Contractul în dreptul mediului

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL ICONTRACTUL-IYVOR DE DREPTURI SI OBLIGATII
1.1.Notiunea
1.2.Reguli aplicabile contractelor
1.3.Reguli aplicabile contractelor nenumite
1.4.Libertatea de a contracta
1.5.Categorii de contracte
1.5.1.Contractul sinalagmatic si contractul unilateral
1.5.2.Contractul cu titlul oneros si contractul cu titlu gratuit
1.5.3.Contractul comutativ si contractul aleatoriu
1.5.4.Contractul consensual, solemn sau real
1.5.5.Contractul de adeziune
1.5.6.Contractul cadru
1.5.7.Contractul inchieat cu consumatorii
CAPITOLUL IICONTRACTUL INSTRUMENT DE REGLEMENTARE AL PROTECTIEI MEDIULUI 
2.1.Regimul juridic general al deseurilor
2.2.Regimul juridic de gestionare a deseurilor
2.2.1.Regimul administrarii deseurilor
2.2.2.Regimul controlului deseurilor
2.2.3.Responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor
CAPITOLUL IIICONTRACTUL - INSTRUMENT DE REGLEMENTARE AL REGIMULUI JURIDIC AL SUBSTANTELOR SI PREPARATELOR CHIMICE PERICULOASE PRIN INSTRUMENTUL CONTRACTULUI
3.1.Regimul substantelor si preparatelor chimice
3.2.Agenta Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase
3.3.Procedura de plasare pe piata a produselor biocide
CAPITOLUL IIICONTRACTUL - INSTRUMENT DE REGLEMENTARE AL REGILMULUI JUDRIDIC AL INGRASAMINTELOR CHIMICE SI AL PRODUSELOR DE PROTECTIE A PLANTELOR
4.1.Regimul juridic general
4.2.Regimul produselor de uz fitosanitar
4.2.1.Reguli specifice de fabricare si comercializare a produselor de uz fitosanitar
4.2.2.Procedura de omologare a produselor de protectie a plantelor in vederea plasarii pe piata si si utilizarii lor pe teritoriulu Romaniei
CAPITOLUL VCONTRACTUL - INSTRUMENT DE REGLEMENTARE AL REGIMULUI JURIDIC AL STUPEFIANTELOR SI SUBSTANTELOR PSIHOTROPE 
5.1.Reglemenatrea regimului stupefiantelor si substantelor psihotrope
5.2.Regimul de gestionare a stupefiantelor si substantelor psihotrope in Romania
CAPITOLUL VICONTRACTUL - INSTRUMENT DE REGLEMENTARE AL REGIMULUI JURIDIC AL ACTIVITATILOR EXPLOZIVE SI NUCLEARE
6.1.Reglemntari juriidce in domeniul materialelor explozive
6.2.Reglementarea cadrului juridic al activitatilor de producere a energiei nucleare
6.2.1.Reglementarea activitatilor de utilizare a energieie nucleare in Romania
6.2.2.Aplicarea prevederilor Legii nr. 111/1996 si a Ordonantei Guvernului nr. 7/2003
6.2.3.Procedura de autorizare in vederea desfasurarii activitatii nucleare
6.2.4.Desfasurarea activitatilor ce au ca obiect producerea energieie nucleare
6.2.5.Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare
6.3.Regimul juridic al armelor si substantelor de distrugere in masa.
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licență Cum descarc?

