Contractul de Leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul I
1. Leasing-ul.4
1.1 Scurt istoric.4
1.2 Tipuri de leasing existente pe piata din Romania.7
1.3 Functia economica a operatiunii de leasing.8
1.4 Natura juridica a leasingului.10
1.5 Structura si mecanismul operatiei de leasing.12
1.6 Reglementarea si domeniul de aplicare al leasingului in Romania.19
1.6.1 Operatiunile de leasing vizate de lege.22
1.6.2 Operatiunile de leasing nevizate de lege.23
Capitolul II
2. CONTRACTUL DE LEASING.25
2.1. Caracterele juridice, clasificarea si obiectul contractului de leasing.25
2.1.1.Caracterele juridice ale contractului de leasing.25
2.1.2. CLASIFICAREA LEASING-ULUI.28
2.1.3 Obiectul contractului de leasing.31
2.2. Partile contractului de leasing.33
2.3. Forme ale contractului de leasing.34
2.4. Incheierea contractului de leasing.37
2.4.1. Formarea contractului de leasing mobiliar.38
2.4.2 Formarea contractului de leasing imobiliar.45
2.5 Efectele contractului de leasing.47
2.6 Cesiunea contractului de leasing.59
2.7. Incetarea contractului de leasing.63
2.7.1 Incetarea contractului de leasing la termen.63
2.7.2 Incetarea contractului de leasing inainte de termen.64
2.8 RELATIILE LEASINGULUI CU ALTE INSTRUMENTE JURIDICE.66
Capitolul III
3. Studiu de caz. SC ENDURO SRL, Ramnicu Valcea.71
3. 1 Informatii generale.71
3.2 Leasing-ul financiar.73
3.3 Contabilitatea operatiunilor de leasing financiar la SC ENDURO SRL din Ramnicu Valcea, Judetul Valcea.75
3.3.1 Leasingul financiar in contabilitatea societatii de leasing SC ENDURO SRL Ramnicu Valcea (locator).75
3.3.2 Leasingul financiar in contabilitatea utilizatorului ( locatar ).78
Concluzii.82
Bibliografie Selectiva.84
Anexe.86


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Viata economica a secolului nostru se caracterizeaza prin dinamism si complexitate. Pe langa caracterul complex al activitatilor ce se contureaza in prezent in diversele economii nationale, asistam si la o diversificare a activitatilor anterioare. Caracterul de complexitate este vizibil in special in segmentul structurilor proprietatii private, elemente componente ale contractelor comerciale sinalgmatice care intervin intre partenerii de afaceri. Apar de asemenea forme moderne de intreprinderi, cu un specific pronuntat in ce priveste combinarea factorilor economici (natura, capitalul, munca, intreprinzatorul). In acest context este cazul sa mentionam companiile multinationale, diversele societati comerciale care imbraca forma leasingului modern: leasing financiar, consacrat in franceza cu denumirea de contract de location-financement (finance lease, in engleza), respectiv leasing operational, in franceza denumit contrat de location-exploitation (operating lease, in engleza).
Aristotel exprima ideea ca "bogatia nu se masoara prin titlurile de proprietate,ci prin efectiva utilizare a unor lucruri,chiar daca sunt proprietatea altora" . Deducem ca inca din antichitate oamenii au observat ca beneficiile sunt obtinute prin folosinta unui lucru, avand mai putina importanta cine detine titlul de proprietate asupra acelui lucru.
Dupa cum multe din institutiile existente in dreptul modern isi au radacina in unele institutii din dreptul roman, nici leasingul nu face exceptie. El "isi are radacinile in forma arhaica a creditului pe care o constituia in dreptul roman "fiducia": imprumutatorul isi rezerva pentru garantia creantei sale proprietatea unui lucru". 
Intr-adevar, exista o asemanare foarte mare intre modalitatea leasingului 'sale and lease-back" si forma arhaica a gajului din dreptul roman "fiducia cum creditare".
In cadrul operatiunii "fiducia cum creditare", fiduciantul(imprumutat) transfera proprietatea unui lucru mobil sau imobil, dupa caz, in patrimoniul fiduciarului (imprumutator), cu titlu de garantie a imprumutului primit. In schimb, fiduciarul se obliga sa-i restituie bunul dupa inapoierea datoriei.
"Fiducia cum creditare "era o garantie reala prin care creditorilor li se permitea sa-si asigure finantarile efectuate , oferind o mai mare securitate fata de gaj si ipoteca. Drepturile ce se nasteau din acest contract erau garantate prin doua actiuni: o actiune "in factum" si o actiune "in jus".
Capitolul I
1. Leasing-ul
1.1 Scurt istoric
Leasing-ul este din toate punctele de vedere un produs al economiei de piata mondiale. Acesta isi are punctul de plecare inca din anii '70 ai secolului al XIX-lea cand in Statele Unite ale Americii operatiunile de inchiriere si de arendare din sfera bunurilor de consum si a celor imobiliare s-au extins si asupra bunurilor de investitii industriale. Aceasta extindere a metodelor de investitii si finantare a fost consecinta fireasca a gradului de dezvoltare a tehnicii si tehnologiei industriale si implicit a concurentei pentru desfacerea rapida a produselor industriale. 
