Contractul - Izvor Principal de Obligatii

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
UNIVERSITATEA ,,CONSTANTIN BRANCOVEANU" DIN PITESTI 1
Specializarea: Drept 1
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND CONTRACTELE. 9
1.1.Scurt istoric. 9
1.2. Clasificarea contractelor. 12
CAPITOLUL II CONDITIILE DE VALIDITATE ALE CONTRACTELOR. 35
2.1. Capacitatea de a incheia contractul. 37
2.2. Consimtamantul. 44
2.3. Obiectul contractului. 58
2.4. Cauza contractului. 62
CAPITOLUL III REGULI PRIVIND INCHEIEREA CONTRACTELOR. 65
3.1. Forma contractului. 65
3.1.1. Forma ceruta ,,ad validitatem". 65
3.1.2. Forma ceruta ,,ad probationem". 68
3.1.3. Forma ceruta pentru opozabilitate fata de terti. 70
3.1.4. Principiul libertatii de vointa. 76
3.2. Oferta de a contracta. 76
3.2.1. Acceptarea ofertei. 82
3.3. Momentul si locul incheierii contractului. 84
3.4. Pretul, determinarea pretului. 88
3.4.1. Plata, locul platii. 91
3.4.2. Data platii. 92
3.4.3. Proba platii. 93
STUDIUL DE CAZ 95
CONCLUZII 99
BIBLIOGRAFIE 103


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Prin izvor de obligatie intelegem orice fapt juridic - imprejurare - care da nastere unui raport juridic obligational, generand pentru parti, drepturi si obligatii corelative. Obligatiile sunt enumerate cuprinzator in art.1165 Cod civil care prevede: ,,Obligatiile izvorasc din contract, act juridic unilateral, gestiunea de afaceri, imbogatirea fara justa cauza, plata nedatorata, fapta ilicita, precum si din orice alt act sau fapt de care legea leaga nasterea unei obligatii".
Contractul, reprezinta o institutie juridica fundamentala a dreptului care a fost si continua sa fie principalul izvor al dreptului, principalul izvor de obligatii, prin intremediul caruia se realizeaza circulatia bunurilor (lucrurilor), prestarilor de servicii si, in general, satisfacerea trebuintelor materiale si spirituale ale oamenilor; contractul, reprezentand principalul izvor de obligatii civile si comerciale; conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, adica reprezinta legea partilor; conform art.1270 din Codul civil ,,(1)contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante.(2)contractul se modifica sau inceteaza numai prin acordul partilor ori din cauze autorizate de lege". 
Contractul, este un ,,act juridic", adica o manifestare de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, a crea, a modifica, a transmite ori a stinge drepturi si obligatii, cu precizarea ca manifestarea de vointa trebuie sa fie a cel putin doua persoane, dat fiind ca exista si manifestari unilaterale de vointa, (testament, oferta de contract), care desi produc efecte juridice, nu sunt contracte, sunt simple acte juridice unilaterale. In doctrina, chiar si in ultima reglementare (actualul Cod civil), regasim si utilizarea termenului de ,,conventie", lexical, termenul provine din expresia latina ,,cum venire" (intalnirea concordanta a doua sau mai multe vointe); din punct de vedere juridic, se considera ca termenii ,,conventie" si ,,contract" trebuie difrentiati, astfel termenul ,,conventie" reprezinta ,,genul", iar cel de ,,contract" este ,,specia" . Prin urmare se disting, ,,acord de vointe" - element esential al contractului (intalnirea concordanta a doua sau mai multe vointe) si ,,principiul libertatii contractuale si limitele sale", conform art.1169 din Codul civil ,,partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ,,ordinea publica" si de ,,bunele moravuri". 
Acordul de vointe - element esential al contractului. Principiul libertatii contractuale si limitele sale. Asa cum se poate observa, elementul specific al contractului este acordul de vointe al partilor. Prin acord de vointe, se intelege intalnirea concordanta a doua sau mai multe vointe individuale cu intentia partilor de a produce efecte juridice. In acest mod, contractul se deosebeste de actul juridic unilateral care consta in manifestarea de vointa a unei singure persoane cu intentia de a produce efecte juridice. Potrivit art.1169 din Codul civil, dupa modelul urmat cu regularitate de propunerile moderne de codificare a regulilor in materie de contracte ,,partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri". Se consacra astfel, principiul libertatii contractuale cu pivire la incheierea si continutul contractului. Consecinta imediata a acestui principiu este forta obligatorie a contractului (principiul pacta sunt servanda). Acordul de vointe, pentru a fi definit ca si contract, este necesar sa tinda la aplicarea acestui principiu intre partile sale. Daca acest principiu nu exista, nu putem vorbi de un contract ci de manifestari de vointa non-juridice care se bazeaza pe un acord. 
Limitele libertatii contractuale. Din interpretarea textelor legale rezulta ca libertatea contractuala este recunoscuta tuturor subiectelor de drept civil, cu respectarea urmatoarelor limite generale: ordinea publica si bunele moravuri. Art.1169 din Codul civil include intre limitele libertatii contractuale si legea, ceea ce nu era neaparat necesar in conditiile in care legea este inclusa in domeniul ordinii publice pozitive. Pe de alta parte, principiul fortei obligatorii a contractului, principiu fundamental in dreptul privat continental, urmare a principiului libertatii de a contracta este operational numai respectand conditia ca libertatea sa fie exercitata in limitele legii - cu alte cuvinte contractul sa fie ,,valabil incheiat", conform art. 1270 alin.(1) din Codul civil : ,,Contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante". Valabilitatea contractului este subordonata respectarii ordinii publice si bunelor moravuri cu prilejul incheierii contractului. Se impune ideea de a detalia aceste elemente, ordinea publica si bunele moravuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul - Izvor Principal de Obligatii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!