In perioada actuala, a regandirii unor factori care influenteaza functionarea economiei de piata, studierea aprofundata a tuturor particularitatilor contractului , reprezinta o necesitate de prim rang.
Necesitatea cunoasterii mecanismelor juridice cu relevanta atat de semnificativa face ca lucrarea de licenta sa reprezinte un studiu al contractului de vanzare-cumparare incepand cu caracterele sale juridice, continuand cu aspectele juridice legate de formarea consimtamantului, de capacitatea juridica de a incheia astfel de contracte sau de obiectul contractului, cu efectele specifice ale acestui tip de contract de vanzare-cumparare, cu varietati ale contractului de vanzare-cumparare, si sfarsind cu jurisprudenta in domeniu. 
Contractul reprezinta a fi unul din cele mai vechi acte juridice cunoscute civilizatiei umane. 
Initial, o data cu aparitia proprietatii private, apare, capatand o amploare deosebita, contractul chemat sa asigure trecerea prin schimb a bunurilor dintr-o gospodarie in alta. Contractul, si-a capatat autoritatea cuvenita cu mult inainte de aparitia monedei ca unitate de schimb, deoarece satisfacea necesitatile societatii romane timpurii, care se afla in faza trecerii de la gospodaria naturala la gospodaria bazata pe relatiile de schimb 
Cunoscand o evolutie multiseculara, contractul reprezinta si astazi una din institutiile traditionale principale ale dreptului civil. 
In prezent contractul este cel mai raspandit act juridic ce asigura atat circuitul civil, cat si cel comercial. Existenta si utilitatea acestuia este determinata de actiunea legilor economice ale societatii ce se reduc la circulatia bunurilor de la producator/proprietar la consumator. 
CAPITOLUL I
CONTRACTUL
IZVOR DE DREPTURI SI OBLIGATII
1.1.Notiunea
Contractul reprezinta un instrument juridic care indeplinette o serie de functii esentiale in societate, iar, prin intermediul sau, se face posibila satisfacerea necesitatilor persoanei. 
El este principalul izvor de raporturi juridice obligationale si este definit ca un acord de vointe incheiat intre doua sau mai multe persoane cu intentia de a produce efecte juridice si cu respectarea dispozitiilor legale. Rezulta asadar ca un contract este un act juridic de formatie bilaterala sau multilaterala.
Preeminenta contractului in societate impune necesitatea descoperirii fundamentelor sale, pentru o intelegere mai corecta a acestuia, precum si pentru a decela eventuale directii de evolutie si principii care ii stau la baza. 
Primele teoretizari ale contractului s-au format in jurul conceptului autonomiei de vointa, intemeiat pe teoriile filosofice ale lui Immanuel Kant) si care presupune pe scurt urmatoarele: forta obligatorie a contractului se explica datorita vointei partilor, iar statul garanteaza doar executarea actului juridic; orice contract este just si legitim fiindca se bazeaza pe aceasta vointa; exista deplina libertate contractuala (a se vedea art. 1169 NCC); exista deplina obligativitate a contractului exprimata prin adagiul pacta sunt servanda. 
Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului si cu modificarea relatiilor sociale care au condus la accentuarea inegalitatilor dintre participantii la circuitul civil, caracteristicile autonomiei de vointa nu au ramas in masura sa explice aceste noi realitati. in mod necesar, pentru inlocuirea rolului avut de autonomia de vointa au aparut mai multe teorii, majoritatea construite pe doctrina pozitivismului juridic care ofera dreptului obiectiv (normele juridice in vigoare) pozitia principala in fundamentarea contractului. 
Totusi, indiferent daca se vorbeste despre utilitarism, solidarism contractual, analiza economica a contractului sau teoria acestuia ca situatie juridica obiectiva, aceasta nu conduce la un declin al ideii de contract sau la o diminuare a rolului si importantei sale in viata sociala. intr-adevar, asa cum s-a spus, circuitul civil cunoaste o dezvoltare deosebita care necesita mecanisme de cuantificare juridica a raporturilor informationale si economice, iar contractul isi pastreaza rolul esential in fundamentarea acestor raporturi.
De asemenea, trebuie retinut ca, asa cum indica art. 1166 NCC, vointa partilor contractante nu lipseste si nu poate lipsi pentru incheierea unui contract si, prin urmare, ea pastreaza un rol important in cadrul fundamentelor acestuia, putandu-se vorbi doar despre disparitia caracterului sau suveran, erodat pe parcusul timpului de necesitatea respectarii normelor imperative, precum si de interventia directa a legiuitorului si cea tot mai frecventa a judecatorului asupra continutului contractelor, in numele ordinii publice. 
1.2.Reguli aplicabile contractelor
Dispozitiile legale continute de art. 1166-1323 NCC reprezinta norme de aplicatie generala in materia contractelor, care configureaza situatia de drept comun, si se indica in 
alin. (2) ca reguli particulare privind anumite contracte sunt r revazute distinct in cadrul noului Cod civil sau in legi special.
Dispozitiile particulare vor avea caracter de norme speciale si, in baza regulii cunoscute pot deroga de la cele statuate in cuprinsul Capitolului I al Cartii a V-a, Titlul II din NCC.
Reprezentand exceptii de la norma de aplicatie generala, regulile particulare vor fi de stricta interpretare si aplicare, iar in masura in care solutiile oferite de acestea nu sunt suficiente se impune revenirea la dreptul comun: regulile din Capitolul I din Cartea a V-a, Titlul II din noul Cod civil.
1.3.Reguli aplicabile contractelor nenumite
. in functie de reglementarea lor, contractele se clasifica l in contracte numite - cele care sunt reglementate expres de lege si au o denumire stabilita pe cale normativa - respectiv


Fisiere în arhivă (1):

  • Contractul in dreptul mediului.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

I.Tratate. Cursuri. Monografii
1)Baias, Fl.A Baias, E. Chelaru, R. Constantinovici, I. Macovei, Noul Cod civil. Comentariu pe articole, Editura C.H.Beck, Bucuresti 2012;
2)Pop, L.Tratat de drept civil. Obligatiile,vol. II, Contractul, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2009;
II.Articole din reviste de specialitate
1)F. Rosioru, Consideratii privind executarea in natura a obligatiilor contractuale, in Revista de drept international privat si drept comparat 2006;
III.Legislatie interna si europeana


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!