In acest context, mari firme internationale din Statele Unite ale Americii au fost preocupate de folosirea unor metode noi de finantare, fata de cele asa-zise clasice, care sa asigure o evolutie ascendenta in ceea ce priveste desfacerea produselor fabricate si reducerea stocurilor de produse finite existente in stoc. 
Printre primele astfel de societati cu tendinte de dinamizare a leasingului prin folosirea unor metode de inchiriere in locul vanzarilor directe a bunurior de investitii industriale se numara Ball Telephone Company care a folosit metoda de finantare prin inchiriere a aparaturii si instalatiilor telefonice catre comerciantii din sfera comertului cu ridicata precum si United Shoe Machinery Corporation care a extins metodele de desfacere a masinilor pentru fabricarea pantofilor prin inchiriere. Aceste firme, in conditiile dezvoltarii sistemului lor de productie, nu ar fi putut desface toate produsele finite realizate daca nu ar fi utilizat metoda de desfacere prin inchiriere in locul desfaceriii prin plata directa. 
In general, sistemul de desfacere a produselor a fost extins si asupra posibilitatior de preluare a obiectelor prin contract de inchiriere pe o perioada determinata. Fara aceste posibilitati de inchiriere si punere in functiune a obiectelor, pentru utilizatorii bunurilor ale caror fonduri proprii erau insuficiente ar fi fost imposibila procurarea acestora din cauza lipsei altor surse de finantare.
In scurt timp, producatorii de bunuri si-au dat seama ca pentru ei este mai avantajos ca in loc de inchiriere sau arendare sa foloseasca instrumentul de finantare "leasing", intrucat prin ratele de leasing achitarea contravalorii produsului, considerat obiect de leasing, si a dobanzilor aferente se poate realiza la un nivel mai ridicat decat prin incasarea sumei totale.
Cand in anii '60 ai secolului al XX-lea s-a importat din Statele Unite ale Americii leasingul ca instrument de finantare si au aparut primele societati de leasing in tarile dezvoltate din punct de vedere economic din Europa oamenii de afaceri nu au crezut serios in posibilitatile reale de dezvoltare ale acestui gen de prestari de servicii financiare, considerate atunci inovatoare. Motivul principal pentru aceasta imagine defavorabila si chiar rezistenta intampinata din partea pietei economice si financiare europene l-a constituit existenta unor neclaritati in privinta tratarii leasingului din punct de vedere al principiilor de drept civil, comercial si fiscal. Practica economica insa a impus organelor legislative din unele state europene sa procedeze la reglementari legislative si guvernamentale referitoare la leasing.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

A. Carti Romanesti
1. DORIN CLOCOTICI, GHEORGHE GHEORGHIU - ,,CONTRACTUL DE LEASING" in R.D.C.NR.1/1997
2. DORIN CLOCOTICI, GHEORGHE GHEORGHIU -,,LEASINGUL.UTILITATEA LUI" in R.D.C. NR.3/1997
3. DORIN CLOCOTICI, GHEORGHE GHEORGHIU -,,OPERATIUNILE DE LEASING", Ed. Lumina Lex,2003
4. V.M.IONESCU -,,ASPECTE GENERALE PRIVIND LEASINGUL".
5. FR.DEAK,ST.CARPENARU -,,CONTRACTE CIVILE SI COMERCIALE", Ed. Lumina Lex, 2003
6. D.VOICULESCU, M.CORAS -,,LEASING", Ed. Enciclopedica ,1986
7. GHEORGHE BELEIU -,,DREPT CIVIL ROMAN", Ed. Universul Juridic, 2003.
8. CARPENARU STANCIU -,,DREPT COMERCIAL ROMAN", Ed. All, 2003.
9. L.POP -,,TEORIA GENERALA A OBLIGATIILOR", Ed. Lumina Lex, 1998.
10. I.TURCU,M.CORAS -"CONTRACTE COMERCIALE - FORMARE SI EXECUTARE",Ed. Lumina Lex,1997.
B. Carti Straine
11. EL MAKTAR BEY, "DE LA SYMBIOTIQUE DANS LES LEASING ET CREDIT BAIL MOBILIER", Dalloz, Paris, 1970.
12. C. CHAMPAND, " LE LEASING" in: Renaissace du pheromere contractual, Le Haye, 1971.
13. D. CREMIEUX-ISRAEL, " LEASING ET CREDIT BAIL MOBILIERS", Paris, Dalloz, 1975.
C. Acte Normative
14. CODUL COMERCIAL ROMAN, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001.
15. CODUL CIVIL ROMAN, Ed. Argessis, Arges, 1998.
16. ORDONANTA GUVERNULUI NR.51/1997
17. CODE DE COMMERCE, Dalloz, Cinquieme Edition, 27, place Damphine 75001 Paris, Editia 2001.
18. CODUL COMERCIAL UNIFORM AL S.U.A.
19. OXFORD DICTIONARY, vol. I
D. Alte Surse:
19. www.endurovl.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!