Contractul Individual de Munca din Punctul de Vedere al Dreptului Muncii

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
DREPTUL MUNCII CA RAMURA DE DREPT
1. Obiectul dreptului muncii
a) Dreptul muncii este inseparabil legat de munca, aflata, la randul ei, in osmoza cu existenta individuala si sociala. Munca reprezinta o necesitate sub aspect social. Insa, indiscutabil, munca are - in afara vocatiei de a crea noi valori - si un rol formativ important asupra personalitatii umane.
b) Dupa criteriul relatiilor sociale pe care le reglementeaza si al metodei de reglementare - dreptul muncii - ca ramura de drept se defineste ca fiind parte din sistemul unitar al dreptului roman prin care sunt reglementate acele relatii care se stabilesc in procesul incheierii, executarii, modificarii si incetarii raporturilor juridice de munca, intemeiate pe contractul individual de munca.
Sursa, izvorul existentei raportului juridic de munca, integrat dreptului muncii, il constituie incheierea si existenta contractului individual de munca. Ca urmare, dreptul muncii ar putea fi definit ca dreptul contractului de munca.
c) Precizarea esentiala ca obiectul dreptului muncii il constituie reglementarea raporturilor juridice de munca izvorate din contractul de munca, exclude, din cadrul sau, situatiile in care activitatea (munca) nu se presteaza pe baza unui acord de vointe (spre exemplu - militarii in termen, cei considerati concentrati sau mobilizati; munca executata in interes public, potrivit legii; cei care presteaza munca in temeiul dispozitiilor legale privind rechizitiile; persoanele care executa, prin munca, o pedeapsa penala sau in cazul inchisorii contraventionale; elevii si studentii in timpul practicii).
Nici munca independenta, desfasurata pentru sine, fara a apela la serviciile altuia, nu se afla sub incidenta dreptului muncii. (spre exemplu, munca individuala, neremunerata, a unui creator). Aceeasi factura, extrinseca dreptului muncii, o au si raporturile juridice dintre aceste categorii de persoane si uniunile din care fac parte.
d) Sunt si alte raporturi juridice de munca, ce nu sunt izvorate din contractul individual de munca si din aceasta cauza nu constituie obiect de reglementare (si de studiu) pentru dreptul muncii; este vorba, spre exemplu, de raporturile de munca ale militarilor cadre permanente ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne. Nu se integreaza dreptului muncii nici raporturile juridice de munca ale membrilor cooperativelor mestesugaresti, ale membrilor societatilor agricole.
e) Evident, munca se poate desfasura si in cadrul unui raport juridic civil (spre exemplu, intr-un contract de prestare de lucrari).
2. Dreptul muncii si profesiunile libere (liberale)
2.1. Profesiunile libere (liberale) sunt, in momentul de fata, potrivit unor reglementari legale, de sine statatoare, urmatoarele:
- expert contabil, profesiune reglementata prin Ordonanta nr.65/1994, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati aprobata prin Legea nr. 42/1995;
- notar, profesiune reglementata prin Legea notarilor publici si a activitatilor notariale nr.36/1995;
- avocat, profesiune reglementata prin Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
- medic, profesiune reglementata prin Legea nr.74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania;
- consultant de plasament in valori mobiliare, profesiune enuntata prin Legea nr.52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori si reglementata - in concret - prin Ordinul nr.50/1995 al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea consultantilor de plasament in valori mobiliare.
Din continutul unei ordonante recente, respectiv Ordonanta Guvernului Romaniei nr.44/1995 privind imbunatatirea impunerii activitatilor producatoare de venit din exercitarea unor profesii libere si din lucrari literare, de arta si stiintifice rezulta ca sfera persoanelor fizice ce exercita asemenea profesiuni este cu mult mai larga. Astfel, potrivit art.1, sunt contribuabili, "persoanele fizice care realizeaza, in conditiile Legii, venituri din practicarea unei profesii libere autorizate, in mod individual sau in diverse forme de asociere (medici, profesori, ingineri, arhitecti, economisti, avocati, notari publici, subingineri, tehnicieni, contabili, asistenti medicali, artisti, dactilografe si alte asemenea profesii)." Desigur, obiectul de reglementare al Ordonantei nu priveste problema pe care o discutam, dar, dupa cum am precizat, ea clarifica - chiar daca tengential si exemplificativ - notiunea de profesie libera. Iata deci ca sunt si alte profesii cum sunt cele enumerate de ordonanta, decat cele ce au reglementari distincte. Aceste profesiuni isi au temeiuri legale speciale, dar si un temei generic reprezentat de Decretul-Lege nr.54/1990 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative. Decretul-Lege nr.54/1990 continua sa fie aplicabil pentru acele profesii libere care nu au inca o reglementare de sine statatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Individual de Munca din Punctul de Vedere al Dreptului Muncii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!