse unui regim juridic special, numit regim administrativ, care este un regim de putere.
Legislatia comunitara considera ca sunt contracte publice, contractul de concesiune si contractele ce au ca obiect achizitiile publice, in cadrul acestora din urma facandu-se distinctie intre contractele publice de furnizare de marfuri, cele de furnizare de servicii si cele de lucrari.
c) Contractele civile se incheie de autoritatile administratiei publice in calitatea lor de persoana juridica (de drept civil) si se realizeaza, in principal, in regim de drept civil (de drept comun).
Dintre aceste acte juridice, dreptul administrativ se ocupa numai de actele administrative si de contractele administrative. 
1. Consideratii generale privitoare la notiunea de contract administrativ
Primele teze in materia contractelor administrative se regasesc in dreptul francez
, in considerarea jurisprudentei Consiliului de Stat, infiintat initial ca organ administrativ cu functii consultative pe langa guvern, apoi din 1872 si cu functii jurisdictionale a litigiilor. Profesorul Gaston Jeze a initiat prima analiza a deciziilor acestei veritabile jurisdictii administrative, care o reprezinta tribunalul administrativ, in solutionarea litigiilor dintre stat si particulari.
Cunoscutul autor francez intelege prin ,,teoria contractelor administrative", ,,contractele incheiate de administratie pentru a asigura functionarea unui serviciu public si care este supus, din punct de vedere al regulilor particulare, altor reguli decat cele care
guverneaza raporturile dintre particulari". 
Prin prisma opiniei celui care a fundamentat teoria contractelor, Gaston Jeze1, doctrina franceza aprecia ca fiind contracte avand aceasta natura:
- contractul de furnituri, care consta in furnizarea sau confectionarea de obiecte materiale imobiliare;
- contractul de lucrari publice, care avea ca obiect efectuarea unei lucrari imobiliare
publice;
- contractul administrativ de transport, care avea ca obiect transporturi pentru stat;
- contractul de concesiune a unui serviciu public, care avea ca obiect exploatarea
unui serviciu public. 
Dupa cum am sesizat anterior, notiunea de contract administrativ s-a fundamentat
pe practica Consiliului de Stat a carui jurisprudenta constituie si in prezent un izvor de drept administrativ. Practica Consiliului a facut obiectul de studiu al doctrinei franceze, in a carei jurisprudenta se identificau contractele administrative prin prisma a doua criterii:
a) prezenta clauzelor exorbitante (se refera la clauzele derogatorii de la dreptul comun). Clauzele exorbitante se regasesc in situatiile in care contractul nu vizeaza satisfacerea unui serviciu public, fapt pentru care in cuprinsul acestuia se insereaza o astfel de clauza, derogatorie de la dreptul comun. Poate exista si situatia contrara, in care, desi obiectul contractului vizeaza un serviciu de utilitate publica, contractul nu poate fi considerat administrativ decat daca partile isi manifesta expres vointa printr-o clauza exorbitanta (derogatorie) de a nu se supune, respectiv de a se inlatura prevederilor dreptului comun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Achizitii Publice de Lucrari.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!